Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πράξη εφαρμογής


komit

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Ένας  συνεταιρισμός προχώρησε στη δημιουργία οικισμού, σε ένα ενιαίο νύν ακίνητο πολλών στρεμμάτων.
Το 1976 εγκρίθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο, Έχοντας υπόψιν το 17-7-1923 Ν.Δ.κτλ.
Το ίδιο έτος τροποποιείται το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ώς προς τους όρους δόμησης και μόνο.
Το 1978 κυρώνονται τοπογραφικά φύλλα εφαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου του οικοδομικού συνεταιρισμού.

1. Συντεταγμένες των ορίων των οικοπέδων θα υπάρχουν στα τοπογραφικά φύλλα (συνηθιζαν να βαζουν)? (πρωτογενή δεδομένα όμως πολύ πιθανόν να μην υπάρχουν, στάσεις ούτε για αστείο),  πιθανόν προσδιορισμός των ορίων του οικοπέδου μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω προσαρμογής στο σήμερα (και αν ειναι εφικτό αυτό μιας και δεν έχουν υλοποιηθεί στην πράξη οι οικοδομικές γραμμές, ούτε οι ρυμοτομικές (χωματόδρομοι).

2. Υπόδειξη ορίων από ιδιοκτήτη δεν παίζει.

3 Τι συμβαίνει/υπερισχύει στην περίπτωση απόκλισης υλοποιημένων ορίων οικοπέδου (συρματόπλεμα/τοίχος ήτοι "υποδεικνυόμενα") από τα εφαρμοσμένα/μετασχηματισμένα σε εγσα των κυρωμένων τοπογραφικών φύλλων εφαρμογής?

4 Το ακίνητο υπάγεται στις διατάξεις του 1337/83 για εισφορά σε γη και χρήμα? (λογικά όχι τσεκάρωντας και αυτό: http://www.voloslaw.gr/cgi-bin/pages/index.pl?arlang=Greek&argenkat=%D5%F0%E7%F1%E5%F3%DF%E5%F2%20-%20%D0%EF%EB%E5%EF%E4%EF%EC%E9%EA%FC%20-%20%D7%F9%F1%EF%F4%E1%EE%E9%EA%FC%20%C4%DF%EA%E1%E9%EF&arcode=141222135735&type=Article). Πάντως μου κάνει εντύπωση ότι στον τίτλο αναφέρεται ότι για την κατασκευή πλατείων, δρόμων κτλ βαρύνεται κάθε οικόπεδο με ένα συγκεκριμένο ποσοστό, και άρα ο  αγοραστής.

Ευχαριστώ εκ των προτερων.

 

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 247
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πως μπορεί ένα "Ιδιωτικό" πολεοδομικό σχέδιο που κυρώθηκε το 1978 να υπόκειται  στις διατάξεις του νόμου Τρίτση που μας έρχεται πέντε χρόνια αργότερα, το 1983??

Δεν μπορεί να μην υπάρχουν κάπου... σε κάποια υπηρεσία τα σχέδια ή και στοιχεία για να εφαρμοστούν  αυτά  τα σχέδια. 

Όταν σαν μελετητική ομάδα κάναμε, για ένα σύλλογο δασκάλων, μία ιδιωτική πολεοδόμηση έξω από τα Νέα ρόδα δώσαμε σχέδια στην υπηρεσία του Πολλυγύρου αλλά και στην τοπική  κοινότητα  Ν. Ρόδων. Φυσικά και στον αρμόδιο σύλλογο δασκάλων.

Πρώτα πρέπει να ψάξεις και μετά να κάνεις τις παρατηρήσεις σου. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

40 λεπτά πριν, nbr said:

Πως μπορεί ένα "Ιδιωτικό" πολεοδομικό σχέδιο που κυρώθηκε το 1978 να υπόκειται  στις διατάξεις του νόμου Τρίτση που μας έρχεται πέντε χρόνια αργότερα, το 1983??

Δεν μπορεί να μην υπάρχουν κάπου... σε κάποια υπηρεσία τα σχέδια ή και στοιχεία για να εφαρμοστούν  αυτά  τα σχέδια. 

Όταν σαν μελετητική ομάδα κάναμε, για ένα σύλλογο δασκάλων, μία ιδιωτική πολεοδόμηση έξω από τα Νέα ρόδα δώσαμε σχέδια στην υπηρεσία του Πολλυγύρου αλλά και στην τοπική  κοινότητα  Ν. Ρόδων. Φυσικά και στον αρμόδιο σύλλογο δασκάλων.

