Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μεσοτοιχια


Kostas Kapetanakis

Recommended Posts

Εψαξα οσο μπορουσα αλλα πουθενα δεν μπορεσα να βρω μια απαντηση στα παρακατω ερωτηματα.

1) Δυο ομορες  αποθηκες χτισμενες με πετρα (προ του 1955) εντος οικισμου με μεσοτοιχια εχουν 2 ταρατσες με υψομετρικη διαφορα περιπου μισο μετρο, η ερωτηση μου ειναι εαν το μισο μετρο αυτο λογιζεται ως μεσοτοιχια ή ανηκει αποκλειστικα σε αυτον που εχει το ψηλότερο επιπεδο της ταρατσας

2)  Εχει αφαιρεθει καταχριστηκα  μέρος την μεσοτοιχιας στην γωνια (αγκωναρι) της αποθηκης προκειμενου να δημιουργησει περασμα (πορτα), πως  με συμβουλευετε να το ρυθμισω?

ευχαριστω

 

Βάλε τόνους στο κείμενό σου. Επίλεξε "επεξεργασία" και διόρθωσε το. 

Διάβασε τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

16 ώρες πριν, Kostas Kapetanakis said:

Έψαξα όσο μπορούσα αλλά πουθενά δεν μπόρεσα να βρώ μια απάντηση στα παρακάτω ερωτήματα.

1) Δυο όμορες  αποθήκες χτισμένες με πέτρα (προ του 1955) εντός οικισμού με μεσοτοιχία έχουν 2 ταράτσες με υψομετρική διαφορά περίπου μισό μέτρο,  η ερώτηση μου είναι εάν το μισό μέτρο αυτό λογίζεται ως μεσοτοιχία ή ανήκει αποκλειστικά σε αυτόν που έχει το ψηλότερο επίπεδο της ταράτσας

2)  Έχει αφαιρεθεί καταχρηστικά  μέρος την μεσοτοιχίας στην γωνία (αγκωνάρι) της αποθήκης προκειμένου να δημιουργήσει πέρασμα (πόρτα), πως  με συμβουλεύετε να το χειριστώ?

ευχαριστώ

 

Link to comment
Share on other sites

1. Το όριο των οικοπέδων (μεσοτοιχία) είναι κατακόρυφη επίπεδη επιφάνεια ('η σύνολο από αυτές, σε περίπτωση τεθλασμένου ορίου) 

2. Αν έχει αφαιρεθεί η γωνιακή λίθινη στήλη υπάρχει πρόβλημα στατικότητας. Αν θέλεις, ανέβασε ένα σκίτσο για να πάρεις σαφή απάντηση

Link to comment
Share on other sites

Επικουρικά σε αυτά του συναδέλφου να προσθέσω ότι σύμφωνα με τον Κτηριοδομικό κανονισμό στο άρθρο 10, παράγρ.3 αναφέρεται: "Μεσότοιχος είναι ο εξωτερικός τοίχος κτιρίου ή ο µανδρότοιχος που βρίσκεται κατά µήκος και πάνω στο κοινό όριο οµόρων οικοπέδων και καταλαµβάνει χώρο και από τα δύο."

Επομένως αρχικά θα πρέπει να διευκρινισθεί αν ο μεσότοιχος των αποθηκών βρίσκεται πάνω στο κοινό όριο ή ανήκει όλος σε κάποιο από τα δύο όμορα οκόπεδα.

Επίσης αναφέρεται και ότι: "Μεσότοιχοι κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί πριν τις 30-9-1955 απαγορεύεται να κατεδαφιστούν χωρίς τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών των κτιρίων. Οι µεσότοιχοι που δεν κατεδαφίζονται ενσωµατώνονται στο υπό ανέγερση κτίριο ή σε τµήµα του κτιρίου σε περίπτωση προσθήκης. 5.Κατά την ανέγερση κτιρίου σε επαφή µε διατηρούµενο µεσότοιχο ή προσθήκη σε κτίριο που περιλαµβάνει µεσότοιχο, δεν επιτρέπεται η µεταβίβαση φορτίων σ' αυτόν µε οποιοδήποτε τρόπο. 7. Σε περίπτωση που αµφισβητείται η θέση του κοινού ορίου των ιδιοκτησιών σε σχέση µε τον υπάρχοντα µεσότοιχο, δεν απαγορεύεται η χορήγηση άδειας κατεδάφισης του µεσότοιχου και κατασκευή νέου τοίχου. Η επίλυση της διαφοράς ανήκει στα αρµόδια δικαστήρια."

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε μηχανικό της επιλογής σας να σας κατατοπίσει με το τι πρέπει να κάνετε. Παρά ταύτα αν είναι εύκολο ανεβάστε ένα σκίτσο και κάποια φωτογραφία ίσως (όπως είπε ο συνάδελφος), οπότε πιθανόν να λάβετε πιο σαφή θέση.

 

Link to comment
Share on other sites

Σας παραθέτω 3 φωτογραφίες για να τις λάβετε υπόψιν σας

Νο2,  Εξωτερική φωτογραφία της πόρτας που ανοίχτηκε με αφαίρεση της γωνίας του κτηρίου

Νο3. Εσωτερική φωτογραφία που δείχνει το άνοιγμα της πόρτας και την λοξεύση της μεσοτοιχίας όπως αυτή φαίνεται μέσα από την ιδιοκτησία του γείτονα

Νο6, Φωτογραφία που απεικονίζει την υψομετρική διαφορά των 2 ταρατσών

ελπίζω με τις φωτογραφίες να έχετε μια πιο  ολοκληρωμένη άποψη για τα ερωτήματα μου που ανάφερα εξαρχής.

ευχαριστώ

2.JPG

3.JPG

6.JPG

Link to comment
Share on other sites

 εδω ειναι οι απαντησεις σε όσα ρωτας..

https://www.jgtech.gr/επικαιρα-θεματα/νομολογια/νομολογια-για-μεσοτοιχια.html

περισσοτερα με τον μηχανικο και τον δικηγορο σου

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.