Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ηλικίας άνω των 50 ετών ένα στα δύο σπίτια στην Ελλάδα


Engineer

Recommended Posts

On 8/12/2018 at 12:31 ΠΜ, BAS said:

Στην περιοχή του Ασπρόπυργου-Μαγούλας  εκεί που περνάει η Α.Ο. και το τρένο και που θα πρέπει να γίνει ο νέος αυτοκινητο-τρενό-δρομος  Ελευσίνα - Θήβα υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις που θα πρέπει σε συνεργασία και με τις αποθήκες του τρένου , να πάνε εκεί όλες οι μεταφορικές , η λαχαναγορά , οι εγκαταστάσεις του τρένου στο Ρούφ .

..........

Ο δρόμος Ελευσίνα -  Θήβα , μια άλλη Αττική Οδός δηλαδή θα μπορούσε να περιέχει και την κατασκευή των εγκαταστάσεων στον Ασπρόπυργο - Μαγούλα . Δεν είναι και κάτι το τόσο ακριβό . 

Προφανώς βγάζοντας τα φορτηγά από την πόλη και πηγαίνοντας τα στον κόμβο Ασπροπύργου-Μαγούλας , απ΄ όπου έχουν πρόσβαση στα τρένα , στον Πειραιά και στην Νότια και Βόρεια Ελλάδα , μειώνεις όλα τα προβλήματα ρύπανσης και κίνησης στον Κηφισό .

 

Σωστός!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

έχετε ξεφύγει , ειπα να πουμε 2 κουβεντες να πληρωφορηθει ο κόσμος που διαβάζει τι πρεπει να κανουν οσοι μενουν σε παλια, σε παλιοτερα σπιτια και γραψατε διατριβες που κατανοουν μονο οι Πολ μηχ :) μπραβο παντως ενα ευγε θα το πω και εγω

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Arche εν πολλοίς έχεις δίκιο.  Για το "δια ταύτα" δεν αξίζει λεπτομέρειας το τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά το τι να κάνουμε ....

Η απάντηση όμως δεν είναι μονοσήμαντη, αφού είναι τεράστια η ποικιλία των κτιριακών περιπτώσεων. Πέραν βεβαίως του κοινωνικοοικονομικού θέματος (κτιριακές επεμβάσεις μέσα σε χώρους διαβίωσης !!, συναίνεση ιδιοκτητών και συμφωνία ενοικιαστών!!, δαπάνες για ενίσχυση σκελετού - αποκατάσταση ζημιών σε φερόμενα στοιχεία - επικαλύψεις, νομικό καθεστώς - κρατική επιχορήγηση-δανειοδότηση, ασφάλιση-αστικές ευθύνες σε όμορα κ.λ.π ), υπάρχει το καθαρά τεχνικό θέμα της ενίσχυσης προκειμένου να αρθεί η αντισεισμική  ασφάλεια σε ένα επιθυμητό ύψος (σιγουριά- επιτελεστικότητα).    Η εφικτή ασφάλεια - σιγουριά ΟΜΩΣ ΔΕΝ θα είναι εκ προοιμίου σίγουρο ότι θα ταυτίζεται με των νέων αντισεισμικών κατασκευών, ως εξαρτώμενη από τις κατασκευαστικές δυσκολίες και τα  εμπόδια ενίσχυσης αλλά και τα παλαιά υπάρχοντα υλικά που θα πρέπει πρώτα να διερευνηθούν.

Ξεκινώντας λοιπόν από την μεγαλύτερη κτιριακή ομάδα των αστικών πολυκατοικιών του 1950-1985 (μέχρι 1959 χωρίς αντισεισμικό κανονισμό και μέχρι 1985 με τον πρώτο βασικό αντισεισμικό κανονισμό),  και στο συνεχές σύστημα δόμησης, αντιμετωπίζεται συγκριτικά η μεγαλύτερη δυσκολία για την αντισεισμική αναβάθμιση του κτιρίου και που, όπως είπα, ΔΕΝ προεξοφλείται ως η ανώτερη σύγχρονη.......

Σε τέτοιες πολυκατοικίες για μένα αυτό που εν πρώτοις μοιραίως κάνεις είναι αυτό που έγραψα :" .....κοιτάω με δέος το τεράστιο δοκάρι μεταξύ σαλονιού-τραπεζαρίας που φτάνει κάθετα στην πρόσοψη πάνω σε περιμετρική κολονίτσα με διάσταση κατά τον άξονα του 30εκ. (Ικανοτικός έλεγχος ;;;;...    πφφφ!!!     ποιός Θανάσης τότε ...!!!)"   ενώ κατά δεύτερον κοιτάς να πουλήσεις .... μόλις ανέβουν οι τιμές ακόμη περισσότερο λόγω Airbnb κ.λ.π  (ειδικά όταν έχουν και προβλήματα στεγανώσεων, σωληνώσεων, κουφωμάτων, συμβατού ανελ/στήρα  κ.λ.π).

