Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Προσβάσιμη έγινε η πλατφόρμα του e-poleodomia στο κοινό


Engineer

Recommended Posts

Το Ηλεκτρονική Πολεοδομία τίθεται σε υποχρεωτική λειτουργία την 1η Ιανουαρίου 2019. Από την ημερομηνία αυτή όλες οι πράξεις της διοίκησης οι οποίες το αφορούν για να δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα πρέπει να έχουν μπει στο σύστημα (εκδίδεται σχετική βεβαίωση η οποία συνοδεύει υποχρεωτικά την πράξη κατά την αποστολή της για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο) και θα τίθενται σε κοινή θέαση έπειτα από την δημοσίευσή τους σε ΦΕΚ.

Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη από εδώ: http://gis.epoleodomia.gov.gr/v11/index.html

Ειδικότερα, με την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 5045 / Τεύχος Β’ /13-11-2018) καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες για τη λειτουργία, τήρηση, επικαιροποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Καθορίζεται μια πάγια και ενιαία διαδικασία τήρησης και ενημέρωσης του πληροφοριακού συστήματος, ορίζονται οι φορείς που συμμετέχουν στην ως άνω διαδικασία, το υποχρεωτικό της συμμετοχής τους και ο τρόπος συνεργασίας τους, το υποχρεωτικό της χρήσης και αξιοποίησης των πληροφοριακών εργαλείων που προκύπτουν από την λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος.

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Το Ηλεκτρονική Πολεοδομία παρέχει:

α) Διαδικτυακή πύλη, προσβάσιμη από την ηλεκτρονική διεύθυνση www.epoleodomia.gov.gr, για την πληροφόρηση του ενδιαφερόμενου κοινού, στην οποία υπάρχει διακριτή περιοχή για την πρόσβαση των εμπλεκόμενων στις διαδικασίες του ρυθμιστικού χωρικού σχεδιασμού φορέων σε υπηρεσίες και σε υποσυστήματα του Συστήματος.

β) Δικτυακές υπηρεσίες αναζήτησης, απεικόνισης, τηλεφόρτωσης, μετασχηματισμού και επίκλησης των πολεοδομικών δεδομένων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 8 του ν. 3882/2010.

γ) Ενημερωτικό υλικό, εγχειρίδια χρήσης, απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις φορέων και πολιτών και κάθε απαραίτητη πληροφορία για τη διευκόλυνση των φορέων κατά την ένταξή τους στο σύστημα και στις εφαρμογές του.

Στις αρμόδιες για την προώθηση και έκδοση των σχετικών διοικητικών πράξεων δημόσιες αρχές, παρέχεται μέσω του Συστήματος η δυνατότητα:

α) Ελέγχου της συμβατότητας και ορθότητας της δομής και του περιεχόμενου και γεωμετρίας των δεδομένων των υποβαλλόμενων ψηφιακών GML αρχείων.

β) Χορήγησης σχετικών αποδεικτικών (αναφορών και ειδοποιήσεων), μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών και εργαλείων του πληροφοριακού συστήματος, περί συμμόρφωσης των υποβαλλόμενων γεωχωρικών δεδομένων και μεταδεδομένων με τις ισχύουσες προδιαγραφές, ασφαλούς ενημέρωσης της βάσης δεδομένων και έγκυρης και έγκαιρης δημοσίευσης των δεδομένων κάθε πράξης σε κοινή θέαση και χρήση.

Δικαιώματα χρήσης, διαδικασία εγγραφής και τρόπος πρόσβασης:

Χρήστες του νέου Συστήματος είναι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και φορείς της Κεντρικής και Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καθώς και φορείς της Αυτοδιοίκησης. Ειδικά για το σύνολο των φορέων του δημόσιου τομέα, χρήστες είναι οι εμπλεκόμενοι με τις διαδικασίες του πολεοδομικού (ρυθμιστικού) σχεδιασμού υπάλληλοι των φορέων αυτών, οι οποίοι χρησιμοποιούν το Σύστημα στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους.

Το Ηλεκτρονική Πολεοδομία υποστηρίζει διαβαθμισμένη πρόσβαση με την απόδοση διαφορετικών δικαιωμάτων χρήσης στις αντίστοιχες κατηγορίες χρηστών σύμφωνα με τα παρακάτω:

α) Απλοί χρήστες: Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει φυσικά και νομικά πρόσωπα που επιθυμούν να πληροφορηθούν για το ρυθμιστικό χωρικό σχεδιασμό. Η πρόσβαση τους στο Σύστημα πραγματοποιείται χωρίς να απαιτείται αυθεντικοποίηση. Οι ανωτέρω χρήστες έχουν πρόσβαση αποκλειστικά και μόνο στον ελεύθερα προσβάσιμο χώρο της διαδικτυακής πύλης, στον οποίο παρέχονται υπηρεσίες αναζήτησης και επισκόπησης των γεωχωρικών δεδομένων των πράξεων του ρυθμιστικού χωρικού σχεδιασμού, ενημερωτικό υλικό, κάθε πληροφορία που κρίνεται απαραίτητη για την πρόσβαση και χρήση του Συστήματος, καθώς και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις.

