Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Οικοδομησιμοτητα


Recommended Posts

Θελω να λιγο να σταθω σε αυτη την εννοια. Γενικα σε καθε τοπογρφικο διαγραμμα ο μελετητης τοπογραφος μηχανικος δηλωνει υπεθυνα αν κατι ειναι αρτιο και οικοδομησιμο με βαση την ισχυουσα νομοθεσια. Η αρτιοτητα μπορει ευκολα να εξακριβωθει αν απλα ελεγξεις τις προυποθεις επιφανειας και προσωπου (και βαθους σε ορισμενες περιπτωσεις) και τις συγκρινεις με τις πραγματικες και εξετασεις και τα ενδεχομενα παρεκκλισεων με βαση την ημερομηνια δημιουργιας του γεωτεμαχιου. Ομορφα εως εδω.

Με την οικοδομησιμοτητα ομως τι γινεται? Επειδη ειναι πολλοι οι παραγοντες που επηρεαζουν την οικοδομικη γραμμη (πλευρικες αποστασεις απο ορια, πλατος δρομου στην προσοψη, αιγιαλοι παραλιες, ορια οικισμου, οπου ενα ακινητο βρισκεται και ενδοχομενως να κοβεται, απο τα ορια καποια ζωνης κτλ)

Δηλαδη στην ουσια αποτυπωνεις την οικοδομικη γραμμη και ελεγχεις καθολικα και επι του συνολου οτι ενα κτιριο βαση γοκ μπορει οντως να τοποθετηθει επιτυχως μεσα στα πλαισια της κτιριοδομικης νομοθεσιας για να αποφανθεις οτι ειναι ΚΑΙ οικοδομησιμο

https://elearning.teicm.gr/mod/resource/view.php?id=8963

Edited by anchelos
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, anchelos said:

...

Με την οικοδομησιμοτητα ομως τι γινεται? Επειδη ειναι πολλοι οι παραγοντες που επηρεαζουν την οικοδομικη γραμμη ...

γιατί εμπλέκεις Οικοδομησιμότητα με την Οικοδομική Γραμμή. Κάπου τα έχεις μπλέξει.

Και ναι η Οικοδομησιμότητα του κάθε γεωτεμαχίου για να την ορίσεις θέλει να κατέχεις ενα μεγάλο φάσμα των Πολεοδομιών διατάξεων, περιορισμών αλλά και ειδικών ευεργετικών διατάξεων που σου δίνουν Οικοδομησιμότητα ακόμα και σε μη Άρτια γεωτεμάχια.

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Συγκεκριμενα παραπανω φερει παραδειγμα καποιον που εχει οικοπεδο με 80 μετρα προσοψη και 2 μετρα βαθος. Καλυπτει ετσι το ζητουμενο προσωπο και οντως πανω απο 150 μετρα εχει και το εμβαδο. Αν εισαι σε ζωνη που διαταξη επιτρεπει να κολλησεις κια πανω στα ορια (εχω συναντησει τετοιες περιοχες) και δεν υπερβεις και την καλυψη τοτε γιατι το κομματι αυτο δεν ειναι οικοδομισμο?

Θεωρητικος ειναι ο διαλογος. Πρακτικα αν κανεις κτισμα με πλατος 2 μετρα θα ναι σαν κονταινερ και εννοειται πως δεν ζει κανεις μεσα αλλα Εστω οτι με 60% καλυψη εχεις 96 εκατοστα, και αν κολλησεις στα ορια μπορεις να κανεις ενα μακριναρι 48*2. Σιγουρα κουλο και κανενας δε θα ζησει εκει μεσα, αλλα ξαναλεω, θεωρητικα γιατι δεν θα μπορουσε να θεωρηθει οικοδομησιμο συμφωνα με το παραπανω παραδειγμα

Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει να δεις στην υποθετική "κουλή" περίπτωση που θες πως προέκυψε ένα τέτοιο οικόπεδο εντός σχεδίου πόλης, αν πληροί την κατά παρέκκλιση αρτιότητα και μήπως προηγούμενη κατάτμηση δημιούργησε μη άρτιο οικόπεδο. Έχεις και τον κανόνα εγγραφής των 50 τμ εντός οικοπέδου. Οπότε ας αφήσουμε τα "κουλά" και να πιάσουμε τα καλά.

Σε εκτός σχεδίου περιοχή παράγοντας καθοριστικός για την οικοδομησιμότητα είναι οι  πλάγιες και οπίσθιες αποστάσεις και η απόσταση γραμμής δόμησης που ορίζουν τα μέτρα ασφαλείας υπεραστικής συγκοινωνίας. Σε παραθαλάσσιες περιοχές οι οριογραμμή του αιγιαλού και της παραλίας κλπ

Όπως καταλαβαίνεις οι διατάξεις είναι πολλές, γενικές και ειδικές γι αυτό προσοχή που βάζεις την υπογραφή σου αν είσαι νέος και ξεκινάς τώρα.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.