Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πράξη εφαρμογής


komit

Recommended Posts

Εδώ στην ίδια ενότητα αλλά με επικεφαλίδα θέματος ... "Πράξη εφαρμογής και τοπογραφικό" πριν μερικές μέρες έδωσα τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε και να κτίσουμε πριν την κύρωση της πράξης εφαρμογής. Πρέπει όμως οπωσδήποτε να έχουμε κυρωμένη πολεοδομική μελέτη. Διαφορετικά είναι ακόμη εκτός σχεδίου

Βασικά το "σεντόνι" αυτό βγαίνει με την κύρωση της μελέτης και είναι το "συμβόλαιο" , ας πούμε,  που πάει για μεταγραφή στο υποθηκοφυλακείο της περιοχής. 

Όπως λέει και ο Παύλος και νομίζω πως απαντά σε 'σενα. Ρωτάς  την πολεοδομία ή καλύτερα τον Δημο στην Τ.Υ., που συνήθως είναι και ο "εργοδότης" της μελέτης, σε ποια φάση βρίσκεται η μελέτη της πράξης. 

Διάβασε όμως πρώτα αυτά που γράφω στο άλλο κεφάλαιο (κακώς γινεται, πολλές φορές, αυτή η διάσπαση, επειδή κάποιοι ΔΕΝ ψάχνουν ταν θέματα) και αν έχεις πάλι απορίες τα ξαναλέμε.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 247
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

1 ώρα πριν, mikepaltri said:

Nbr σε ευχαριστώ για την απάντηση.

Από τη στιγμή που δεν έχει κυρωθεί η πράξη εφαρμογής πως μπορώ να βρω αυτό το "σεντόνι" που αφορά το συγκεκριμένο οικόπεδο;

Στο τοπογραφικό που είδα η δήλωση του μηχανικού αναφέρει ότι οφείλει εισφορά σε γη και χρήμα.  

Σε κυρωμενη ΠΕ, ενα τελικο οικοπεδο εχει εκπληρωσει την εισφορα σε γη και οφειλει εισφορα σε χρημα.

Προφανως για να γραφει οτι "οφειλει εισφορα σε γη και χρημα"

 αυτο που βλεπεις εσυ αφορα το αρχικο ακινητο.

Γνωμη μου

 

Link to comment
Share on other sites

Σε κάθε περίπτωση ο μηχανικός βλέπει το σεντόνι και αναφέρει την έκφραση "οφείλει".

Το αν πλήρωσε (ακα εξόφλησε) είναι επιπλέον ελέγχου των πληρωμών του προς τον Δήμο

Link to comment
Share on other sites

Nbr διάβασα τις αναρτησεις σου στο θεμα "Πραξη εφαρμογης και τοπογραφικο". Στη δικη μου περιπτωση εχει βγει εγκριση δομησης απο το 2015 απο την ΥΔΟΜ Μαρκοπουλου. Το τοπογραφικο που συνοδευε το φακελο ανεφερε οτι οφειλει εισφορα σε γη και σε χρημα. Απο τη στιγμη που υπαρχει εγκριση δομησης, σημαινει οτι η πολεοδομια εκρινε οτι ειναι και οικοδομησιμο το οικοπεδο αρα ο ιδιοκτητης μπορει να χτισει, ετσι δεν ειναι; Οποτε αφου δεν εχει κυρωθει ΠΕ πως ξερει τι θα εισφερει σε γη ή σε χρημα; Δεν ειναι ρισκο να χτισει σε τετοιο οικοπεδο;

Το σεντονι που βγαινει με την κυρωση της μελετης ειναι τελικο ή αλλαζει κατοπιν των τυχον ενστασεων;