β) Πιστοποιημένοι χρήστες: Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει τους εμπλεκόμενους με τις διαδικασίες του πολεοδομικού (ρυθμιστικού) σχεδιασμού υπαλλήλους των φορέων της Κεντρικής και Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι χρησιμοποιούν το Σύστημα στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους ως υπαλλήλων στις αρμόδιες διευθύνσεις του δημοσίου των περιφερειών και των δήμων.

Ιστορικό

Όρους δόμησης και χρήσεις γης μόνο με «ένα κλικ», φιλοδοξεί να παρέχει σε ιδιοκτήτες ακινήτων, επενδυτές και επαγγελματίες της αγοράς του real estate, το νέο σύστημα «Ηλεκτρονική Πολεοδομία» (e-Πολεοδομία 3) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και το οποίο ενεργοποιείται με προοπτική να τεθεί σε λειτουργία σταδιακά με την είσοδο ολοένα και περισσότερης πληροφορίας.

Το εν λόγω έργο εκκρεμεί για περισσότερο από μια δεκαετία. Είχε ξεκινήσει (ως e-Πολεοδομία 1 και e-Πολεοδομία 2), στο πλαίσιο της αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων από την Κοινωνία της Πληροφορίας,  όμως δεν προχώρησε και η χώρα κινδύνεψε να κληθεί να επιστρέψει την κοινοτική χρηματοδότηση, κάτι που σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αποτραπεί.

Σύμφωνα με την απόφαση ενεργοποίησής του, που υπογράφεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για την τήρηση των δεδομένων που παράγονται από τις διαδικασίες του ρυθμιστικού χωρικού σχεδιασμού και της εφαρμογής του και έχουν θεσμική και κανονιστική ισχύ γενικά, ειδικά ή τοπικά στην ελληνική επικράτεια.

Με άλλα λόγια αφορά τα δημόσια γεωχωρικά δεδομένα της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας, που προσδιορίζουν το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας και εφόσον λειτουργήσει θα πρόκειται για σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και των υπηρεσιών που προσφέρει στον τομέα των ακινήτων.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 25
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μπήκα στην εφαρμογή, βρήκα το οικοδομικό τετράγωνο που μένω, πάτησα με τον κέρσορα και μου έβγαλε κάτι ΦΕΚ του 1939 για διαγράμματα. 

Link to comment
Share on other sites

"Το εν λόγω έργο εκκρεμεί για περισσότερο από μια δεκαετία. Είχε ξεκινήσει (ως e-Πολεοδομία 1 και e-Πολεοδομία 2), στο πλαίσιο της αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων από την Κοινωνία της Πληροφορίας,  όμως δεν προχώρησε και η χώρα κινδύνεψε να κληθεί να επιστρέψει την κοινοτική χρηματοδότηση, κάτι που σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αποτραπεί. "

Δεν θα ξεχάσω την απαξιωτική ατάκα μηχανικού ελεγκτή σε πολεοδομία της Αττικής περί το 2000 όταν τους εφοδίαζαν με Η/Υ για το e-poleodomia1 που όμως σκονίζονταν σε υπόγεια..... :

"Σαρανταπέντε χρονών+  και θα κάτσω 'γω να μάθω υπολογιστές τώρα ;....!!:o

Μακάρι να τελειοποιηθεί πλήρως το σύστημα και να δουλέψει όπως πρέπει.  Σε καιρούς που δεν υπάρχουν δουλειές τουλάχιστον οργανωνόμαστε σαν κλάδος,  όμως μέχρι τότε πολλοί από εμάς δεν θα  έχουν προλάβει να το αξιοποιήσουν και να ωφεληθούν όπως πρέπει!

Επί του προκειμένου πάντως θα ήθελα να καταλάβω γιατί στους οικισμούς της Ευβοίας αναφέρονται σε ΦΕΚ του νομού Αρκαδίας  :shock: .....

 

 

epoleodomia.png

Link to comment
Share on other sites

Σαν μια πρώτη επαφή με το σύστημα είδα ότι έχει αρκετή πληροφορία, αλλά φάνηκε να είναι αργό στις ανανεώσεις και τα zoom στους χάρτες. Ευελπιστούμε να καλυτερεύσει και φυσικά το χαιρετίζουμε.

