Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μισθωτός πολιτικός μηχανικός με ΚΠΚ 131


Mors

Recommended Posts

Καλησπέρα. Είμαι πολιτικός μηχανικός με σύμβαση ως "υπαλληλος γραφείου". Ο εργοδότης μου έχει δείξει καρτέλα ασφάλισης με ΚΠΚ 131 και ασφάλιση σύνταξης στο ΤΣΜΕΔΕ. Στην προσωπική μου καρτέλα στο ΕΦΚΑ εμφανίζονται μόνο οι εισφορές για το πακέτο 131 και όχι για την ασφάλιση σύνταξης στο ΤΣΜΕΔΕ. Είναι φυσιολογικό αυτό; Επίσης, είναι σωστή αύτη η μέθοδος ασφάλισης? Δε θα επρεπε να ασφαλίζομαι ως Πολιτικός μηχανικός σύμφωνα με την Εγκύκλιο 6 του 2017 με τον κωδικό δραστηριότητας "0700", κωδικό ειδικότητας "000450" και ΚΠΚ "045"? Αν η πρόσληψη ως "υπάλληλος γραφείου" με απαλλάσει από αυτό το πακέτο ασφάλισης, γιατί να πληρώνονται εισφορά σύνταξης στο ΤΣΜΕΔΕ? 

Link to comment
Share on other sites

Nα συμπληρώσω ότι έχω άδεια άσκησης επαγγέλματος από το ΤΕΕ αλλά δεν έχω ανοίξει βιβλία, οπότε δεν είμαι υποχρεωμένος να πληρώνω εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ ως ελευθερος επαγγελματίας.

Link to comment
Share on other sites

Προ ΕΦΚΑ  Σύμφωνα με τις διατάξεις της § 6 του αρθ. 27 του Ν. 3518/2006 το Δημόσιο και τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, που απασχολούσαν μηχανικούς με σχέση εξαρτημένης εργασίας, υποχρεούνταν σε παρακράτηση και απόδοση στο τότε ΤΣΜΕΔΕ, των εισφορών των ασφαλισμένων και του εργοδότη εντός του επόμενου μήνα εκείνου που κατέστησαν απαιτητές οι αντίστοιχες αποδοχές ή αμοιβές, συνυποβαλλόμενων των σχετικών αναλυτικών καταστάσεων σε ηλεκτρονική μορφή ή
μαγνητικό μέσο. Είχαν αποκτήσει και οι εργοδότες έναν αριθμό μητρώου εργοδότη στο ΤΣΜΕΔΕ.
Αν δε η απασχόληση ήταν άσχετη με το επάγγελμα του μηχανικού το ΔΣ-ΕTAA στην υπ. αρ. 37 συνεδρίασή στις 09/07/2009 είχε αποφασίσει ότι οι μηχανικοί (παλαιού ασφαλιστικού) που παρείχαν εξαρτημένη εργασία (Μισθωτοί) υπό άλλη ιδιότητα (Ετεροαπασχολούμενοι) θα έπρεπει να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερου επαγγελματία για όλους τους κλάδους από 01/01/2007, προσκομίζοντας βεβαίωση του εργοδότη, ότι παρείχαν μισθωτή εργασία υπό άλλη ιδιότητα για την οποία οι εργοδότες τους ασφαλίζουν σε άλλο ΦΚΑ (Φορέα κοινωνικής ασφάλισης) καταβάλλοντας συγχρόνως και τις σχετικές εισφορές. Τότε έπρεπε να γίνει επίσκεψη στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ή τα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΤΑΑ (Τομείς Μηχ/κών & ΕΔΕ) προκειμένου να ελεγθεί και να διαγραφεί από του κλάδους του ΕΤΑΑ για τους οποίους ήταν ασφαλισμένοι σε άλλους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (π.χ. ΙΚΑ) προσκομίζοντας μαζί με την βεβαίωση του εργοδότη και αντίστοιχη βεβαίωση ασφάλισης του αντίστοιχου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Οπότε πρακτικά τι γίνονταν (όπου υποχρεωτικά έπρεπε να ήσουν και στο ΤΣΜΕΔΕ ως μισθωτός μηχανικός) αλλά στο ΙΚΑ δεν υπήρχε πακέτο για μισθωτούς μηχανικούς (λόγω της προηγούμενης υποχρεωτικότητας που έγραψα), σε ασφάλιζε με το πακέτο υπαλλήλου γραφείου αποδίδοντας αν θυμάμαι στο ΙΚΑ την "ασθένεια σε χρήμα", και παρακρατούσε τα υπόλοιπα όπου τα απέδιδε στο ΤΣΜΕΔΕ με τις σχετικές αναλυτικές καταστάσεις που έγραψα αρχικα.

