Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δασικά αυθαίρετα: Αναστολή κατεδάφισης για 25 ως 40 έτη


Engineer

Recommended Posts

Οι αυθαιρετούχοι θα μπορούν να τα διατηρήσουν για 40 έτη εάν έχουν ανεγερθεί πριν το 1975 και για 25 έτη εάν χτίστηκαν μετά. Δεν θα μεταβιβάζονται. Το πρόστιμο θα καταβάλλεται σε 100 δόσεις. Προβλέπεται έκπτωση 33% εάν πρόκειται για πρώτη και μοναδική κατοικία.

Aναστολή της κατεδάφισης των δασικών αυθαιρέτων προβλέπει σχέδιο νόμου το οποίο ετέθη σήμερα σε δημόσια διαβούλευση. Ειδικότερα, τα κτίρια και οι συνοδευτικές κατασκευές που έχουν ανεγερθεί σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις πριν την ισχύ του Συντάγματος του 1975 εξαιρούνται για σαράντα έτη της κατεδάφισης και όλων των υπολοίπων διοικητικών κυρώσεων (όπως πρωτόκολλα επιβολής ειδικής αποζημίωσης, πράξεις καταλογισμού κ.ά.), μετά την εξόφληση σχετικού προστίμου. Όσες αυθαίρετες κατασκευές έχουν κατασκευαστεί μετά την 11.6.1975 έως και τις 28.7.2011, εξαιρούνται για 25 έτη.

Ο χρόνος κατασκευής πρέπει να αποδεικνύεται με προσκόμιση αεροφωτογραφιών ή από δημόσια έγγραφα (ιδίως της δασικής υπηρεσίας). Οι νέες ρυθμίσεις δεν αφορούν μεμονωμένα δασικά αυθαίρετα, αλλά όσα βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων (δασικές περιοχές με 50 αυθαίρετα στα 25 στρέμματα, 100 αυθαίρετα στα 100 στρέμματα και 200 αυθαίρετα στα 400 στρέμματα).

Το συνολικό ύψος του ενιαίου δασικού προστίμου θα υπολογίζεται βάσει ενός αλγορίθμου, ο οποίος περιλαμβάνει σταθερές, αλλά και μεταβλητές, παραμέτρους, οι οποίες αφορούν στο κτίριο (την επιφάνεια, την παλαιότητα κλπ), στον περιβάλλοντα χώρο (π.χ. αξία δασικής γης, τα κόστη της περιβαλλοντικής ζημίας, αναδάσωσης, εκχέρσωσης κλπ.) και στις συνοδεύουσες εγκαταστάσεις του κτιρίου (επεκτάσεις, πισίνες, γκαράζ κλπ).

Ειδικά για τις συνοδεύουσες εγκαταστάσεις (μάντρες, πλακόστρωτα, στέγαστρα, θέσεις στάθμευσης, κτιστές ψησταριές, ξυλόφουρνοι κλπ.), το δασικό ενιαίο πρόστιμο υπολογίζεται με βάση το κόστος των εργασιών για την κατασκευή τους. Αν ανέρχεται έως το ποσό των 15.000 ευρώ το πρόστιμο είναι 1.000 ευρώ, από 15.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ το πρόστιμο είναι 3.000 ευρώ και στις περιπτώσεις που το κόστος εργασιών υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των νέων ρυθμίσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, έδωσε ένα παράδειγμα. Για δασικό αυθαίρετο 100 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ το πρόστιμο θα ανέρχεται σε :

– Σε 19.950 ευρώ για ακίνητο κατασκευής προ του 1975

– Σε 37.500 ευρώ για ακίνητο κατασκευής προ του 2003

– Σε 72.600 ευρώ για ακίνητο κατασκευής προ του 2011

Για τα δασικά αυθαίρετα που θα υπαχθούν στον νέο νόμο θα επιτρέπεται σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και διενέργεια μόνο επισκευαστικών εργασιών με άδεια από υπηρεσία δόμησης. Επίσης, δεν θα μπορούν να μεταβιβάζονται, καθώς με την εξαίρεσή τους από την κατεδάφιση οι αυθαιρετούχοι τους δεν αποκτούν ιδιοκτησιακό δικαίωμα.

