Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας


nikmmech

Recommended Posts

Με βάση το άρθρο 9 του Ν. 4122/2013, από 1/1/2019, όλα τα νεοανεγειρόμενα κτίρια του δημοσίου τομέα, θα πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις που έχουν τα κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας.

Κατ' αρχάς γνωρίζει κάποιος συνάδελφος, εάν αυτή η απαταίτηση όντως θα εφαρμοστεί από 1/1/2019?

Εχουν ορισθεί με σαφήνεια οι απαιτήσεις και οι προδιαγραφές που θα πρέπει να πληροί ένα κτίριο, ώστε να καταταγεί σε αυτή την κατηγορία κτιρίων? Θα μπορούσε να με κατευθύνει κάποιος σε σχετικούς νόμους, αποφάσεις, κτλ?

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και σας εύχομαι καλές γιορτές.
 

 

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, nikmmech said:

Εχουν ορισθεί με σαφήνεια οι απαιτήσεις και οι προδιαγραφές που θα πρέπει να πληροί ένα κτίριο, ώστε να καταταγεί σε αυτή την κατηγορία κτιρίων?

Αν πάρεις μια ΜΕΑ για γραφεία (που έχεις κάνει μέχρι τώρα) και της εφαρμόσεις ... μονώσεις με U < 0.45 (ανάλογα τη κλιματική ζώνη), κουφώματα με U = 1,2 -1,5 ... Α/Θ (νερού) με SEER > 9-10 και SCOP > 9-10, αυτοματισμούς Α κατηγορίας, φωτισμό με LED (?) ή φθορίου Τ5 και ανάκτηση του απορριπτόμενου αέρα κατά 60% θα βγει Α++ ή Α+++ !

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι προηγείται καινούργια αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ και εκεί να καθοριστούν - ίσως - απαιτήσεις στον σχεδιασμό NZEB κτιρίων. TOTEE ξεχωριστή για αυτά τα κτίρια δεν υπάρχει και δεν νομίζω ότι περιμένουμε να βγει. Δεν ξέρω αν θα βγει μια ΤΟΤΕΕ για το βιοκλιματικό σχεδιασμό και εκεί μέσα να αναφέρονται θέματα κτιρίων μηδενικής κατανάλωσης. 

Πάντως και με τα σημερινά εργαλεία θεωρώ ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα τέτοιο κτίριο. Το πρόβλημα θεωρώ ότι είναι η μικρής έκταση ενημέρωση που έχουν πολύ από τους μελετητές και σίγουρα υπάλληλοι τεχνικών υπηρεσιών που θα κλιθούν να εγκρίνουν ένα τέτοιο κτίριο το οποίο θα έχει έναν αρκετά μεγαλύτερο προϋπολογισμό από τη σημερινή κατάσταση. 

Βάση της εικόνας που έχω είναι ότι το 1/1/2019 πάει περίπατο. Πάντως αν έχεις κάποια μελέτη καινούργιου δημοσίου κτιρίου  στα σκαριά και ξέρεις ότι θα εκδοθεί για αυτό άδεια μετά τη 1/1/2019 καλό είναι να είσαι προσεκτικός και να κάνεις όλες τις απαραίτητες ενημερώσεις προς όλους τους ενδιαφερομένους. Μπορεί να είναι μια απλή ημερομηνία που δεν δίνει κανείς σημασία αλλά δεν παύει (μέχρι σήμερα που μιλάμε) να ισχύει βάση νόμου και να σου τινάξει τη μελέτη στον αέρα!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.