Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κατασκευή μονοκατοικίας


Gianpe

Recommended Posts

Καλησπέρα,είμαι νέος στην ομάδα και χωρίς γνώσεις πάνω στο θέμα,γι'αυτό θα ήθελα και τη βοήθειά σας..

Έχω ενα οικόπεδο στην αττική και θα ήθελα να χτίσω μονοκατοικία.Έχω για προυπολογισμό ενα Χ ποσό και δε μπορώ να ξεφύγω και πολύ,οπότε η ερώτηση μου είναι αν θα μπορέσω να χτίσω ή όχι..πόσο παει περίπου το τετραγωνικό με μέτριας ποιότητας υλικά,με έξοδα για την άδεια,την αμοιβή του μηχανικού,το φπα,το ΙΚΑ,τα κουφώματα,θέρμανση,μπάνια ,συνδέσεις με ύδρευση ,αποχέτευση (όλα δηλαδή,με το κλειδί στο χέρι που λένε) κτλπ κτλπ...Ξέρω οτι δεν είναι δυνατόν να απαντηθεί μια τέτοια ερώτηση,απλά για να μπορώ να υπολογίσω αν μπορώ να το ξεκινήσω ή δε με παίρνει!!Μπορώ να χτίσω max 180 m2 με υπερυψωμένο ισόγειο(80-100μ2) και πρώτο όροφο(70-80μ2),καθώς και υπόγειο για γκαράζ κτλπ (περίπου 80-100 μ2)... Ξεκινάω απο μηχανικό ή αρχιτέκτονα?

Ευχαριστώ για το χρόνο σας,και περιμένω απαντήσεις και γνώμες απο γνώστες και μη..!!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς είναι δύσκολο να κοστολογηθεί το έργο χωρίς να γνωρίζουμε αναλυτικά κάποια στοιχεία. Θα αναφέρω το παράδειγμα των αυτοκινήτων που όλα θα σε μεταφέρουν εκεί που  θες αλλά υπάρχει απο yugo μέχρι ferrari. Ας πούμε οτι ένας μέσος όρος τιμής είναι 1400€/τμ. Για να ξεκινήσεις ένα οικοδομικό έργο θα χρειαστείς μια ομάδα μηχανικών που περιλαμβάνει Αρχιτέκτονα μηχανικό για τις αρχιτεκτονικές μελέτες, Πολιτικό μηχανικό για τις στατικές μελέτες, Τοπογράφο μηχανικό για την τοπογραφική μελέτη και Μηχανολόγο μηχανικό για τις ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες. Με μία σωστή ομάδα θα ανακαλύψεις οτι ενδεχομένως με κάποιες ευκολίες του ΝΟΚ (νέος οικοδομικός κανονισμός) να μπορείς να χτίσεις και παραπάνω μέτρα νόμιμα. Παράλληλα με την μελετητική ομάδα των μηχανικών θα πρέπει να υπάρχει άριστη συνεργασία με εργολάβο οικοδομών για να αναλάβει την κατασκευή. Πολλές φορές γίνεται αλληλοεπικάλυψη αυτών των εργασιών (π.χ ένας Πολιτικός μηχανικός αναλαμβάνει όλο το έργο με δικούς του συνεργάτες). Χρειάζεται υπομονή και κυρίως εμπιστοσύνη γιατί τα έργα ξεκινά πάντα ευνοϊκα και καταλήγουν εκτός προϋπολογισμών και με γκρίνιες εκατέρωθεν.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Με τέτοια τιμή πιο πολύ για λιγότερα τετραγωνικά θα πήγαινα...παρά για περισσότερα λόγω ΝΟΚ :-D ..Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σου..

Link to comment
Share on other sites

Η τιμή που αναφέρει ο συνάδερφος (1400 ευρώ/τμ) είναι άκρως ρεαλιστική.

Μικρές αποκλίσεις προς τα κάτω δύναται να υπάρξουν αλλά σε καμιά περίπτωση μην υπολογίσετε κάτω από 1200 ευρώ/τμ γιατί θα βρεθείτε άνευ προυπολογισμού στα μισά της διαδρομής (και δυστυχώς τελευταία συναντώ  όλο και συχνότερα το "τα περισσότερα θα τα φτιάξω μόνος μου" και ακούω κάτι απίθανες εκτιμήσεις για 500-600 ευρώ/τμ από τους ιδιοκτήτες..)

