Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

είμαι 31 ετών, απόφοιτος Ι.Ε.Κ με ειδικότητα Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη χωρίς μεγάλη επαγγελματική εμπειρία, καθώς δεν έβρισκα δουλειά όπου να πληρώνομαι και να ασφαλίζομαι κανονικά, οπότε τα παράτησα και ασχολήθηκα με άλλες δουλειές που ήταν αρκετά πιο κερδοφόρες.Παρόλα αυτά, μου έμεινε ένα απωθημένο να σπουδάσω σε ένα πανεπιστήμιο (Πολυτεχνείο συγκεκριμένα) οπότε και αποφάσισα να ξαναδώσω πανελλήνιες μέσω ΓΕΛ.Όλως παραδόξως τα πάω αρκετά καλά με τα μαθήματα και ευελπιστώ να έχω ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στις εξετάσεις.Περισσότερο με ενδιαφέρει ο κατασκευαστικός τομέας (Πολιτικός Μηχανικός, Τοπογράφος Μηχανικός). Θα επιθυμούσα μερικές εμπεριστατωμένες απόψεις από ειδικούς του κλάδου ως προς την επιλογή της σχολής με τις καλύτερες προοπτικές εν όψει δύσκολων επαγγελματικών αποκαταστάσεων και με βάση την ελαφρώς προχωρημένη μου ηλικία.

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την προοδευτική σου απόφαση. Δυστυχώς και οι δύο σχολές που έχεις στο νου σου έχουν άσχημες προοπτικές αυτό τον καιρό και ίσως για πολύ ακόμα. Ωστόσο ας δούμε τα βασικά δεδομένα: Προς το παρόν ο κλάδος του τοπογράφου επαγγελματικά υφίσταται ως υποσύνολο του Πολ/Μηχ, άρα ως Πολ/Μηχ θα είσαι και τοπογράφος, γι' αυτό και οι τοπογράφοι είναι συνήθως β' προτίμηση όλων των υποψηφίων. Το πιθανό πλεονέκτημα των τοπογράφων είναι η πιο μαζεμένη ύλη σε κάποια συγκεκριμένα θέματα αποφεύγοντας την παρακολούθηση της πληθώρας αντικειμένων του Πολ/Μηχ, που μπορεί να μη σε ενδιαφέρουν όλα, ή κάποια να τα βρεις αρκετά δύσκολα (στατική, υδροδυναμική κλπ). Από την άλλη, η επιστήμη του Πολ/Μηχ σου δίνει ευρύτερο φάσμα επιλογών για εξειδικεύσεις και συνεργασίες, που να αξιοποιούν κιόλας και το πτυχίο που έχεις ήδη.  Επειδή ανέφερες τη λέξη κατασκευαστικός τομέας, εάν εννοούσες το φυσικό αντικείμενο των κατασκευών, δηλαδή τα ίδια τα υλικά, τότε πάμε σίγουρα για Πολ/Μηχ, εάν εννοούσες τον οικονομικό κλάδο, μπορεί οι τοπογράφοι να είναι πιο κοντά σε ορισμένες αλλά με μεγάλο όγκο εργασίας εφαρμογές (πχ χάραξη έργων, επιμετρήσεις κλπ).

  • Upvote 3
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Εμμανουήλ και μπράβο για την απόφαση, είμαι σίγουρος ότι δεν θα το μετανιώσεις στο μέλλον.

Θα σου πρότεινα να διαβάσεις τα παλαιότερα μεν, επίκαιρα δε θέματα:

https://www.michanikos.gr/forums/topic/21628-τοπογράφος-η-πολιτικός-μηχανικός/

https://www.michanikos.gr/forums/topic/7878-αξίζει-να-σπουδάσει-κανείς-τοπογράφος-μηχανικός/

https://www.michanikos.gr/forums/topic/35281-πολιτικός-μηχανικός-η-τοπογράφος/?tab=comments#comment-581024

Συμπερασματικά, ως τοπογράφος που αγαπάει το αντικείμενό του, θα σου πρότεινα να πας πολιτικούς μόνο αν έχεις ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιστήμη της δομοστατικής, γεωτεχνικής κλπ.