Τι καταλαβαίνω εγώ, με βάση την περιγραφή που έχεις:
Απασχολείσαι ως μισθωτός μηχανικός οπότε σε έχει ασφαλισμένο με "ΚΠΚ 131 και ασφάλιση σύνταξης στο ΤΣΜΕΔΕ" διότι δεν είχε αρχικά ξεκαθαρίσει το πως θα αποδίδονταν οι εισφορές στον ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς μηχανικούς και γίνονταν οι ανάλογες παρακρατήσεις. Δεν είχαν βγει τα σχετικά πακέτα ασφάλισης μισθωτών μηχανικών.
Αποτέλεσμα:
Κρίνοντας από αυτό που γράφεις ότι "Ο εργοδότης μου έχει δείξει καρτέλα ασφάλισης με ΚΠΚ 131 και ασφάλιση σύνταξης στο ΤΣΜΕΔΕ" και "Στην προσωπική μου καρτέλα στο ΕΦΚΑ εμφανίζονται μόνο οι εισφορές για το πακέτο 131" υπάρχουν κάποια πιθανά σενάρια (τουλάχιστον που μπορώ εγώ να σκεφτώ)
α) Ξέχασε να διορθώσει το πακέτο σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο αλλά όμως σου κάνει παρακρατήσεις σύμφωνα με το πακέτο ΕΦΚΑ ασφάλισης μισθωτού μηχανικού αλλά για κάποιον λόγο δεν έχει ενημερωθεί ο ΕΦΚΑ.
β) Σε ασφαλίζει ως απλό μισθωτό υπάλληλο γραφείου και όχι μισθωτό μηχανικό, παρακρατώντας και αποδίδοντας τις εισφορές ως υπάλληλο γραφείου.
γ) Σε ασφαλίζει ως απλό μισθωτό υπάλληλο γραφείου και όχι μισθωτό μηχανικό, παρακρατώντας και αποδίδοντας τις εισφορές ως υπάλληλου γραφείου αλλά σου παρακρατεί και ότι υπόλοιπο έχει σχέση με τις εισφορές ως μισθωτού μηχανικού αλλά δεν τις αποδίδει.
δ) Σε ασφαλίζει ως απλό μισθωτό μηχανικό, αποδίδοντας τις εισφορές σύμφωνα με τις εισφορές ως μισθωτού μηχανικού, αλλά έχει μείνει ως λεκτικό σε αυτό που σου έδειξε αυτό που γράφεις και δεν έχει ενημερωθεί ο ΕΦΚΑ.
Επίσης υπάρχει πιθανότητα να μην καταλαβαίνω εγώ κάτι σωστά.

Εσύ από που συμπεραίνεις?-έχεις καταλάβει?-πως το κατάλαβες?-ισχύει δηλαδή?, (άσχετα με το τι γράφουν οι η καρτέλες του ΕΦΚΑ και αυτό που σου έδειξε) ότι σου γίνονται παρακρατήσεις εισφορών ως μισθωτός μηχανικός ή ως απλού υπάλληλου γραφείου, δηλαδή τα χρήματα που παίρνεις είναι μειωμένα κατά το ποσό των εισφορών υπάλληλου γραφείου ή ως μισθωτού μηχανικού ?

Σε κάθε περίπτωση ρώτα στο οικείο κατάστημα του ΕΦΚΑ είτε αυτοπροσώπως είτε τηλεφωνικά.

Link to comment
Share on other sites

Georgegaleos σε ευχαριστω πολυ για την απάντηση. Το πιθανότερο είναι ο λογιστής να με ασφάλισε με τον τρόπο που ασφαλίζονταν οι ΠΜ προ της εγκύκλιου 6/2017, δλδ με το ΚΠΚ 131 στο ΙΚΑ + συνταξιοδοτικές εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ. Δηλαδή οι κρατησεις που κανει ταιριάζουν με την περίπτωση α) που έγραψες αλλά με όποια διαφοροποίηση είχε η ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ τότε με την τωρινη (πχ πλέον έχει καταργηθεί η έκπτωση για μηχανικούς ασφαλισμένους κατω της 5αετίας). Αυτή η απεικόνιση είναι πλέον λάθος, και η σωστή είναι αυτή που περιγράφεται στην παραπάνω εγκύκλιο με τον κωδικό 045. Να ξεκαθαρίσω ότι πήρα άδεια άσκησης επαγγέλματος αφού βγήκε η νομοθεσία που αποσύνδεσε την αδεια ασκηση επαγγάλματος με την εγγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ, οπότε εγώ δεν έχω γραφτεί στο ΤΣΜΕΔΕ ούτε έχω πληρώσει ποτέ εισφορές εκεί.

Edited by Mors
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.