Edited by yian
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

εαν ο προϋπολογισμός είναι περιορισμένος θα πρέπει να αρχίσετε τις περικοπές. Πχ μην κάνετε υπόγειο που απορροφάει σημαντικό μέρος των χρημάτων. Περιορίστε τη χρήση εξωστών και χρησιμοποιήστε ημιυπαίθριους χώρους (μην σκοπεύετε να τους κλείσετε μετά) που κατασκευαστικά κοστίζουν λιγότερο και έχουν μικρότερες λεπτομέρειες. Σημαντικό ρόλο παίζει και η τοποθέτηση του κτηρίου και το αν θα έχει τυφλές όψεις (πχ. ακουμπάει σε όμορα οικόπεδα). Με τη σωστή μελέτη μπορούν να γίνουν κάποιες οικονομικές προτάσεις με λιγότερο κόστος. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

εγώ θα απαντήσω το ερώτημα "από που"ξεκινάτε, ασφαλώς από τον Αρχιτέκτονα, ο οποίος και αυτός Μηχανικός είναι :)

πρώτα γίνεται το σχέδιο βάσει των επιθυμιών και δυνατοτήτων, θεωρώ επίσης καλό τον αρχιτέκτονα με την ανάλογη εμπειρία ώστε να μην ξεφύγει το κόστος, να σχεδιάσει λειτουργικά την κατοικία ώστε οι ανάγκες να ικανοποιούνται και τέλος να ξέρει να επιμεληθεί το αισθητικό κομμάτι.

Ακόμα άξιους θεωρώ τους αρχιτέκτονες που έχουν στην ομάδα τους τον Πολιτικό Μηχανικό και τον Μηχανολόγο ώστε να μην τρέχετε, σε ένα μέρος με την κατάλληλη καθοδήγηση και την γνώση θεωρώ ότι μπορείτε να πετύχετε το στόχο σας.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

υπάρχουν βέβαια και οι εκσκαφες το τι εδαφος συναντατε, το οποιο μπορει να ανεβασει ή οχι λιγο το κοστος. το 1200 το θεωρω μια τιμη που η κατασκευη του τετραγωνικου μετρου μιας καλης κατασκευης το φτανει,  δεν στοιχιζει βεβαια το υπογειο τοσο..

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

10 ώρες πριν, Gianpe said:

Καλησπέρα,είμαι νέος στην ομάδα και χωρίς γνώσεις πάνω στο θέμα,γι'αυτό θα ήθελα και τη βοήθειά σας..

.............

Θα σου πρότεινα να ερευνήσεις αρκετά την αγορά γύρω από το θέμα "μηχανικός". 

Επειδή ο σωστός (από κάθε άποψη) μηχανικός λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος σε κάθε φάση του έργου (ακόμη και μετά το πέρας του), είναι προς το συμφέρον σου να βρεις τον (κατά το δυνατόν) καλύτερο. Και μην πιαστείς στα δίχτυα του "φτηνού" ή "μέτριου" οικονομικά (κατά τα λεγόμενά σου). Η (ενδεχομένως) "επί πλέον" αμοιβή του μπορεί να προκύψει από την εξοικονόμηση που θα σου κάνει συμβουλεύοντας σε σωστά.

Και μην ξεχνάς την παροιμία "Το φτηνό κρέας, το τρώνε τα σκυλιά"

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Να προσθέσω & εγώ από την πλευρά μου πως ωραίο το αισθητικό κομμάτι του έργου, σημαντική η στατική του πλευρά, αλλά τα ηλεκτρομηχανολογικά θεωρούνται η «καρδιά» του έργου. Συνεπώς, σε όποια σημεία χρειαστεί, πάντα με γνώμονα τις ανάγκες σου & χωρίς υπερβολές, μην κάνεις μεγάλης κλίμακας περιορισμούς, μιας και το πιθανότερο είναι πως θα αλλαχθούν σε 30-40 χρόνια πάλι. Συνεπώς, έχει μεγάλη σημασία το πως αυτά θα απεικονιστούν σε ένα σχέδιο από κάποιον συνάδελφο, το να τα προβάλλεις στην πραγματικότητα & να δεις αν καλύπτεσαι ως προς τις ανάγκες σου, αλλά & τέλος, να γίνει σωστή εγκατάσταση του Η/Μ εξοπλισμού.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

εγώ φίλε με τα λεγόμενα σου δεν θα διαφωνήσω, πάντα έδινα έμφαση στο κομμάτι θέρμανση, ο Μηχανολόγος συνήθως τυπικά έβαζε τα σώματα όπου να ναι, υπάρχουν όμως δύσκολες περιπτώσεις πχ στενά δωμάτια, που ο χώρος δεν υπάρχει, παρά ότι ένα σπίτι 100 ισόγειο και 70 όροφο δεν το θεωρώ μικρό!! Καλή η έρευνα αγοράς και ο υπολογισμός κόστους κατά προσέγγιση, κατά την γνώμη μου ο άνθρωπος μια εκτίμηση κόστους προσπαθεί να κάνει, να δει αν του φτάνουν τα λεφτά του να κάνει ένα σπίτι 80-100τμ υπερυψωμένο ισόγειο + 70-80 όροφο, μονοκατοικία, το οποίο έχει και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου και κάποια πιο σύνθετη στέγη ίσως... δεν είναι εύκολο χωρις σχεδια χωρις γνωση της περιοχης, του εδαφους, βραχωδες? Με κλιση? να γινει μια εκτιμηση. Λιγο σχετικες τιμες ακουστηκαν να παρει μια γευση κοστους. Απο εκει και περα τιθεται θεμα μελέτης και μελετης της περιοχής, το ζητούμενο φίλε μου, αυτο που ζητας να μαθεις δεν λεγεται ετσι. _

Edited by Arche
συμπληρωση,.
  • Thanks 2
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.