Για τις πολυκατοκίες του Π.Ε συστήματος υπάρχουν κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως α) σε πολλές περιοχές  μία  μεγαλύτερη αξία γης της περιοχής, β) ευκολία πρόσβασης σε όλα τα περιμετρικά φέροντα στοιχεία και ευχαίρια εργασιών και εναπόθεσης υλικών, γ) δυνατότητα κατασκευής εξωσκελετού ενίσχυσης με περιορισμό των επεμβάσεων εσωτερικά των διαμ/των.   Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πιό πιθανόν η ενίσχυση να  καλύψει τις απαιτήσεις μας και εφ΄όσον πρόκειται για περιοχές υψηλότερης μικροζωνικής σεισμικότητας και κακού υπεδάφους (βλ. και συνημ) αξίζει να δρομολογήσει κανείς μία προληπτική ενίσχυση αφού ξεπεράσει βέβαια τα αναφερθέντα κοινωνικοοικονομικά εμπόδια.

Για τις μονοκατοικίες - διπλοκατοκίες  (από ωπλ. σκυρόδεμα) του ίδιου διαστήματος δεν θεωρώ εν γένει ότι συντρέχει αξιόλογος κίνδυνος αφού εν πολλοίς υπάρχει στατική επάρκεια που έχει φανεί και σε ελέγχους υφισταμένων.  (Το κατεστραμμένο στην φωτό προφανώς είχε πρόβλημα μελέτης ή κατασκευής αφού τα διπλανά του παρέμειναν ακέραια.)

Για τα πετρόκτιστα είναι σοβαρό  να ερευνήσει κανείς πρωταρχικά τις διαχρονικές επεμβάσεις που έχουν γίνει και που θα έχουν αλλάξει-απομειώσει την αντισειμικότητα. Σε διάφορες περιπτώσεις μου έχω κατά καιρούς δει σε φέροντες τοίχους των 60-70εκ. εντορμίες για παπουτσοθήκες και βιβλιοθήκες, νέα ανοίγματα και  διαπλάτυνση υφισταμένων, διάνοιξη μεγάλης οπής για εσωτερική σκάλα  και βεβαίως καθαίρεση των  επιχρισμάτων για λόγους stone-look που όλα αυτά βλάπτουν έως και σοβαρά την αντισεισμικότητα του κτιρίου.  Η πέτρα σαν υλικό μπορεί να παραμένει αύθαρτη, όμως η αρμολογητική της κονία είναι αυτή που κρίνει την ολική ασφάλεια. Τα παλιά ασβεστοκονιάματα  χωρίς τσιμέντο έχουν αποσαθρωθεί, έχουν γίνει σχεδόν πατημένη σκόνη,  σε βαθμό που "καθαιρούσαμε"  απ΄τον τοίχο με τα χέρια τις πέτρες σαν βαριά σακκιά προκειμένου να φωλιάσουμε εκεί κάποιο νέο σενάζ στέψης. Πετρότοιχος του 1910-1920 (φωτο) σε ενίσχυση στις Αφίδνες έπεσε μετά από επίμονο πότισμα που κατάφαγε την "συνδετική κονία" .....  Τα σωστά κτισμένα πετρόκτιστα όμως έχουν γενικώς αντισεισμική επάρκεια λόγω της υπερδιαστασιολόγησης (χοντροί τοίχοι), της πυκνής διαμερισμάτωσης, της τήρησης γωνιακών πεσών πλάτους min 1μ, συμμετρίας, κανονικότητας , μικρών ανοιγμάτων κ.λ.π), όμως πάντα είναι προς έρευνα οι ύστερες επεμβάσεις και η κατάσταση της συνδετικής κονίας.  Σε αρνητικά ευρήματα και εφ΄όσον αξίζει για άλλους λόγους,  γίνεται ενίσχυση ( πρόσθετος σκελετός beton, μανδύες,  βαθειά αρμολόγηση, μεταλλικό δικτύωμα διαφραγματικής λειτουργίας στάθμης (φωτο) κ.λ.π) που βεβαίως είναι προσιτότερη σε περίπτωση Π.Ε συστήματος.

Βλέποντας όμως ότι ήδη έχω γεμίσει δύο σελίδες, θα σταματήσω εδώ αισθανόμενος εντούτοις ότι δεν έχω πει σχεδόν τίποτα, αφού το θέμα αυτό είναι απλά ΤΕΡΑΣΤΙΟ....

