Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Γενικές Απορίες (ΕΦΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ, ένσημα, Εκκαθάριση 2017)


dred_13

Recommended Posts

Καλησπέρα στη κοινότητα και Καλές Γιορτές σε όλους/όλες,

είμαι Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός, μέλος στο ΤΕΕ από το 2015 με παράλληλη ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ. Από το ’15 λοιπόν, πληρώνω μόνος μου τα ασφάλιστρα του ΤΣΜΕΔΕ (ανά εξάμηνο), ακόμα και μετά που έγινε ΕΦΚΑ (ανά μήνα). Έναρξη επαγγέλματος (στη ΔΟΥ) δεν έχω κάνει ποτέ. Η μόνη (νόμιμη) απασχόληση ως μηχανικός ήταν το 2017 σε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ σε Δήμο, ως μισθωτός ορισμένου χρόνου για 8 μήνες.

Θα ήθελα να λοιπόν να ρωτήσω κάποια γενικές απορίες που έχω περί ασφαλιστικών θεμάτων.

Υποθετικά λοιπόν, αν δεν κάνω ποτέ έναρξη επαγγέλματος αλλά πληρώνω κάθε μήνα ΤΣΜΕΔΕ/ΕΦΚΑ (μου έρχεται να πληρώσω ένα 17% για Κλάδο Σύνταξης, ένα 6,95% για Κλάδο Υγείας και 10 ευρώ για ΟΑΕΔ) τότε:

1. Mετά από χρόνια θα μου αποδοθεί κανονικά σύνταξη; Δηλαδή θεωρούνται χρόνια εργασίας αυτά, χωρίς να έχω κάνει έναρξη επαγγέλματος ποτέ;

2. Τι είναι τα ένσημα; Πληρώνοντας ΤΣΜΕΔΕ είναι σαν να "κολλάω" ένσημα στον εαυτό μου ή πρέπει πρώτα να κάνω έναρξη επαγγέλματος; Ρωτάω αυτό, γιατί ως μισθωτός μου "κόλλησαν" ένσημα, και στο για να πάρεις λέει μια σύνταξη πρέπει να έχεις ένσημα!

3. Πληρώνοντας ΤΣΜΕΔΕ κάθε μήνα πως μπορεί να με θεωρεί ο ΟΑΕΔ άνεργο; Είναι σωστό;

4. Στον ΑΣΕΠ, ως προϋπηρεσία μετρούνται όλα τα χρόνια από το 2015 που μέλος στο ΤΕΕ ή μόνο οι 8 μήνες που πραγματικά είχα δουλέψει

5. Αν είχα κάνει από το ’15 έναρξη επαγγέλματος κανονικά, τότε θα θεωρούνταν όλα τα χρόνια ως προϋπηρεσία;

 

Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ και στον τρόπο υπολογισμού της εκκαθάρισης του 2017 που έγινε πρόσφατα από τον ΕΦΚΑ. Όπως προαναφέρθηκα, το 2017 εργάστηκα ως μισθωτός για 8 μήνες, αλλά πλήρωνα κανονικά τον ΕΦΚΑ μου κάθε μήνα.

Για παράδειγμα, για τον μήνα Μάρτιο, μου είχε έρθει το '17 να πληρώσω στον ΕΦΚΑ 95,95€ πράγμα που έκανα. Η εκκαθάριση του ΕΦΚΑ για τον συγκεκριμένο μήνα δείχνει ότι μου επιστρέφει 85,95€ (εκτός των 10€ υπερ του ΟΑΕΔ). Συνεπώς αν καταλαβαίνω καλά αυτά τα 85,95€ τα έδωσε ο Δήμος ή είναι και από τις κρατήσεις του μισθού μου όταν δούλευα. Συνεπώς, πως «βγαίνουν» αυτά τα 85,95 όταν η αναλυτική ( εικόνα) από τον Δήμο εμφανίζει μεγαλύτερα ποσά ως κρατήσεις;;;

Δεν θα έπρεπε δηλαδή ο ΕΦΚΑ όχι μόνο να επιστρέψει τα 85,95 αλλά και ένα ποσό extra αφού λογικά οι κρατήσεις μου και οι εργοδοτικές εισφορές ήταν περισσότερες;

 

υ.γ. συγνώμη για το μακροσκελές post ή αν κάποιες ερωτήσεις φαίνονται χαζές, αλλά είμαι νέος και δεν τα ξέρω όλα και σας ευχαριστώ για το χρόνο σας…

_20181213_110531.JPG

Link to comment
Share on other sites

1. Ναι

3. Τα παράλογα της Ελλάδας. Παλαιότερα δεν γινόταν.

4. Ό,τι λέει η προκήρυξη για την απόδειξη εμπειρίας. Συνήθως αν δεν ζητάει εξειδικευμένη εμπειρία τότε σε καλύπτει η βεβαίωση ασφάλισης, δηλαδή προϋπηρεσία το σύνολο του χρόνου που είσαι ασφαλισμένος.

5. Το ίδιο θα ήταν.