Link to comment
Share on other sites

Καλή προσπάθεια αλλά με αρκετές λάθος πληροφορίες... όπως αυτή που ανάφερε ο Anton_civeng     παραπάνω...

Link to comment
Share on other sites

Αν αποκτήσει τις πληροφορίες που αναφέρει στο μενού και μάλιστα με την πιστοποιημένα ορθή μορφή τους, γίνεται το απόλυτο εργαλείο ... εύχομαι να το δω !

Link to comment
Share on other sites

Μην περιμένετε μια ιστοσελίδα να υποκαταστήσει τις γνώσεις και την ικανότητα ερμηνείας των μηχανικών (ιδιωτών, ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων), ειδικά όταν υπάρχουν αναρίθμητες ελλείψεις (πχ τροποποιήσεις ρυμοτομικών που έχουν χαθεί οριστικά τα σχέδια, κλπ).

Εγώ εστιάζω στην απαράδεκτα ταχύτητα λειτουργίας της σελίδας, σημάδι ότι το τρέχουν σε χαμηλών δυνατοτήτων υλικοτεχνική υποδομή αλλά και στην πληθώρα επιλογών που πολλές φορές δεν "τρέχουν".

Υγ: Έχει καταλάβει κανείς τα αρχεία tiff (σχέδια) που είναι σε ΕΓΣΑ, πώς τα διαχειριζόμαστε; Πέραν της στροφής δεν θα έπρεπε να δίνονται και οι κορυφές των αρχείων;

Link to comment
Share on other sites

Πράγματι, είναι μεν πολλά ακόμα αυτά που πρέπει να γίνουν για να μπορεί από την ιστοσελίδα να δίνεται η ΠΛΗΡΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ μονοσήμαντη γνώση.   Όμως αυτό το " ... ικανότητα ερμηνείας των μηχανικών (ιδιωτών, ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων)" είναι που επί δεκαετίες έχει λειτουργήσει ως αποκρυφιστική γνώση, απροσπέλαστη πληροφόρηση, αμφίσημη πραγματικότητα και έχει εξαρτήσει την  επαγγελματική αξιοπρέπεια, την ηθική,  ακόμη και την την αστική και ποινική  ευθύνη των μηχανικών από αίολες και προφορικές, ή και ανέγκυρες γραπτές ερμηνείες του κάθε Βούδα,  ψετο-Ιησού κι Ιούδα......

Και ρωτάω τουλάχιστον τους παλιούς συναδέλφους, με πόση σιγουριά και με πόση ακλόνητη βεβαιότητα ξεκινούσαν μία αρχιτεκτονική μελέτη οικοδομής με όρους δόμησης που είχαν δοθεί στο πόδι προφορικά από τον πάγκο του τμήματος Τοπογραφικού - Όρων Δόμησης μιάς Πολεοδομίας όπου συνωστίζονταν  τότε όπως στα παζάρια της ανατολής.....;;;;;  

Είναι καιρός πιά να κρίνεται ο Μηχανικός από την απρόσκοπτη αξιοποίηση πλήρων και γκαραντί  δεδομένων που θα κάνει στη δουλειά του και όχι από τις "άκρες" του, τις "προσβάσεις" του,  ακόμη και από τις φωτογραφικές παρεμβάσεις του σε θολά νερά όπου ψαρεύουν αυτοί που είναι  "νταξξ΄" ...

Η ιστοσελίδα αυτή με σταθερή στόχευση κι επιμονή μπορεί και πρέπει να γίνει το "απόλυτο εργαλείο" που λέει και ο Kan62 .

Υ.Γ

Όροι δόμησης, χρήσεις γης, παραλίες, ρέμματα, δασικά, ΓΠΣ, ΣΧΟΑΠ, ρυθμιστικά, διατηρητέα, κ.λ.π ...

μ΄ένα πλήκτρο , μ΄ένα λάπτοπ .....  ;)

:)

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

7 ώρες πριν, dimitrispsi said:

Υγ: Έχει καταλάβει κανείς τα αρχεία tiff (σχέδια) που είναι σε ΕΓΣΑ, πώς τα διαχειριζόμαστε; Πέραν της στροφής δεν θα έπρεπε να δίνονται και οι κορυφές των αρχείων;

Τα συγκεκριμένα αρχεία είναι τύπου geotif, δηλαδή έχουν ενσωματωμένη την πληροφορία ''θέση/στροφή/κλίμακα'' και δεν χρειάζονται δεύτερο αρχείο .tfw για την γεωαναφορά τους σε κάποιο σχεδιαστικό ή gis πρόγραμμα....τα έχω δοκιμάσει σε autocad με το raster design... βέβαια κατά πόσο είναι σωστή η γεωαναφορά τους είναι ένα άλλο θέμα...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.