Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Χτίσιμο τοιχοποιίας με Murfor


VIVI

Recommended Posts

Καλησπέρα

έχει χτίσει κανείς τις τοιχοποιίες σε οικοδομή και να βάλει Murfor αντί για σενάζ? Eίναι

καλή λύση?

vivi

 

Κανείς δεν το χρησιμοποίησε?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Φίλη Βιβή,

Δέν είμαι ακριβώς σίγουρος για ποιο λόγο, αλλά δεν θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις το εν λόγω υλικό. Νομίζω ότι αλλάζει σημαντικά ο τρόπος λειτουργίας μίας τοιχοποιίας αν δεν έχει σενάζ. Προσωπική μου άποψη είναι ότι το σενάζ μειώνει σημαντικά το ύψος επιρροής (αν μου επιτρέπεται να πώ) σε μία τοιχοποιία, ενώ το murfor είναι υλικό για όπλιση του κονιάματος σύνδεσης. Φαντάζομαι ότι υπό σεισμική διέγερση ο τοίχος που έχει χρησιμοποιηθεί murfor θα πέσει ολόκληρος κάτω. Το murfor είναι αγγλικό υλικό το οποίο έχει σχεδιαστεί για φέροντες τοιχοποιίες, αν δεν κάνω λάθος. Τώρα, άν έχει εξελιχθεί ο τρόπος εφαρμογής σε κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα, δηλαδή να αγκυρώνει το murfor πάνω στα υποστυλώματα, δεν το γνωρίζω. Αν υπάρχει κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο που να μπορεί να εγγυηθεί την σωστή εφαρμογή, τότε ίσως και να είναι μία καλή επιλογή. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ελέγξεις μόνο το κόστος.

Link to comment
Share on other sites

Οπλισμός οριζοντίων αρμών τοιχοπληρώσεων – υποκατάστατο σενάζ – Murfor®:

- Τοποθετείται σε τοιχοπληρώσεις κατά την κατασκευή τους, ομοιόμορφα κατανεμημένος (ανά ~ 50 cm καθ’ ύψος) ενισχύοντας την τοιχοποιία έναντι στατικών, σεισμικών και άλλων φορτίων.

 

- Βελτιώνει τη συμπεριφορά της τοιχοποιίας σε περίπτωση σεισμού (σημαντική μείωση των ρωγμών, μείωση κινδύνου κατάρρευσης σε εκτός επιπέδου δράσεις, μεγαλύτερη απορρόφηση ενέργειας, αύξηση της θλιπτικής αντοχής της τοιχοποιίας, μείωση βλαβών σε Η/Μ εγκαταστάσεις).

 

- Υποκαθιστά το διάζωμα οπλισμένου σκυροδέματος - σενάζ (μικρότερο κόστος, μείωση χρόνου κατασκευής, αποφυγή εμβολισμού υποστυλώματος, αποφυγή θερμογέφυρας – ηχογέφυρας, κ.α.).

 

- Παρέχει νέες αρχιτεκτονικές δυνατότητες (αύξηση της απόστασης μεταξύ των στηρίξεων - αρμών διαστολής, οπλισμένες τοιχοπληρώσεις με διακοσμητικά τούβλα, κ.α.).

 

Τα παραπάνω έχουν διαπιστωθεί από μεγάλο αριθμό πειραματικών διερευνήσεων σε πανεπιστημιακά εργαστήρια τόσο στο εξωτερικό (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, κ.λπ.) όσο και στην Ελλάδα (ΕΜΠ).

 

Ο συγκεκριμένος τύπος οπλισμού προδιαγράφεται στις Ευρωπαϊκές οδηγίες για οπλισμό τοιχοπληρώσεων (EC6 & NBN EN 845-3, 2003), έχει πιστοποίηση CE (ως οπλισμός οριζοντίων αρμών τοιχοπληρώσεων) και αναφέρεται στο Πρακτικό της Επιτροπής Διαπιστώσεως Τιμών Δημοσίων Έργων (ΑΤΟΕ - Δ΄ τρίμηνο 2005) της ΠΕΔΜΕΔΕ (κωδικοί 292.Δ.1 και 292.Δ.2).

Link to comment
Share on other sites

Το υλικό δεν το γνωρίζω (δεν μου έτυχε να δώ πώς εφαρμόζεται). Τα στοιχεία όμως που παραθέτεις είναι πολύ ενδιαφέροντα, παρόλο που προέρχονται (μάλλον) από διαφημιστικό φυλλάδιο.

Αυτό που πρέπει να δείς πρίν το εφαρμόσεις είναι το αν εφαρμόζεται σε συμβατική τοιχοποιία απο τούβλα, γιατί έχω την εντύπωση ότι η εφαρμογή του ενδείκνυται για φέρουσες τοιχοποιίες (ec6?). Συμπληρωματικά να πώ ότι για φέρουσα τοιχοποιία (όχι όμως λιθοδομή), φαίνεται μία σωστή και πρακτική λύση. Θα έλεγα να ανατρέξεις σε κατασκευαστικές λεπτομέρειες που θα σου δώσει ο αντιπρόσωπος για να δείς το εύρος των εφαρμογών.

Link to comment
Share on other sites

library.tee.gr/digital/m2173/m2173_vintzilaiou3.pdf

 

 

Συμπεριφορά τοίχων πληρώσεως με διάζωμα Ω.Σ. ή με οπλισμό

οριζόντιων αρμών

E. N. Βιντζηλαίου

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Εργαστήριο Ωπλισμένου Σκυροδέματος ΕΜΠ.

Β. Α. Παλιεράκη

Υποψήφια Διδάκτορας. Εργαστήριο Ωπλισμένου Σκυροδέματος ΕΜΠ.

Λέξεις κλειδιά: τοίχοι πληρώσεως, διάζωμα, οπλισμός αρμών

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.