 

Και τέλος, ο ΕΦΚΑ σου επιστρέφει ό,τι πλήρωσες εσύ για τους μήνες που ήσουν μισθωτός. Για το δεκάρικο του ΟΑΕΔ το ψάχνω και 'γω γιατί μάλλον δεν θα έπρεπε να μας το χρεώσουν. Ο Δήμος απέδωσε ό,τι κρατήσεις όφειλε οι οποίες είναι ποσοστά επί του μεικτού μισθού (20% για τον μισθωτό μηχανικό)

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Αναφορικά στο (2) και λίγο offtopic.

Τα "ένσημα" πρακτικά έχουν σχέση με την σύνταξη.
Μια πολύ-πολύ, πάρα πολύ χονδρική προσέγγιση, είναι η παρακάτω.
Η σύνταξη για όσους βγουν μετά το Μάιο του '16 (αν θυμάμαι καλά το έτος) που θα βγουν αποτελείται από δύο επιμέρους τμήματα που δίνονται ή και τα δύο μαζί ή καθόλου.
Τα παρακάτω δεν αφορούν σύνταξη επιζώντων ή/και αναπηρίας.

1ο Τμήμα Εθνική Σύνταξη, αυτό είναι το εύκολο κομμάτι υπολογισμού, τώρα είναι 384€ μεικτά και προϋποθέτει, ταυτόχρονα, 40χρόνια παραμονή στην Ελλάδα που μετρούν μετά το 15ο έτος της ηλικίας και 20έτη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Και μειώνεται κατά το 1/40 για κάθε έτος αν κάποιος επιλέξει αν βγει νωρίτερα των 20 ετών καταβολής εισφορών.

2ο Τμήμα Ανταποδοτική Σύνταξη, (προϋπόθεση και για αυτή είναι οι χρονικές προϋποθέσεις της Εθνικής Σύνταξης), αυτό είναι το περίπλοκο κομμάτι, και όποιος έχει όρεξη ανατρέχει στην του ΕΦΚΑ/Εγκ.24/22-5-2017 με εφαρμογή των διαφόρων συντελεστών των πινάκων κλπ,  και μετά περίπου καμιά 20σαριά πολλαπλασιασμούς και καμιά 10καριά διαιρέσεις, κάποιες προσθέσεις, κάποιες αφαιρέσεις και υπολογίζεται!! 

Τα παρακάτω αποτελέσματα αφορούν σε μεικτά ποσά ανταποδοτικών συντάξεων.
Ενδεικτικά και με πολύ χονδρικούς υπολογισμούς για μισθωτό προκύπτει αν από το 2002 μέχρι τώρα με:

μέσες συντάξιμες απολαβές 1200€ στο χρονικό αυτό διάστημα και 33 χρόνια ασφάλιση βγάζει σύνταξη 367€,

με 42-45 χρόνια, ανταποδοτική σύνταξη 561€ 
με 2000€, και 24 χρόνια, ανταποδοτική σύνταξη 400€
με 700€, και 27 χρόνια, ανταποδοτική σύνταξη 160€

Αν πρόκειται για ελ. επαγγελματία οι μέσες συντάξιμες απολαβές προκύπτουν από το 20% των τότε εισφορών οπότε από τις εισφορές προκύπτει το εισόδημα στο κάθε έτος.
Αν υπάρχουν δύο ταμεία, τότε από το πρώτο λαμβάνεται ολόκληρη η ανταποδοτική σύνταξη και από το άλλο (αν θυμάμαι) το 1/3 άσχετα τι εισφορές έχουν αποδοθεί και άσχετα με τα πόσα χρόνια έχουν αποδοθεί.

Οπότε για συντάξιμες απολαβές 1200€ και περίπου 40 (όχι κάτω από 40) χρόνια ασφάλιση, Εθνική Σύνταξη ~384€ & Ανταποδοτική Σύνταξη ~561 δίνουν Σύνταξη ~950€ ΜΕΙΚΤΑ.

Παραδείγματα υπάρχουν στην παραπάνω εγκύκλιο. Γενικά δεν είναι απλή, όπως παραπάνω πιθανόν φαίνεται, η διαδικασία υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης.

Και κλείνω το offtopic.

Edited by georgegaleos
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 15/12/2018 at 8:21 ΠΜ, sito said:

Και τέλος, ο ΕΦΚΑ σου επιστρέφει ό,τι πλήρωσες εσύ για τους μήνες που ήσουν μισθωτός. Για το δεκάρικο του ΟΑΕΔ το ψάχνω και 'γω γιατί μάλλον δεν θα έπρεπε να μας το χρεώσουν. Ο Δήμος απέδωσε ό,τι κρατήσεις όφειλε οι οποίες είναι ποσοστά επί του μεικτού μισθού (20% για τον μισθωτό μηχανικό)

Το 20% αφορά κρατήσεις επί του μεικτού μισθού και είναι αυτά τα 123,82. Οι εργοδοτικές εισφορές τι είναι; δίνει και άλλα χρήματα ο εργοδότης extra για πάρτι μου;

 

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας :)

Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, dred_13 said:

Το 20% αφορά κρατήσεις επί του μεικτού μισθού και είναι αυτά τα 123,82. Οι εργοδοτικές εισφορές τι είναι; δίνει και άλλα χρήματα ο εργοδότης extra για πάρτι μου;

 

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας :)

Δίνει όντως. Μπες στον Ατομικό Λογαριασμό Ασφάλισης στον ΕΦΚΑ να δεις αναλυτικά.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.