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΕΔΑΦΙΚΗ ΤΡΩΤΟΤΗΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ.jpg

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ ΣΤΕΨΗΣ.JPG

ΤΟΙΧΟΣ ΑΥΤΟΚΑΘΑΙΡΕΘΕΙΣ.JPG

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

32 λεπτά πριν, Anton_civeng said:

.... θα σταματήσω εδώ αισθανόμενος εντούτοις ότι δεν έχω πει σχεδόν τίποτα, αφού το θέμα αυτό είναι απλά ΤΕΡΑΣΤΙΟ....

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΕΔΑΦΙΚΗ ΤΡΩΤΟΤΗΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ.jpg

 

 

Πράγματι όσα και να γράψεις στο τέλος θα υπάρχουν κι αλλα… και φυσικά μη σταματάς γράψε όσο αντέχεις. Εγώ σε απολαμβάνω.

Επ ευκαιρία εχεις πηγή ή λινκ για ανάλογες εικόνες με ζώνες ακόμα κι αν υπάρχει σε πιο λεπτομερή κλίμακα απο τους γεωλόγους μας ….

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Νά σαι καλά για την παρεχόμενη ηθική στήριξη.

Πράγματι όσο ψάχνεται κανείς  τόσο περισσότερο δρόμο βρίσκει μπροστά του να διανύσει. Για τις μικροζωνικές επί του παρόντος δεν έχω κάτι άλλο, παρά μόνο  ένα έγγραφο περί της γεωλογικής καταλληλότητας της προς πολεοδόμηση περιοχής Αναβύσσου.

 

ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ - ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ.pdf

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

Την απάντηση στο τι να κάνουν όσοι μένουν σε παλιά κτίρια, την έχει βρει ο κόσμος από μόνος του:

Πόσοι ιδιοκτήτες κατοικούν οι ίδιοι σε κτίρια άνω των 50 ετών εξαιρουμένων των πετρόκτιστων και διαφόρων άλλων που δεν υπόκεινται στον κανόνα των 50 ωφέλιμων ετών; Στην Αθήνα ας πούμε ολόκληρες γειτονιές έχουν αδειάσει από ιδιοκτήτες, όχι απλά μερικά μεμονωμένα παλιά κτίρια. Τα διαμερίσματα αυτά είτε παραμένουν κενά, είτε ενοικιάζονται. Κι από τους εναπομείναντες ιδιοκτήτες πολλοί είναι ηλικιωμένοι.

Αυτό μας δείχνει ότι η επισκευή ή η αντικατάσταση του παλιού με νέο δεν αξίζει διότι πρώτον υπάρχουν ακόμα ελεύθερες περιοχές για κατασκευή από το μηδέν (ΒΑΣ) και δεύτερον η μεταναστευτική ροή διατηρεί τη φτηνή πελατεία για τα υπό κατάρρευση κτίρια που εγκαταλείπουν οι ιδιοκτήτες. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

22 λεπτά πριν, georgios_m said:

....

Πόσοι ιδιοκτήτες κατοικούν οι ίδιοι σε κτίρια άνω των 50 ετών εξαιρουμένων των πετρόκτιστων και διαφόρων άλλων που δεν υπόκεινται στον κανόνα των 50 ωφέλιμων ετών; Στην Αθήνα ας πούμε ολόκληρες γειτονιές έχουν αδειάσει από ιδιοκτήτες, ......

....

Τα διαμερίσματα αυτά είτε παραμένουν κενά, είτε ενοικιάζονται. Κι από τους εναπομείναντες ιδιοκτήτες πολλοί είναι ηλικιωμένοι.....

 

συνάδερφε... μα τι λες !!! ??

 

Αν δεν έχεις πάει ποτέ... πάτα γοογλε στριτ και πήγαινε να δεις (ενδεικτικά ε)... όλους σχεδόν τους Παγκράτι Αμπελόκηπους Κάτω Πατήσια, Κολωνάκι κλπ κλπ.... κτίρια χιλιάδες άνω των 3 ορόφων και 50αρισμένα για τα καλά.....

πληθυσμός που μένει σ αυτά > 1.000.000 περίπου και ενδεικτικά φυσικά... 

 

Υ.Γ.

ξέχασα και σχεδόν όλο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας που την δεκαετία 60 και 70 θέριεψε για τα καλά με μπροστάρη τον "εθνάρχη" τότε που βοήθησε ιδιαίτερα με επιλογές του στο υπουργείο δημοσίων έργων στην αντιπαροχή και το γκρέμισμα όλων .... και άδειες φτιαγμένες στο πόδι πολλές φορές στα φωτοτυπάδικα της πλατείας θεάτρου (πολεοδομία εποχής) και με σφραγίδα ότι θα ελεγχθεί στο μέλλον η άδεια. ... ακόμα τις ελέγχουμε ε.... και οι μισές εξαφανίστηκαν απο την αρχή.