Πρώτα πρέπει να ψάξεις και μετά να κάνεις τις παρατηρήσεις σου. 

Θα επανέλθω, όμως νομίζω πως τα ερωτήματα 2, 4 τα απάντησα από μόνος μου.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Από το 1950 έως και πριν από 20 χρόνια, το οικόπεδο Α ήταν μεγαλύτερο από το οικόπεδο Β (Α>Β).

Εδώ και 20 χρόνια έγινε μια 1η διορθωτική ΠΕ όπου οι αναλυτικές συντεταγμένες(Πίνακας συντεταγμένων) και ο Πίνακας εισφορών της ΠΕ (σεντόνι) συμβάδιζαν .

Ακολούθησε 2η διορθωτική της ΠΕ.

Οι αναλυτικές συντεταγμένες(Πίνακας συντεταγμένων) για τα συγκεκριμένα οικόπεδα (όμορα) έδιναν εμβαδά Α και Β.

Όμως, αυτά τα εμβαδά (Α και Β) δεν συμβάδιζαν με τον αναλυτικό Πίνακα της ΠΕ (σεντόνι), ήτοι ο πίνακας παρουσίαζε άλλα εμβαδά Α' και Β' (Α< Α' ≈ Β

΄>Β) για τις όμορες ιδιοκτησίες. Κανείς από τους ιδιοκτήτες δεν ασχολήθηκε με τον Πίνακα συντεταγμένων γιατί γνώριζαν τα εμβαδά των ιδιοκτησιών τους μόνο από τον Πίνακα εισφορών (σεντόνι).

   Σχετικά πρόσφατα ο δήμος , στον όποιο είναι καταχωρημένη η ΠΕ, έδωσε τις αναλυτικές συντεταγμένες και τον Πίνακα εισφορών της ΠΕ στον μελετητή του Κτηματολογίου, με αποτέλεσμα ο μελετητής να εφαρμόσει τις αναλυτικές συντεταγμένες και οι ιδιοκτήτες των όμορων οικοπέδων να λάβουν γνώση ότι οι ιδιοκτησίες τους έχουν εμβαδά Α και Β (Α>Β) και όχι Α' ≈ Β

΄ .

Ο Β ιδιοκτήτης , που έλαβε εμβαδό Β μικρότερο από αυτό του Πίνακα εισφορών (σεντόνι) δηλαδή Β', αντέδρασε και ζήτησε να γίνει διορθωτική με βάση τον Πίνακα εισφορών  (σεντόνι).

Ο Α ιδιοκτήτης προβληματίστηκε και ψάχνοντας στο παρελθόν διαπίστωσε ότι το οικόπεδό του ήταν όντως μεγαλύτερο από το οικόπεδο του Β από το 1950 έως και πριν από 20 χρόνια (2019-20χρ.). Οι οχλήσεις του Α προς τον δήμο ότι η απόδοση του οικοπέδου του στην ΠΕ δεν είναι αντικειμενική δεν ακούστηκαν.

Τελικά ο Α έχει πέραν ως πέραν χαμένη την υπόθεση αν κινηθεί δικαστικώς ως προς τον δήμο?

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

@rgelenaδεν έχω καταλάβει αν πήραν τελικά καεκ οι ιδιοκτησίες με βάση την πράξη εφαρμογής αν όμως πήραν τότε δεν ασχολείσαι με τον δήμο και πας να κάνεις διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών στο υποθηκοφυλακείο/κτηματολόγιο

ερώτηση σε πράξη εφαρμογής που έχει γίνει κύρωση αλλά δεν έχει γίνει ακόμα μεταγραφή , αν εγώ θέλω να χτίσω τώρα , βγάζω άδεια στην αρχική ή στο τελική ιδιοκτησία;

Link to comment
Share on other sites

Για μία κυρωμένη πράξη σημαίνει πως οι Πίνακες της πράξης έχουν πάει στο υποθηκοφυλακείο για να μεταγραφούν και τα νέα οικόπεδο που έδωσε η Πράξη. 

Άρα σε κυρωμένη Πράξη έχουμε  πλέον τα νέα οικόπεδα.

Ζητάς τον πίνακα (σελίδα) που περιέχει τον κτηματικό αριθμό (καμία σχέση με το κτηματολόγιο) της ιδιοκτησία σου και μαζί με τις συντεταγμένες των κορυφών που προκύπτουν γι' αυτό , το νέο πλέον οικόπεδο, βγάζεις την Άδεια.  

