Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ισχύς αντλίας θερμότητας και δοχείο αδρανειας


manos____

Recommended Posts

Καλημέρα σας.

Θα ήθελα να ρωτήσω με ποια κριτηρια υπολογίζεται η απαιτουμενη ψυκτική και θερμική ισχύς αντλίας θερμότητας που θα εγκατασταθεί για ψύξη/θέρμανση ενός χώρου, η χωρητικότητα του δοχείου αδρανείας για το κύκλωμα του νερού, καθώς και η η επιλογή της διατομής των αγωγών νερού. Πρόκειται για εννιαίο χώρο εκδηλώσεων χωρίς παράθυρα, επιφάνειας της τάξεως των 100 m2  και μεγάλου ύψους (της τάξεως των 4-5 μέτρων). Στο χώρο υπάρχει υφιστάμενο δίκτυο αγωγών προσαγωγής και απαγωγής, με αέρα που ψύχεται από κλιματιστική μονάδα ισχύος 13.000m3/h. Η κλιματιστική μονάδα τρέφεται ήδη από ένα δίκτυο νερού που στέλνει νερό και σε κάποια απομακρυσμένα fan coils. Ο μηχανικός προτείνει να τοποθετηθεί κόμπακτ αντλία θερμότητας (με ψυχροστάσιο) ψυκτικής και θερμικής ισχύος της τάξεως των 50 kW. Ισχυρίζεται πως η ίδια κλιματιστική μονάδα θα τραφεί από το κύκλωμα νερού της καινούργιας αντλίας θερμότητας, ενώ το υφστάμενο κύκλωμα νερού του ψύκτη, θα συνεχίσει να λειτουργεί. Επιπλέον ισχυρίζεται ότι τα air ducts που στέλνουν αέρα στο χώρο εκδηλώσεων δε θα τροποποιηθούν. Η απορία μου είναι αφενός κατά πόσον μπορέι μία κλιματιστική μονάδα να δεχθεί δεύτερο κύκλωμα νερού και αφετέρου πώς θα απομονωθεί το air duct που θα στείλει αέρα στην αίθουσα εκδηλώσεων, αφού υποτίθεται ότι υπάρχει ένας εναλλάκτης θερμότητας νερού-αέρα στην κλιματιστική μονάδα. Αυτές οι κλιματιστικές μονάδες έχουν δυνατότητες διαρρυθμίσεων για προσθαφαίρεση δικτύων νερού και αέρα? Το μήκος των αγωγών συνολικά θα είναι της τάξεως των 20 m από την αντλία θερμότητος μέχρι την κλιματιστική μονάδα (αθροιστικά οι σωληνώσεις προς την κλιματιστική και οι σωληνώσει επιστροφής).  

Είναι σωστα τα παραπάνω σαν τάξη μεγέθους? Γνωρίζει κάποιος τα σχετικά ΦΕΚ % Προδιαγραφές?

Σας ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

1) Δοχείο Αδρανείας και Αντλία Θερμότητας. Η άποψη του συναδέλφου μηχανολόγου - αν καταλαβαίνω καλά το post - είναι κατά βάση σωστή. Πράγματι αν υπάρχει δίκτυο νερού μεγάλης χωρητικότητας δεν χρειάζεται να τοποθετηθεί δοχείο αδρανείας. Αλλά σχεδόν όλες οι εταιρείες κατασκευής Α.Θ, είτε οι συμπιεστές οδηγούνται από inverter είτε όχι, απαιτούν πια τοποθέτηση δοχείου αδρανείας στην εγκατάσταση, αλλά η απαίτηση της κάθε εταιρείας για κάθε συγκεκριμένο μοντέλο είναι διαφορετική. Συνεπώς, για να υπάρχει εμπορική εγγύηση, πρέπει ο κάτοχος - χρήστης της Α.Θ, ή αυτός που θα εγγυηθεί τη λειτουργία της, να έρθει σε επαφή με την αντιπροσωπεία, όσον αφορά την εγκατάσταση ή μη Δ.Α. "Προτάσεις" δεν θέλουμε, ευθύνη ζητούμε. _

2) Ανέβασέ μου ένα πρόχειρο μονογραμμικό με τα μηχανήματά σου. Αντλίες, ψύκτες, fan coil, μονάδες νερού αεραγωγών κλπ για να καταλάβω πως θα στηθεί το κύκλωμα και το πως η ίδια κλιματιστική μονάδα "θα τραφεί από το κύκλωμα νερού της καινούργιας αντλίας θερμότητας, ενώ το υφιστάμενο κύκλωμα νερού του ψύκτη, θα συνεχίσει να λειτουργεί". 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.