Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Νέα Εγκύκλιος 2018 για την έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα


georgegaleos

Recommended Posts

Σωστά, και θα δημιουργηθούν προσωρινές διαφορές.
Εστω ότι είχες εισφορές 100€/μήνα για το 2018 και έσοδα π.χ. 10.000€.
Και την εισφορά του ΔΕK'18 την πλήρωσες εντός του 2019 (είτε εμπρόθεσμα, είτε εκπρόθεσμα).

Στην φορολογική βάση εκπίπτει σε ταμειακή βάση (άρα στο 2019 ή γενικότερα στο έτος που θα πληρωθεί οποιοδήποτε ποσό που αφορά ασφαλιστική εισφορά).

Στην λογιστική βάση δεν άλλαξε κάτι (άρα στο έτος που αφορά δηλ. στο 2018). 

Αυτό θα δημιουργήσει προσωρινή λογιστική διαφορά και άρα συμπλήρωση του πίν.Ε στο Ε3. (δες το συνημμένο)

Ε3.pdf

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με το παράδειγμα που συζητάμε (όπου έχουν καταβληθεί όλες οι εισφορές των μηνών 1ου/'18 έως και 11ου/'18 εντός του 2018 και ο 12ος/'18 εντός του 2019:

Για το φορολογικό έτος 2018:

Η λογιστική βάση των ασφαλιστικών εισφορών είναι οι μήνες 1ος έως και 12ος του 2018.
Η λογιστική βάση είναι οι απαιτήσεις των μηνών 1ος έως και 12ος (καταβλητέες εισφορές έτους)

Η φορολογική βάση των ασφαλιστικών εισφορών είναι οι μήνες 1ος έως και 11ος του 2018 (αφού ο 12ος του 2018 ταμειακά καταβάλλεται στο 2019 και άρα αφορά την φορολογική βάση βάση του 2019, θα εκπέσει φορολογικά στο φορολογικό έτος 2019).
Η φορολογική βάση είναι ότι ποσά (ανεξάρτητα ποίους μήνες αφορούν) έχουν καταβληθεί ταμειακά από 1/1-31/12 (καταβληθείσες εισφορές οποιουδήποτε ποσού που έγιναν εντός του φορολογικού έτους).

Επομένως:

λογιστική βάση: 12μήνες x 100€/μήνα = 1.200€

φορολογική βάση: 11μήνες x 100€/μήνα = 1.100€

Προσωρινή (θετική) διαφορά βάσεων: 100€

 

Link to comment
Share on other sites

ΟΚ georgegaleos, κατάλαβα τι λες.. είμαι εν μέσω άλλων υπολογισμών και το έχασα....

maneni, νομίζω πως πέρυσι δεν ίσχυε το ίδιο... νομίζω.... :)

Link to comment
Share on other sites

Είπα να μην το(ν) μπλέξω :? περισσότερο (με εισφορές του 2017 ή και με τις εκκαθαρίσεις όπου περιπλέκεται ακόμη περισσότερο το θέμα) υποθέτοντας ότι ο 12ος/2018 είχε πληρωθεί εμπρόθεσμα (ακόμη και εντός του 2018) και άρα δεν "παίζει" ρόλο στην φορολογική βάση του φορολογικού έτος 2018, αφού με ότι ίσχυε (μέχρι και πέρσι) θα έπρεπε να εκπέσει στη φορολογική βάση του 2017. Για τον 12ο του 2017 έχουν βγει σχετικές διευκρινήσεις στην ίδια ΠΟΛ.1219/2018 του νήματος.

"7. Ειδικά, στις περιπτώσεις που νομικά πρόσωπα, νομικές οντότητες ή φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, συμπεριέλαβαν τις καταβληθείσες εισφορές του έτους 2018 οι οποίες αφορούσαν το προηγούμενο έτος, στα φορολογικά αποτελέσματα του έτους 2017, δεν απαιτείται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2017.
Επισημαίνεται, όμως, ότι για τα ποσά αυτά δεν θα εφαρμοσθούν τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο της παρούσας και επομένως δεν θα ληφθούν υπόψη στη δήλωση φορολογικού έτους 2018, καθόσον διαφορετικά θα προέκυπτε θέμα διπλής έκπτωσης της ασφαλιστικής δαπάνης."

 

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

γιαυτό είπαμε , με την νέα ΠΟΛ έχουμε  δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω . Ενώ μέχρι πέρσι με την ΠΟΛ του 2015 , αν  οι εισφορές Δεκεμβρίου κάθε χρήσης πληρώνονταν ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΑ τον Ιανουάριο του επομένου έτους , εξέπιπταν κανονικά τον μήνα που αφορούσαν δηλ. τον Δεκέμβριο. Πάντως ,όπως λέει κάπου και ο Μιχελινάκης νομίζω , η διοίκηση σταθερά απομακρύνεται από την αρχή του δεδουλευμένου , αφού με την ΠΟΛ 1094/96 που αφορά  τις παροχές  υπηρεσίας που ξεκίνησαν σε κλειόμενη   χρήση  αλλά λήγουν την επομένη (κλασσικό παράδειγμα πολλοί λογαριασμοί ΔΕΚΟ ) ,η σχετική δαπάνη ,(ανεξάρτητα αν το σχετικό δικαιολογητικό εκδόθηκε πριν ή μετά το κλείσιμο της χρήσης) , εκπίπτει στο φορολογικό έτος εντός του οποίου ολοκληρώνεται η παροχή . 

Τότε τι την έφεραν την αρχή του δεδουμένου με τον νέο ΚΦΑΣ , να λέγανε ότι όλα εκπίπτουν στον χρόνο καταβολής (αυτό εξάλλου  έκαναν οι περισσότεροι τα τελευταία χρόνια στα β΄κατηγορίας) και να τελειώνει η υπόθεση .

Edited by nelis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.