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, st2 said:

ερώτηση σε πράξη εφαρμογής που έχει γίνει κύρωση αλλά δεν έχει γίνει ακόμα μεταγραφή , αν εγώ θέλω να χτίσω τώρα , βγάζω άδεια στην αρχικη ή στο τελική ιδιοκτησία;

Η άδεια θα βγει βεβαίως στη τελική ιδιοκτησία, απλά θα περιμένεις λίγο χρόνο μέχρι να μεταγραφεί η πράξη.

Link to comment
Share on other sites

On 1/4/2009 at 12:02 ΜΜ, GRTOPO said:

Ανοίγεις ένα θέμα τόμων ολόκληρων....

Χοντρά, χοντρά και γρήγορα:

Πολεοδομική μελέτη (Ο.Τ - χρήσεις γής- όροι δόμησης)

Ενταξη της περιοχής με ΦΕΚ

Κτηματογράφηση (αποτύπωση της περιοχής)

Υψομετρική μελέτη οδών

Πράξη εφαρμογής (εισφορές - τακτοποιήσεις κλπ)

Αναρτήσεις σχεδίων στον οικείο ΟΤΑ διαδικασία ενστάσεων - εκδίκαση τους

Τελική ανάρτηση

Κύρωση της Πραξης από Νομ/χη

 

Για τα ανωτέρω χρόνος από 2~3 έως 8~9 (εχω δεί και τέτοια νούμερα)

Μεμονωμένη γίνεται εάν συντρέχουν λόγοι όχι για ένα οικόπεδο αλλά για το Ο.Τ τουλάχιστο στο οποίο ανήκει. Χρόνος ... εάν είναι γρήγορο και οι μηχανισμοί καλολαδωμένοι από <1 ~2χρόνια.

Ο ιδιοκτήτης μπορεί να αιτηθεί εάν έχει τις προϋποθέσεις για βεβαίωση οικοδομησιμότητας πριν την κύρωση της πράξης εφαρμογής. (δεν είναι απαραίτητο να κυρωθεί η Π.Ε, ούτε να γίνει μεμονωμένη Π.Ε).

Ποιός εκδίδει την ως άνω βεβαίωση;

Link to comment
Share on other sites

Ίσως να εννοείς την έκδοση οικοδομ άδειας πριν την κύρωση μιας Π.Ε. ?

Αν και το έγραψα πολλές φορές μία φορά ακόμη δεν πειράζει (Πραγματικά πολλές φορές και με παρατηρήσεις).

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
ΕΓΚΡΙΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ


Εγκύκλιος 106/86, 59/87
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα χορήγησης οικοδομικής αδείας
πριν την κύρωση της Πράξης Εφαρμογής, πρέπει να κατατεθεί στην Υπηρεσία φάκελος που να περιλαμβάνει:

1. Αίτηση του ιδιοκτήτη όπου θα αναφέρεται η θέση της ιδιοκτησίας (περιοχή, οδός, οικοδομικό τετράγωνο, κωδικός αριθμός).

2. Επικυρωμένο αντίγραφο συμβολαίου,(εις διπλούν) καθώς και του τοπογραφικού διαγράμματος που το συνοδεύει.

Στην περίπτωση που η μεταβίβαση έγινε μετά τις 10-3-1982 είναι απαραίτητο, για τον υπολογισμό της οφειλόμενης εισφοράς σε γη, να προσκομισθεί σειρά διαδοχικών συμβολαίων μέχρι την ημερομηνία αυτή σε συνδυασμό με τα πιο πάνω.

3. Πιστοποιητικό μεταγραφής & πρόσφατο Πιστοποιητικό μη εκποίησης (εις διπλούν) από το οικείο Υποθηκοφυλακείο.

4. Δήλωση Ιδιοκτησίας (εις διπλούν) θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής του ιδιοκτήτη

5. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής του ιδιοκτήτη που θα αναφέρονται τα εξής:
«Εκτός από την ιδιοκτησία του Οικοδομικού Τετραγώνου ..............., με κωδικό αριθμό...................., όπως αυτή αναφέρεται στο ισχύον Ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής ........................ του Δήμου .......................... την οποία κατέχω σύμφωνα με το αρ. ......................... συμβόλαιο του συμβολαιογράφου. ....................................................................... (αναφέρεται η περιοχή και το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου) δεν έχω, ούτε είχα στις 10-3-1982 άλλη ιδιοκτησία, στην περιοχή που εντάχθηκε στο σχέδιο με το ίδιο Διάταγμα Ρυμοτομίας» ή (συμπληρώνεται ανάλογα κατά περίπτωση) «έχω ή είχα στις 10-3-1982,) και τις πιο κάτω ιδιοκτησίες στην περιοχή που εντάχθηκαν στο σχέδιο με το ίδιο Διάταγμα Ρυμοτομίας» (για κάθε μία ιδιοκτησία αναφέρονται κωδικός αριθμός, οικοδομικό τετράγωνο, αριθμός συμβολαίου, το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου και προσκομίζονται τα δικαιολογητικά 2, 3, & 4) 
ΠΡΟΣΟΧΗ 
Εφ' όσον δεν προσκομίζεται Υ.Δ. του Ν.1599/86 και Δήλωση Ιδιοκτησίας από τον ιδιοκτήτη της 10-3-1982, για τον αριθμό των ιδιοκτησιών του, τότε είναι απαραίτητο για τον υπολογισμό των εισφορών να ζητηθεί από το Υποθηκοφυλακείο αντίγραφο από την μερίδα του καθώς και τα συμβόλαια που αναφέρονται σ' αυτήν και αφορούν την περιοχή.

Επίσης στην ίδια Υ.Δ. θα πρέπει να αναφέρεται η τρέχουσα αξία γης του οικοπέδου σε ευρώ/τ.μ. προκειμένου να υπολογίζεται η προκαταβολή της εισφοράς σε χρήμα εφόσον απαιτείται.

6. Κτηματογραφικό διάγραμμα (εις εξαπλούν) σε κλίμακα 1:200 ή 1:500 ανάλογα με το μέγεθος του οικοδομικού τετραγώνου συνταγμένο από αρμόδιο ιδιώτη τεχνικό, στο οποίο θα αποτυπώνεται η υπάρχουσα κατάσταση ολοκλήρου του Ο.Τ. (υλοποιημένα όρια ιδιοκτησιών, κτίσματα, περιφράξεις κ.λ.π.) συμπληρωμένο με τα μή υλοποιημένα όρια τυχόν υπαρχουσών ιδιοκτησιών με διαφοροποίηση σχεδίασης. Οι ιδιοκτησίες θα αριθμούνται σύμφωνα με την κωδικοποίηση.

Στο διάγραμμα αυτό: 
α) Θα γίνεται καθορισμός των Ρ.Γ. & Ο.Γ. σύμφωνα με εγκεκριμένο διάγραμμα της αρμόδιας Πολεοδομικής Υπηρεσίας της περιοχής και θα αναγράφονται οι όροι δόμησης με ευθύνη του μηχανικού. 

β) Για το οικόπεδο του αιτούντος θα αναφέρεται ο τίτλος κτήσης, θα γίνεται αναλυτικός υπολογισμός του εμβαδού της αρχικής ιδιοκτησίας του, του ρυμοτομούμενου τμήματος, του απομένοντος μετά την ρυμοτόμηση και θα υπολογίζονται οι οφειλόμενες εισφορές σε γη και χρήμα.

γ) Θα περιλαμβάνεται πίνακας όλων των ιδιοκτησιών του Ο.Τ. όπου θα έχουν υπολογισθεί για κάθε ιδιοκτησία το αρχικό εμβαδόν της, η ρυμοτόμηση της, η απομένουσα ιδιοκτησία μετά την ρυμοτόμηση και η οφειλόμενη εισφορά της σε γη. 

δ) Θα περιλαμβάνεται απαραίτητα απόσπασμα στην κλίμακα του εγκεκριμένου σχεδίου, όπου θα σημειώνεται η θέση του οικοπέδου.

ε) Τέλος για το διάγραμμα αυτό θα πρέπει να έχει κατατεθεί η αμοιβή του συντάξαντος μηχανικού σύμφωνα με Πινάκιο Αμοιβών και να έχουν καταβληθεί οι νόμιμες κρατήσεις, εκτός από την περίπτωση που αυτό έχει γίνει κατά την σύνταξη του διαγράμματος εφαρμογής και βεβαιώνεται από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία.

Χωρίς την υποβολή των πιο πάνω δεν είναι δυνατή η εξέταση της δυνατότητας οικοδόμησης του οικοπέδου πριν την κύρωση της Πράξης Εφαρμογής της περιοχής.

(Έντυπο αίτησης και δήλωσης ιδιοκτησίας χορηγείται από την Υπηρεσία) 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.