Edited by mikepaltri
Link to comment
Share on other sites

ν. 3212/2003

1. Η περίπτωση ε' της παρ. 7 του άρθρου 12 του Ν. 1337/1983 αντικαθίσταται ως εξής:
«ε) Η πράξη εφαρμογής μετά την κύρωση της γίνεται οριστική και, με την επιφύλαξη του επόμενου εδαφίου, αμετάκλητη. Η Διοίκηση κατ' εξαίρεση μόνο επιτρέπεται να ανακαλεί εν όλω ή εν μέρει την πράξη εφαρμογής, για λόγους νομιμότητας ή για πλάνη περί τα πράγματα που αποδεικνύεται από στοιχεία που δεν ήταν γνωστά κατά το χρόνο κύρωσης της πράξης ή απότελεσίδικη δικαστική απόφαση. Η ανάκληση γίνεται αυτεπάγγελτα ή ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου. Η πράξη ανακαλείται μόνο κατά το μέρος που διαπιστώνεται η παράβαση ή ηπλάνη, μέσα σε εύλογο χρόνο από την κύρωση της πράξης εφαρμογής και συντάσσεται διορθωτική πράξη. Κατά τη σύνταξη της διορθωτικής πράξης λαμβάνεται υπόψη η πραγματική καινομική κατάσταση που είχαν οι ιδιοκτησίες κατά το χρόνο σύνταξης της αρχικής πράξης. Αν κατά την αιτιολογημένη κρίση της Διοίκησης η αυτούσια διόρθωση δεν είναι δυνατή για λόγους που επιβάλλονται από τις αρχές της καλής πίστης και της ασφάλειας του δικαίου, οι διαφορές που προκύπτουν κατά τη σύνταξη της διορθωτικής πράξης μετατρέπονται σε χρηματικήαποζημίωση. Με τη διορθωτική πράξη καθορίζεται ο υπόχρεος και ο δικαιούχος της αποζημίωσης, το ύψος της οποίας καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2882/2001 (ΦΕΚ17Α').»

εχουμε και αυτη την προσφατη αποφαση

ΣτΕ 369/2016 [Παράνομη κύρωση μεμονωμένης πράξης εφαρμογής για την παραλία Καλυβίων]

            – Κατ’αντίθεση προς τα οριζόμενα στο προαναφερθέν διάταγμα εγκρίσεως της πολεοδομικής μελέτης, σύμφωνα με το οποίο άρτια είναι μόνο τα οικόπεδα που έχουν ελάχιστο εμβαδόν 600, 00 τ.μ. και ελάχιστο πρόσωπο δέκα μέτρα, με την προσβαλλόμενη πράξη εφαρμογής δημιουργούνται, πρωτογενώς, κατά παρέκκλιση άρτια οικόπεδα, δυνάμει διατάξεων που είναι αντισυνταγματικές, η επίδικη πράξη εφαρμογής δεν είναι νόμιμη και για το λόγο αυτό, που προβάλλεται παραδεκτώς, πρέπει να γίνει δεκτή η κρινόμενη αίτηση.

Πρόεδρος: Ν. Ρόζος
Εισηγητής: Ο. Παπαδοπούλου
Δικηγόροι: Αθ. Καρέλας, Ευ. Χατζηγιαννάκης

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Βασικά η έγκριση δόμησης πριν την κύρωση μια πράξης, βάση των εγκυκλίων (59/1987 & 106/1986), είναι μία διαδικασία που απαιτεί το γεωτεμάχιο να πληρεί και κάποιες προϋποθέσεις. Ας πούμε πως μία τέτοια είναι να είναι σε "πυκνό" από κτίσματα  Οικοδ. τετράγωνο ή να μη γίνεται καμία προσκύρωση στο υπό εξέταση οικόπεδο. κλπ, κλπ.

Εμείς γράφουμε πάντα από μία απόσταση και δεν ξέρουμε τίποτα για την περιοχή. Μας γράφεις στην πρώτη ανάρτηση ένα εμβαδόν. Είναι αυτό το εμβαδόν της αρχικής ιδιοκτησίας?? Βλέποντας το τοπογραφικό που πήρε την έγκριση της δόμησης βλέπεις αν το αρχικό σου οικόπεδο έχει κάποια  ρυμοτομούμενα τμήματα? (προσκυρούμενα δεν πρέπει να έχει) αν ναι αυτά π.χ.  συμψηφίζονται με τις εισφορές που θα οφείλει το οικόπεδό σου.