 

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Δέχομαι ότι η γενίκευσή μου μπορεί να είναι λάθος, αλλά επειδή μένω σε κάποια από τις περιοχές αυτές, σε όσες πολυκατοικίες έχω κατοικήσει, ή κατοικούν οι συγγενείς μου, τουλάχιστον τα μισά διαμερίσματα είναι έτσι όπως τα περιγράφω: κενά, νοικιασμένα σε τρίτους (συνήθως αλλοδαπούς) ή με ηλικιωμένους ιδιοκτήτες. Παντού είμαι ο τελευταίος "γεννημένος στη γειτονιά" που δεν έχω φύγει ακόμα προς άλλο προάστιο, το εξωτερικό ή την επαρχία. 

Θα είχε ενδιαφέρον μια μελέτη που να συμπληρώνει την αρχική: δηλαδή από τα 50% των κατοικιών των άνω της 50ετίας, πόσες είναι οι πετρόκτιστες, πόσες οι επισκευασμένες, πόσες βρίσκονται σε πολυόροφα κτίρια, πόσες κατοικούνται, πόσες νοικιάζονται, πόσες είναι εξοχικές για ολιγοήμερη χρήση, πόσες στο χωριό με μηδενική χρήση κλπ. 

Αυτή η πληροφορία μπορεί να βοηθήσει στην εκτίμηση της δυναμικής που υπάρχει στο χώρο των επισκευών και των κατεδαφίσεων. Να δούμε δηλαδή τι μένει.

 

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

12 λεπτά πριν, georgios_m said:

Δέχομαι ότι η γενίκευσή μου μπορεί να είναι λάθος, ...

δεν ισχύει το μπορεί φίλε μου... ισχύει το εκτός τόπου και χρόνου. Η μεγάλη έξαρση και πληθυσμιακή ανάπτυξη της Αθήνα έγινε 60 και 70 οπότε όλος αυτός ο κόσμος στην πλειοψηφία τους μένει σε κτήρια της κρίσιμης ηλικίας. 

 

Επ ευκαιρία όποτε θες πάμε να σου δείξω μερικές πολυκατοικίες εκεί που τους λείπουν μερικές κολώνες που είχαν στις μελέτες τους....

 

και φυσικά μη ξεχνάμε ότι ναι το μπετό ας πούμε έχει φιλότιμο...

ο σεισμός όμως και οι άνθρωποι που ήταν εργολάβοι αντιπαροχάκιδες κλπ κλπ με βασικό και μοναδικό κίνητρο το κέρδος τους... ΦΙΛΟΤΙΜΟ δεν είχαν ποτέ ...

 

 

***

εδιτ

12 λεπτά πριν, georgios_m said:

...Δηλαδή ανήκω στους τελευταίους "αυτόχθονες" που δεν έχουν φύγει προς άλλο προάστιο, το εξωτερικό ή την επαρχία.

κάπου δεν καταλαβαίνω τι θες να πεις... τι τελευταίους... η Αθήνα δεν είναι άδεια πόλη... εκτός αν εννοείς τελευταίους εσύ κι αλλοι 4,000,000 κάτοικοι ακόμα !!!

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που θέλω να πω με τους τελευταίους είναι, από αυτά τα 4 ή όσα τελοσπάντων εκατομμύρια έχει η Αθήνα, όσοι είναι ιδιοκτήτες, ζουν σε αυτές τις παλιές πολυκατοικίες του κέντρου, στις οποίες πρωτοήρθαν ή γεννήθηκαν; Από τη δική μου εμπειρία, σε μεγάλο βαθμό όχι. Τυγχάνει να έχω παραμείνει αλλά οι υπόλοιποι έχουν μετακινηθεί κυρίως προς τα προάστια, τα οποία δεν γέμισαν μόνο από νέους επαρχιώτες αλλά και από παλαιότερους Αθηναίους που μετακόμισαν. 

Δεν λέω λοιπόν ότι δεν υπάρχουν οι σάπιες πολυκατοικίες ή ότι δε ζει πια κανένας, αλλά ότι δε ζουν πια εκεί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, οι αρμόδιοι δηλαδή για να προχωρήσουν στην επισκευή, πρώτα πρώτα για τη δική τους ασφάλεια. Το νοικιάζουν λοιπόν σε τρίτους, συνήθως αλλοδαπούς που αποδέχονται το ρίσκο ή τα έχουν απλώς κενά. 

Και το 1 εκατομμύριο για όλες τις γειτονιές που αναφέρεις πόση πληρότητα νομίζεις ότι δημιουργεί; 

Να μόλις βρήκα ελστάτ 2014, 600 χιλιάδες κενά διαμερίσματα, σε παλιές πολυκατοικίες του κέντρου. Το 1 στα τρία δηλαδή, όπως σχολιάζει η πηγή. 

 

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.