Για την υπαγωγή στο νόμο θα πρέπει να υποβληθούν τα εξής δικαιολογητικά: αίτηση υπαγωγής έως δύο χρόνια από την έναρξη ισχύος του νόμου, παράβολο 250 ευρώ υπέρ του Δημοσίου, τεχνικές εκθέσεις δασολόγων και μηχανικών, δηλώσεις εντύπου Ε9 και υπεύθυνη δήλωση. Η ολοκλήρωση της υποβολής δικαιολογητικών θα πρέπει να γίνει σε έξι μήνες από την πληρωμή του παραβόλου. Οι δηλώσεις υπαγωγής θα ελέγχονται δειγματοληπτικά σε ποσοστό 30%.

Ποιοι δικαιούνται έκπτωσης έως και 50%

Το συνολικό ενιαίο πρόστιμο θα μπορεί να καταβάλλεται σε 100 δόσεις, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 100 ευρώ. Ωστόσο, ο αυθαιρετούχος που θα το καταβάλλει εφάπαξ θα έχει έκπτωση 20%. Το πρόστιμο θα μειώνεται κατά 33% εάν το δασικό αυθαίρετο αποτελεί πρώτη και μοναδική κατοικία ή βρίσκεται εντός ιδιωτικών δασών και ιδιωτικών δασικών εκτάσεων. Αν συντρέχουν και οι δύο περιπτώσεις το πρόστιμο θα μειώνεται κατά 50%

Ποια θα είναι η διαδικασία

Με τη δημοσίευση του νόμου, γίνεται έλεγχος των οικιστικών πυκνώσεων, όπως αυτές δηλώθηκαν από τους δήμους, για να διαπιστωθεί εάν είναι ορθά τα περιγράμματα που υποδείχτηκαν και εάν πληρούνται τα κριτήρια ορισμού των πυκνώσεων. Μετά τον έλεγχο, θα εκδοθεί διαπιστωτική πράξη για τις έγκυρες πυκνώσεις με δεδομένα εκτάσεων, αριθμού, κτιρίων κλπ. Τα στοιχεία θα ελεγχθούν στη συνέχεια από τις Διευθύνσεις Δασών για την ύπαρξη προστατευόμενων περιοχών (Εθνικοί Δρυμοί, υγρότοποι Ραμσάρ, περιοχές Natura κλπ) εντός των πυκνώσεις ώστε αυτές να εξαιρεθούν. Θα ακολουθήσει δεύτερη διαπιστωτική πράξη με τις οριστικές πυκνώσεις (οι οποίες θα αποτυπώνονται στον Δασικό Χάρτη με ιώδες περίγραμμα), οπότε τα αυθαίρετα που βρίσκονται εκεί θα μπορούν να υπαχθούν στον νόμο.

Οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν αντιρρήσεις ή αίτηση πρόδηλου σφάλματος μετά την ανάρτηση του Δασικού Χάρτη των οικιστικών πυκνώσεων. Στις οικιστικές πυκνώσεις που απορρίπτονται από τον έλεγχο (οριοθετούνται στο Δασικό Χάρτη με κυανό χρώμα) θα εφαρμόζεται η δασική νομοθεσία και στην πλειονότητά τους θα κατεδαφίζονται.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι 25 δήμοι δεν ανταποκρίθηκαν, με συνέπεια οι ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων σε πυκνώσεις να βρίσκονται στον αέρα. Συνολικά 115 δήμοι καταχώρισαν όρια πυκνώσεων, τα οποία περιλαμβάνουν έκταση που φτάνει περίπου τα 300.000 στρέμματα.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 22
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

η διαδικασία υπαγωγής και ο υπολογισμός προστίμων πως θα γίνεται? 

μέσω του υπάρχοντος συστήματος αυθαιρέτων του ΤΕΕ?

Link to comment
Share on other sites

Λογικά αναμένεται κάτι αντίστοιχο με τα αυθαίρετα. Δεν φαντάζομαι να επιφορτιστούν οι δασικές υπηρεσίες έντυπες αιτήσεις και φακέλους δικαιολογητικών. Ακόμη έχουν πολλή δουλεια να κάνουν σε περιοχές ανάρτησης για να εξετάσουν οι επιτροπές αντιρρήσεις, αιτήσεις εξαγοράς κλπ.

