Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποσοστό αμοιβής


Recommended Posts

Καλησπέρα είμαι νέος πολιτικός μηχανίκος και θα ήθελα κάποιες συμβουλές σχετικά με το ποσοστό αμοιβής μελετών και αδειών.Το ποσοστό που έχει 'καθιερωθεί' αναφέρετε στην αμοιβή σύμφωνα με το ΤΕΕ ή αναφέρετε στο τελικό ποσό[ μαζί με την έκπτωση] ?και σε αυτό το ποσοστό συμπεριλαμβάνονται και τα αναλόσιμα έξοδα[εκτύπωσεις,βενζίνη κτλ]?Επίσης εκτός απο την αμοιβή του μηχανικού για την υπογραφή τι ποσοστό ισχύει για την διεκπεραίωση αδείων?

 

Για τα παραπάνω θέματα τι ισχύει στην περίπτωση έκδοσης άδειας σεισμόπληκτων?

 

Ευχαριστώ!!

Link to comment
Share on other sites

Για την έκδοση των οικοδομικών αδειών το κράτος έχει θεσπίσει μία ελάχιστη αμοιβή, η οποία καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος του έργου, τα τετραγωνικά του, τις απαιτούμενες μελέτες και πολλά ακόμα. Αν κάνεις μία αναζήτηση σε σχετικά θέματα στο Φόρουμ θα βρεις και την ανάλογη νομοθεσία. Εσύ σαν Μηχανικός έχεις δικαίωμα για μία άδεια να ζητήσεις ακριβώς την ελάχιστη αμοιβή ή και παραπάνω αν έτσι εκτιμάς. Μπορείς επίσης να κάνεις έκπτωση στον πελάτη σου, μπορείς επίσης να του βγάλεις την άδεια "τζάμπα"! Εσύ επιλέγεις! Στην περίπτωση όμως είσπραξης μικρότερου ποσού από το έλαχιστο, θα φορολογηθείς, θα πληρώσεις κρατήσεις και Φ.Π.Α. με βάση το ελάχιστο νόμιμο ποσό και όχι με βάση το ποσό που εισέπραξες κατόπιν της έκπτωσεως.

Link to comment
Share on other sites

Από ότι κατάλαβα, ο φίλος Engineer C, ρωτάει για τα ποσοστά που επικρατούν στην αγορά στην περίπτωση που άλλος υπογράφει. π.χ. εγώ έχω ακούσει ότι ισχύει το 15% της αμοιβής που βγάζει το ΤΕΕ + Φ.Π.Α.+ΦΕΜ ισχύει; και αν αναλάβεις και διεκπεραίωση αδείων, βενζίνες, εκτυπώσεις κ.τ.λ. είναι πρόσθετο ποσοστό τα λέω σωστά;

Αλλά και πάλι τι γίνεται όταν φορολογηθείς για το σύνολο της αμοιβής; Μήπως τότε ανάλογα με το που βρίσκεσαι (ύψος εσόδων) διαμορφώνεις και το ποσοστό;

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά αξιολογείστε τη δουλειά σας και ζητείστε ότι κρίνεται εσείς ότι σας καλύπτει.

Προσωπικά ξέρω τι παίζει αλλά δεν θα ήθελα να μπω σε μία τέτοια συζήτηση!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.