Ο φάκελος της έγκρισης περιέχει (πρέπει) και μία τεχνική έκθεση του μηχανικού που υπολογίζει τις εισφορές σε γη και χρήμα και σε σχέση με τυχόν ρυμοτομούμενα. Έχει επίσης και τις μηκοτομές των δρόμων γύρο- γυρο από το Ο.Τ. κλπ. κλπ.

Συνήθως, και αυτό βγαίνει  από αυτά που μας έδωσε ο Δημήτρης, αν δηλαδή δεν " μπορεί" το οικόπεδο να δώσει τις εισφορές που χρωστάει ,  θα χρειαστεί να γίνει, μετά την κύρωση της πράξης,  μία διορθωτική πράξη που αναγκαστικά θα μετατρέπει την γη σε χρήμα. Θα μου πεις ...μπορεί και να είναι πολλά τα λεφτά !!! Αυτό είναι μία επιλογή.... Τότε περιμένεις την κύρωση της πράξης και κτίζεις μετά.

Καλό θα ήταν να ρίξουμε μία ματιά και στον νόμο 1337/83 να δούμε πως και πόσες θα είναι οι εισφορές σε γη και χρήμα και βλέποντας τα ρυμοτομούμενα μπορούμε να υπολογίσουμε τα.... πιθανά "χρωστούμενα". 

Είπαμε ... εμείς γράφουμε πάντα από μακρυά.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Κάτι συμπληρωματικά.

* Δεν μας είπες αν είναι Α' ή Β' κατοικία (στην Β' έχουμε μικρότερες εισφορές)

* Επειδή, όπως μου έγραψες σε Π.Μ., πρόκειται να γίνει αγορά πρέπει να προσέξετε (εξέταση της μερίδας του) αν ο ιδιοκτήτης του γεωτεμαχίου -οικοπέδου έχει, μέχρι τον Μάρτιο του 1982 και άλλα οικόπεδα μέσα στην ίδια περιοχή. Τότε οι εισφορές θα είναι μεγαλύτερες και για το εξεταζόμενο οικόπεδο .

* Το απόσπασμα του ρυμοτομικού σχεδίου, ή το τοπογραφικό, μπορείς να το δώσεις και εδώ στο φόρουμ για να πουν, επ'  αυτού, τις απόψεις τους και άλλοι συνάδελφοι.

* δεν μας είπες ακόμη με τι εμβαδόν μπήκε το γεωτεμάχιο στην Πράξη εφαρμογής και ποιο είναι αυτό μετά την ρυμοτόμηση. Οι εισφορές υπολογίζονται επί της αρχικής έκτασης και μετά συμψηφίζονται με τα ρυμοτομούμενα, αν υπάρχουν.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

- Ειναι Β κατοικια

- Δεν ειχε αλλα οικοπεδα μεχρι το Μαρτιο του1982. Το ειχε αγορασει κι αυτος απο οτι ειπε το 2010

- θα προσπαθησω να το επεξεργαστω για να κρυψω τα στοιχεια του συναδελφου και του ιδιοκτητη (μη μας κυνηγανε λογω προσωπικων δεδομενων)

- Δεν εχω καθολου στοιχεια. Θα τα ρωτησω αυριο

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα, να κάνω μια σύντομη ερώτηση: 

Σε τοπογραφικό για ένσταση σε πράξη εφαρμογής, πόσο μεγάλο τμήμα από την περιοχή πρέπει να δείξω; Αρκεί μόνο η αρχική ιδιοκτήσια και η νέα με το δρόμο μπροστά ή χρειάζεται πχ να δείξω και ολόκληρο το νέο ο.τ. κτλ;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων, και συγγνώμη αν έχει απαντηθεί, με μια μικρή αναζήτηση στο φορουμ δεν το είδα κάπου.

Edited by gina
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.