Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Νέα Εγκύκλιος 2018 για την έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα


georgegaleos

Recommended Posts

Με την ΠΟΛ.1219/4-12-2018 δίνονται νέες οδηγίες αναφορικά στην έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα. Αναφέρει δηλαδή το αυτονόητο απέναντι στον παραλογισμό του τρόπου έκπτωσης που ίσχυε.

Θεωρώ ότι το "κλειδί" πλέον για την έκπτωση σε αυτό που αναφέρει είναι το "ταμειακά".

"[...]

4. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας) εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 22 εφόσον καταβληθούν, δηλαδή κατά τον χρόνο που επιβαρύνουν ταμειακά την επιχείρηση.

Ως εκ τούτου, οποιοδήποτε ποσό καταβάλλεται ταμειακά ως ασφαλιστική εισφορά από 1.1 μέχρι 31.12 του τρέχοντος φορολογικού έτους, εκτός από τα ποσά προσαυξήσεων, προστίμων, κλπ. που τυχόν καταβλήθηκαν στο έτος αυτό, εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης του έτους αυτού.

...

6. Ενόψει των ανωτέρω, η ταμειακή καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε φορολογικό έτος μεταγενέστερο από το έτος που αφορούν, συνεπεία της εκκαθάρισης, επηρεάζει τα φορολογικά αποτελέσματα του έτους μέσα στο οποίο λαμβάνει χώρα η καταβολή. Τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή και στις περιπτώσεις συμψηφισμού πιστωτικού υπόλοιπου με ασφαλιστικές εισφορές επόμενου έτους καθόσον ο συμψηφισμός αυτός εξομοιώνεται με καταβολή, κατά το μέρος που εξοφλεί ασφαλιστικές εισφορές του έτους αυτού.

7. Ειδικά, στις περιπτώσεις που νομικά πρόσωπα, νομικές οντότητες ή φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, συμπεριέλαβαν τις καταβληθείσες εισφορές του έτους 2018 οι οποίες αφορούσαν το προηγούμενο έτος, στα φορολογικά αποτελέσματα του έτους 2017, δεν απαιτείται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2017. Επισημαίνεται, όμως, ότι για τα ποσά αυτά δεν θα εφαρμοσθούν τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο της παρούσας και επομένως δεν θα ληφθούν υπόψη στη δήλωση φορολογικού έτους 2018, καθόσον διαφορετικά θα προέκυπτε θέμα διπλής έκπτωσης της ασφαλιστικής δαπάνης.
[...]

Το είχα θέσει και ως άποψη μου (εν μέρη) και εδω αλλά κατά καιρούς και σε συζητήσεις για τον διατροφικό τρόπο έκπτωσής τους που ίσχυε.

Επομένως καταλαβαίνω (θεωρώ ορθά) ότι οι εισφορές του Δεκεμβρίου του 2018 που θα "καταβληθούν ταμειακά"-πληρωθούν τον Ιανουάριο του 2019 θα εκπέσουν στο 2019. Και να προβλέψω από τώρα ότι η βεβαίωση που θα εκδόσει ο ΕΦΚΑ για το 2018 δεν θα είναι σωστή...θα περιέχει και τον Δεκ'18. Επίσης αποσυνδέεται η "έκπτωση" το "εμπρόθεσμο, εκπρόθεσμο κλπ"

Πηγή: www.aade.gr

 

ΠΟΛ 12192018_Χρόνος έκπτωσης ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα μη μισθωτών.pdf

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Γιατί με την νέα εγκύκλιο δεν καταργείται η ΠΟΛ του 2015 που λέει ότι οι εισφορές Δεκεμβρίου κάθε έτους που πληρώνονται τον Γενάρη του επόμένου εκπίπτουν στο έτος που αφορούν . Αν ακολουθήσουμε την νέα εγκύκλιο , οι εισφορές Δεκεμβρίου κάθε έτους που πλήρώθηκαν τον Γενάρη του επομένου έτους δεν πρέπει να αφαιρούνται από την χρήση που αφορούν αλλά την επόμενη , και έτσι ουσιαστικά παραβιάζεται η αρχή της αυτοτέλειας των χρήσεων κατά ΚΦΑΣ . Τι ποιο απλό να έλεγαν ότι οι εισφορές εκπτίπτουν κατά τον χρόνο καταβολής πλήν εισφορών Δεκεμβρίου κάθε χρήσης ,που αν και πληρώνονται Γενάρη εκπίπτουν κανονικά . 

Αν δεν το συμπληρώσουν πριν βγουν οι εκκαθαριστικές από τον ΕΦΚΑ για όλο το 2018 , θα γίνει μπάχαλο (αναμορφώσεις ,πίνακα Ε κλπ). Αν έχω καταλάβει και καλά. Ένα βήμα μπρος και δύο πίσω είμαστε τελικά. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ακόμα πιο λογικό να βάζουν προθεσμία καταβολής εισφορών κάθε μήνα το τέλος του ίδιου μήνα. Έτσι δε θα υπάρχει μπέρδεμα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

georgegaleos για ακόμα μία φορά σε ευχαριστούμε για την άμεση ενημέρωση!