Αυτό που θεωρώ "γκρίζο" σημείο της όλης ρύθμισης είναι η μη δυνατότητα μεταβίβασης. Θα δούμε και το οριστικό κείμενο του νόμου.

Link to comment
Share on other sites

"Ο χρόνος κατασκευής πρέπει να αποδεικνύεται με προσκόμιση αεροφωτογραφιών ή από δημόσια έγγραφα (ιδίως της δασικής υπηρεσίας). Οι νέες ρυθμίσεις δεν αφορούν μεμονωμένα δασικά αυθαίρετα, αλλά όσα βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων (δασικές περιοχές με 50 αυθαίρετα στα 25 στρέμματα, 100 αυθαίρετα στα 100 στρέμματα και 200 αυθαίρετα στα 400 στρέμματα)."

 

Η ρυθμιση αφορα τις λεγομενες "οικιστικες πυκνωσεις"

Στο τελος, όλο και "κάπως" θα χωρεσουν και τα υπολοιπα, που μπορει  πχ. να ειναι "εντος ζωνης" οικιστικων πυκνωσεων:)

 

Link to comment
Share on other sites

"Το πρόστιμο θα μειώνεται κατά 33% εάν το δασικό αυθαίρετο αποτελεί πρώτη και μοναδική κατοικία ή βρίσκεται εντός ιδιωτικών δασών και ιδιωτικών δασικών εκτάσεων ".

Ποιός θα κρίνει αν είναι ιδιωτικό ή όχι ? Πχ έρχεται ο άλλος με τίτλο του 1950 . Τι θεωρείς ότι έχει ?

Link to comment
Share on other sites

Τραγικό απλά. Φωτογραφικος νόμος πάλι. Κατά τα άλλα αριστερές ευαισθησίες.............. Μετά έρχεται αιγιαλός. Αρχαιολογικες ζώνες λίγο δύσκολο γιατί εκεί υπάρχει τρελα. Να τον χαίρεστε τον νόμο..... Θα έχει κάτι ωραία ξενοδοχειακια και ταβερνουλες μες στο πεύκο και στο έλατο που με την Βούλα του κράτους θα είναι νόμιμα και θα αποσβεσουν το πρόστιμο σε ένα χρόνο 

Edited by Elounda
Link to comment
Share on other sites

γιατί τον θεωρείς φωτογραφικό? -δεν πρέπει ολόκληροι οικισμοί -που έτσι και αλλιώς δεν πρόκειται και δεν είναι και σωστό να κατεδαφιστούν -κάποτε και με κάποιο τρόπο να ρυθμιστούν θέτοντας παράλληλα και μια κόκκινη γραμμή?

Link to comment
Share on other sites

Τον θεωρείς σωστό νόμο δηλαδή?Κατεδαφιση για μένα . Αττική Χαλκιδική αφορά κυρίως δεν είναι φωτογραφία αυτό? Το ΜΆΤΙ που βγήκαν και λέγαν ότι έχουν τόσα θύματα γιατί έχτισαν σε δάσος το ξέχασαν κιόλας ε? Ας βάλουν και αιγιαλους λοιπόν μετά την χαραξη, αρχαιολογικες ζώνες κτλ. Όποιος παρανομησε χοντρά την γλιτώνει ελαφρά τώρα. Ωραία λογική ωραία ισονομια. Για αντισυνταγματικοτητα δεν θα μιλήσω γιατι έχει χάσει πια νόημα η λέξη αυτή αφού είναι κατά κρίση συμφερόντων. 

Edited by Elounda
Link to comment
Share on other sites

Να δούμε και αναλυτικά τα δικαιολογητικά υπαγωγής από το σχέδιο νόμου

 

Άρθρο 07 – Δικαιολογητικά υπαγωγής κτιρίων και συνοδευουσών αυτά κατασκευών.

1. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται οι όροι και οι προδιαγραφές λειτουργίας πληροφοριακού συστήματος στο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος νόμου και καταχώριση των δικαιολογητικών που αφορούν το κτίριο και τις συνοδεύουσες αυτό κατασκευές.
2.Ο ενδιαφερόμενος εισάγει στο ως άνω πληροφοριακό σύστημα τα κάτωθι στοιχεία και τα δικαιολογητικά που αφορούν το κτίριο και τις συνοδεύουσες αυτό κατασκευές, τα οποία φυλάσσει μετά την εισαγωγή τους στο πληροφοριακό σύστημα, προκειμένου να τα επιδείξει σε ενδεχόμενο έλεγχο:
α) αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου ανά κτίριο και συνοδεύουσες αυτό κατασκευές
β) υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄75)του αιτούντος, θεωρημένη για τη γνησιότητα της υπογραφής, στην οποία περιλαμβάνονται:
αα) τα ατομικά του στοιχεία,
ββ) ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του (Α.Φ.Μ.),
γγ) η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) φορολογίας του,
δδ) το εμβαδόν του κτιρίου και των συνοδευουσών αυτό κατασκευών
εε) αν πρόκειται για κύρια κατοικία,
γ)τυχόν υπάρχουσες δηλώσεις του εντύπου Ε9 στην οποία αναφέρεται το ακίνητο, όπου βρίσκεται το κτίριο και οι συνοδεύουσες αυτό κατασκευές του ιδίου του ενδιαφερομένου ή των δικαιοπαρόχων του.
δ) τεχνική έκθεση μηχανικού με την περιγραφή του κτιρίου ή και των συνοδευουσών αυτό κατασκευών.
ε)τεχνική έκθεση συνοδευόμενη από αεροφωτογραφίες, ορθοφωτοχάρτες και διοικητικά έγγραφα, υπογεγραμμένηαπό ιδιώτη δασολόγο που θα τεκμηριώνει/ τα στοιχεία της εκχέρσωσης και την χρονολογία εκχέρσωσης της έκτασης δασικού χαρακτήρα για οικιστική χρήση.
στ)σχέδια υπογεγραμμένα από μηχανικό ως εξής:
αα)τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων, στο οποίο αποτυπώνονται τα μεγέθη του κτιρίου και των συνοδευουσών αυτό κατασκευών, καθώς και της έκτασης κατάληψης/εκχέρσωσης,
ββ)διάγραμμα κάλυψης, στο οποίο σημειώνεται η θέση και το περίγραμμα του κτιρίου ή της κατασκευής,
γγ)κάτοψη του ορόφου,
δδ)τομή του κτιρίου ή της κατασκευής,
ζ) δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες, από τα οποία αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της κατασκευής,
η) στατικός έλεγχος των παραβάσεων με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει η αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/19409/1507/02-04-2018 (Β’ 1643),
θ)τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού για τον ηλεκτρομηχανολογικό έλεγχο του πίνακα των γειώσεων και των λοιπών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων
ι)παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ για κάθεκτίριο και τις συνοδεύουσες αυτό κατασκευές, το οποίο αποτελεί έσοδο του Κρατικού Προϋπολογισμού. Το ανωτέρω παράβολο δεν επιστρέφεται.
ια)έντυπο υπολογισμού του ενιαίου δασικού προστίμου του δηλούμενου κτιρίου ή κατασκευής, όπως ορίζεται στο άρθρο 8 και περιλαμβάνεται στην εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος. Το πρόστιμο υπολογίζεται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ισχύουν κατά την ημερομηνία υπαγωγής, που είναι η ημερομηνία καταβολής του παραβόλου.
Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται, μέσα σε διάστημα έξι (6) μηνών από την πληρωμή του παραβόλου, να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.
3.Οι δηλώσεις υπαγωγής ελέγχονται δειγματοληπτικά σε ποσοστό 30%. Με την απόφαση της παρ.1 ορίζεται το όργανο, ο τρόπος ελέγχου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
4. α) Αν διαπιστωθούν ελλείψεις ή λάθη στον τρόπο υπολογισμού του ειδικού δασικού προστίμου ή στα προσκομισθέντα δικαιολογητικά, ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται εντός ενός μήνα από την έκδοση σχετικού πορίσματος από το όργανο ελέγχου να συμμορφωθεί με τις παρατηρήσεις που έγιναν.
β) Αν κατά τον έλεγχο της δήλωσης υπαγωγής διαπιστωθεί ότι τα κτίρια και οι κατασκευές εμπίπτουν στις απαγορεύσεις του άρθρου 4, ή αν ο ενδιαφερόμενος δεν συμμορφώθηκε με τις παρατηρήσεις της παρ.α , η δήλωση υπαγωγής ανακαλείται.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.