Η σχολή τοπογράφων από την άλλη, σε καλύπτει πλήρως πλην των παραπάνω αντικειμένων. Παρέχει συμπαγείς σπουδές στα αντικείμενα της γεωδαισίας, γεωπληροφορικής, οδοποιίας και υδραυλικών έργων και λόγω της φύσης των σπουδών αυτών υπάρχουν πολλά εργαστήρια και πολλά μαθήματα σχετικά με πληροφορική προγραμματισμό κλπ. Μελέτησε τους οδηγούς σπουδών και επίσης μελέτησε έστω και περιληπτικά διπλωματικές αποφοίτων (αναρτώνται στο διαδίκτυο).

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

19 λεπτά πριν, georgios_m said:

... Προς το παρόν ο κλάδος του τοπογράφου επαγγελματικά υφίσταται ως υποσύνολο του Πολ/Μηχ, άρα ως Πολ/Μηχ θα είσαι και τοπογράφος, γι' αυτό και οι τοπογράφοι είναι συνήθως β' προτίμηση ...

Μόλις σε αγάπησαν οι συνάδερφοι σου (του υποσυνόλου) Τοπογράφοι….

Link to comment
Share on other sites

Εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι, μπορεί οι πολιτικοί μηχανικοί να έχουν δικαιώματα υπογραφής τοπογραφικών μελετών, στην πράξη όμως είναι πιο δύσκολο να ασκηθεί το αντικείμενο. Υπάρχουν βασικές ελλείψεις γνώσεων λόγω του ελειπούς στο θέμα αυτό προγράμματος σπουδών και οι πιο πολλοί τελικά αποθαρρύνονται. Αν βέβαια κάποιος το αγαπήσει το αντικείμενο φυσικά και θα τα καταφέρει με extra διάβασμα. Αν πάμε όμως σε φωτογραμμετρίες κλπ εκεί το πράγμα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο.

Θέλω να πω αν ενδιαφέρεσαι για την γεωδαισία μην πας πολιτικούς διότι αποφοιτώντας θα είσαι λίγο μετά το μηδέν...

Edited by ntanos
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ georgios, από εμένα είχες μία πράσινη.. απλά τονίζω ότι δικαίωμα υπογραφής δεν σημαίνει και την ίδια ευκολία εισόδου σε ένα γνωστικό - επαγγελματικό αντικείμενο.

Link to comment
Share on other sites

Σαφέστατα. Οφείλουμε όμως να το αναφέρουμε και το θέμα της υπογραφής.

 

Edited by georgios_m
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αρα φρεσκος αποφοιτος στα 37. Δυσκολα τα πραγματα. Αν βεβαια σου αρεσει θα μπορουσες να βρεις μια ημιαπασχοληση σε γραφειο ολα αυτα τα χρονια και μετα βλεπεις. Εγω θα σου προτεινα πολιτικος μηχανικος. Πολυ ανωτερη σαν σχολη και σαν πτυχιο με πολυ μεγαλυτερο ταβανι. Ασε που στο εξωτερικο αν θελησεις το μελλον εισαι civil engineer και οχι ενας land surveyor (μη μηχανικος με μικρες δυνατοτητες εξελιξεις)

Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου.  Επίλεξε "επεξεργασία" και διόρθωσέ το. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Θα διαφωνήσω συνάδελφε.

Μπορεί στην Ελλάδα να ονομαζόμαστε τοπογράφοι, αλλά με δεδομένα εξωτερικού είμαστε επίσης μηχανικοί υποδομών (infrastructure) όπως και οι πολιτικοί.

Εκεί οι έλληνες απόφοιτοι τοπογράφοι αναγνωρίζονται σε όλο το φάσμα των αντικειμένων της οδοποιίας, υδραυλικών, γεωδαισίας και GIS. Ειδικά το τελευταίο πεδίο έχει πολύ καλή κατάσταση στο εξωτερικό και πολύ καλές αμοιβές, ίσως και σε σχέση με structural. Επίσης παίζουν πολλά ερευνητικά προγράμματα ή projects αιχμής στον ιδιωτικό τομέα στην φωτογραμμετρία, στο eye tracking κλπ, γνωρίζω συναδέλφους που απασχολούνται σε αυτά.

Το "land surveyor" στο οποίο αναφέρεσαι, είναι μόνο ένα υπο-υποτμήμα των σπουδών μας που στην ουσία καλύπτεται ήδη από τα πρώτα 4 εξάμηνα της σχολής. Έχεις φίλους που είναι στο εξωτερικό? μου κάνει εντύπωση που έχεις αυτή την εικόνα..

Edited by ntanos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.