Αν καταλαβαίνω καλά, αυτό που λέει η ΠΟΛ είναι ότι πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές θα εκπίπτουν από το έτος στο οποίο πληρώθηκαν ανεξαρτήτως αν έχουν πληρωθεί εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα. Ή μήπως αυτό το "ταμειακά" σημαίνει κάτι διαφορετικό από το "πληρώθηκαν";

Το "εκτός από τα ποσά προσαυξήσεων, προστίμων, κλπ" που αναφέρει στην παράγραφο 4 τι ακριβώς σημαίνει; Αυτά τα ποσά δεν εκπίπτουν ή αντιμετωπίζονται κάπως διαφορετικά;

Link to comment
Share on other sites

1) Στην φορολογική βάση (σύμφωνα με την ΠΟΛ) εκπίπτουν σε πλήρως ταμειακή βάση, δηλαδή ότι ποσό καταβληθεί από 1/1-31/12 αυτό εκπίπτει, είτε καταβληθεί εμπρόθεσμα, είτε εκπρόθεσμα, είτε  λιγότερο, είτε περισσότερο της απαίτησης.

Στην λογιστική βάση δεν άλλαξε κάτι, εξακολουθεί να ισχύει ότι εκπίπτουν στο έτος που αφορούν.

Επομένως σε κάθε περίπτωση, ή καλύτερα στις περισσότερες των περιπτώσεων --σπάνιες θα είναι οι περιπτώσεις που φορολογική και λογιστική βάση θα ταυτίζονται[α]-- θα δημιουργούνται προσωρινές διαφορές μεταξύ φορολογικής και λογιστικής βάσης (άρα ανάγκη συμπλήρωσης στο Ε3 του πιν. Ε- "Προσωρινών Διαφορών μεταξύ φορολογικής-λογιστικής βάσης") οι οποίες δυνητικά κάποια στιγμή στο μέλλον με την καταβολή της ασφαλιστικής εισφοράς, θα "τακτοποιηθεί" η διαφορά και δεν θα δημιουργείται ανάγκη τροποποιητικών δηλώσεων.

Επομένως πρέπει να παρακολουθείται αναφορικά στις εισφορές και η φορολογική βάση και η λογιστική βάση, οπότε εύκολα σε έλεγχο να είσαι σε θέση να υποδείξεις πως προέκυψαν τα φορολογικά αποτελέσματα και τα αναγραφόμενα στο Ε3. Αυτό γιατί πρακτικά πλέον και για τα απλογραφικά στο Ε3 μεταφέρονται τα λογιστικά (λογιστική βάση) αποτελέσματα και αναμορφώνονται μέσω πινάκων (του Ε και της φορολογικής αναμόρφωσης) για να προκύψουν (η φορολογική βάση) τα φορολογικά αποτελέσματα.

[α] π.χ. αν δεν έχεις καθόλου οφειλές στο '18 και την εισφορά του Δεκ '18 την είχες καταβάλει εντός του '18 (π.χ. τον Δεκ '18) χωρίς να έχει εκδοθεί το ειδοποιητήριο για αυτόν τον μήνα που θα εκδοθεί στον τρέχοντα (Ιαν '19).  

2) Οι προσαυξήσεις, τόκοι, πρόστιμα δεν εκπίπτουν σε κανένα φορολογικό έτος. Σύμφωνα με την περ. ε’ του άρθρου 23 του ΚΦΕ, οι κάθε είδους χρηματικές κυρώσεις για παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας (περιλαμβανομένου του ποσού των προσαυξήσεων που κατέβαλε η επιχείρηση για την εκπρόθεσμη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς ασφαλιστικά ταμεία) δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα. 
Επίσης συνιστούν μη αντιστρέψιμη διαφορά, μόνιμη διαφορά μεταξύ φορολογικής-λογιστικής βάσης (σε αντίθεση με την ίδια την ασφαλιστική εισφορά) και αναγράφεται στο Ε3 στην "Κατάσταση Φορολογικής Αναμόρφωσης"

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Να επανέλθω λίγο στο Θέμα, και επειδή πιστεύω ότι ο συμφορουμίτης georgegaleos έχει δίκιο όταν λέει ότι ο ΕΦΚΑ θα βγάλει τις βεβαιώσεις του 2018 ΜΕ την εισφορά Δεκ.2018 μέσα , οπότε θα έχουμε θέμα διαφορών , μήπως θα ήταν φρόνιμο , να αφήναμε τις εισφορές Δεκ. 2018 να λήξουν και να τις πληρώσουμε  εκπρόθεσμα κατά μια δυο μέρες (ούτως ή άλλως οι προσαυξήσεις είναι ελάχιστες) ,για να μην συνυπολογισθούν από τον ΕΦΚΑ στις εισφορές 2018 και να γλυτώσουμε ταλαιπωρία , αφού θα έχουμε ταύτιση λογιστικής φορολογικής βάσης?

Κάθε απάντηση δεκτή..

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, nelis said:

μήπως θα ήταν φρόνιμο , να αφήναμε τις εισφορές Δεκ. 2018 να λήξουν και να τις πληρώσουμε  εκπρόθεσμα κατά μια δυο μέρες (ούτως ή άλλως οι προσαυξήσεις είναι ελάχιστες) ,για να μην συνυπολογισθούν από τον ΕΦΚΑ στις εισφορές 2018

Ετσι κι αλλιώς,

δεν προβλέπεται από την νομοθεσία ότι η χρήση αυτής της βεβαίωσης αποτελεί κριτήριο έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών (είτε από την πλευρά της λογιστικής βάσης είτε από την πλευρά της φορολογικής βάσης). Η βεβαίωση αυτή είχε νόημα όταν γίνονταν χρήση στην φορολογία εισοδήματος στο Ε1. Πλέον οι σχετικές εγγραφές-καταχώρηση(από 1-1-2013) γίνεται στα βιβλία ως δαπάνη και όχι στη Δήλωση (Ε1, όπου και χρειάζονταν το δικαιολογητικό της βεβαίωσης). Πλέον (από το φορολογικό 2013) οι ασφαλιστικές εισφορές συνιστούν δαπάνη (και αντιμετωπίζονται όπως κάθε άλλη δαπάνη), αλλά έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες ως προς την έκπτωσή τους (όπως και κάποιες άλλες δαπάνες), από τα φορολογητέα έσοδα. Τα ειδοποιητήρια σε συνδυασμό με τα αποδεικτικά πληρωμής αρκούν για να γίνουν τόσο οι απαιτούμενες εγγραφές στα βιβλία (λογιστική βάση & φορολογική βάση) όσο και αυτές στο Ε3 (είτε συμφωνούν μεταξύ τους --ειδοποιητήρια με πληρωμές--, είτε όχι --πίν.Ε, φορολογ. αναμόρφωση,κλπ).

2 hours ago, nelis said:

για να μην συνυπολογισθούν από τον ΕΦΚΑ στις εισφορές 2018 και να γλυτώσουμε ταλαιπωρία , αφού θα έχουμε ταύτιση λογιστικής φορολογικής βάσης

Θα ήθελα το σκεπτικό σου πως το παραπάνω (είτε ως εκπρόθεσμη πληρωμή είτε ως "μη συνυπολογισμός από τον ΕΦΚΑ στις εισφορές του 2018" οδηγεί σε ταύτιση των βάσεων ? (εκτός και αν εγώ δεν ερμηνεύω κάτι σωστά) 

 

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Το έγραψα με την έννοια ότι , αν πληρωθούν εκπρόθεσμα οι εισφορές Δεκ.2018 , ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να τις συμπεριλάβει στην βεβαίωση καταβολής εισφορών για όλο το 2018 ,οπότε ταυτίζονται (φορολογικά ) οι καταβληθείσες με την βεβαίωση καταβολής .Με λίγα λόγια περνάς στα βιβλία 11 μήνες και έχεις βεβαίωση καταβολής πάλι για 11 μήνες . Σκέψη έκανα , για να αποφύγουμε την συμπλήρωση του πίνακα Ε στο Ε3.

Link to comment
Share on other sites

Αααα ok... αυτό θα είχε ίσως νόημα αν η βεβαίωση (τα αναγραφόμενα στην βεβαίωση) θα ήταν το κριτήριο έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Η ουσία (κατ' εμέ) είναι ότι η βεβαίωση δεν έχει νόημα ύπαρξης-χρήσης, αφού σύμφωνα με την νομοθεσία στην φορολογική βάση εκπίπτουν πλήρως σε ταμειακή βάση (καταβληθείσες  ---  δηλαδή ότι ποσό καταβληθεί από 1/1-31/12, ανεξάρτητα ποιο έτος αφορά αυτό το ποσό, αυτό και εκπίπτει), ενώ στην λογιστική βάση εκπίπτουν οι εισφορές (καταβλητέες) από τα ακαθάριστα έσοδα του έτους που αφορούν.

Γενικά οι περιπτώσεις των ασφαλιστικών εισφορών που δεν θα χρειάζεται η συμπλήρωση του πίνακα Ε μάλλον είναι σπανιότατες.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή, για να καταλάβω, τον ΕΦΚΑ του 12ου/2018 που τον πληρώσαμε τον 1ο/2019, δεν θα τον περάσουμε στα έξοδα του 2018 αλλά σε αυτά του 2019???

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.