Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντλία θερμότητας και ηλιακός.


Recommended Posts

Εχω την  Hitachi Yutaki-M RASM-4(V)NE με ονομαστικη ισχυ 11KW.Επισης boiler  80 λιτρα συνδεδεμενο με την ανλτια και θερμοκρασια ας πουμε 30 βαθμων μονιμα.Ο ηλιακος θα ειναι 160λιτρα.Θελω να δω αν γινεται οικονομια με συνδεση αντλιας ηλιακου ή  με την αντισταση του θερμοσιφωνα 4KW.

Θα ηθελα να μιλησω για συνεχομενες 3-4 μερες χωρις ηλιο με εξ θερμοκρασια 10 βαθμων.

Θελω το νερο για το μπανιο(4 μελη οικογενοια) να ειναι 60 βαθμων.

Εγω λεω χρησιμοποιοντας την αντισταση του θερμοσιφωνα 4kw/h θα πρεπει να παει το νερο απο 30 βαθμους στους 60.Πόση ωρα χρειαζεται για να γινει αυτο σε 80 λιτρα δοχειο?Πόσο δηλαδη θα καψω?(και για να συγκρινω με τον ηλιακο 160λτ θα διπλασιασω το χρονο που θα καιει η αντισταση).

Στην περιπτωση της αντλιας 11kw θα πρεπει να παει το νερο απο τους 10 στους 60 βαθμους και να ζεστανει το διπλασιο ογκο 160 λιτρα.

Μπορει καποιος ειδικος να υπολογισει τα δεδομενα που εδωσα,πόση ενεργεια απαιτουν οι 2 περιπτωσεις?Τελικα πόση οικονομια γινεται?

*Εννοειται οτι το ζεσταμα του ηλιακου με την αντλια θα το κανω χειροκινητα οταν θα χρειαζομαο ζεστο νερο.

Σας ευχαριστω.

 

Link to comment
Share on other sites

Ας προσπαθησω λοιπον να κανω και τους υπολογισμους....

Ο 80λιτρος θερμοσιφωνας για την Δτ 30 βαθμων που ζηταω δαπανα 2400kcal δηλαδη 2,79KW ρευμα.

Για τον 160λιτρο ηλιακο και Δτ 50 βαθμων του παρδειγματος δαπαναται 8000Kcal.Στην αντλια ομως εχουμε και τον συντελεστη COP.Στη δικη μου αντλια με 7οC εξωτερικη και 35 βαθμων νερο ο COP=5 ,δηλαδη καιει 1KW ρευμα αλλα αποδιδει 5 δηλαδη 4300Kcal!!! Αν μπορουσε πραγματικα να ζεστανω τον ηλιακο με COP 5 Θα χρειαζομουν λιγοτερα απο 2KW ρευμα και θα ζεστενα το διπλασιο ογκο νερου στην ιδια θερμοκρασια.Αλλα αφου θελω το νερο να παει στους 60 βαθμους(πολυ παραπανω απο τους 35) πιστευω οτι μπορω να υπολογιζω COP 3 Και αυτο σε εξωτερικη θερμοκρασια 7 βαθμων και ανω.Οποτε σε αυτην την περιπτωση θα χρειαζομουν 2580Kcal=1KW  και ια τα 8000 που θελω 3,1KW ρευμα.Τελος αν COP 2 τοτε η καταναλωση ρευματος παει στα 4,65KW.

Το μεγα ερωτημα ομως ειναι αν τα υπολογισα σωστα......στο περιπου ντε.

Link to comment
Share on other sites

Εφοσον το μποιλερ 80λτ υπαρχει για ποιο λογο θελεις να ζεστανεις το μποιλερ του ηλιακου?Θα μπει ενας αυτοματισμος να ελεγχει μια τριοδη να επιλεγει ποιο δοχειο θα χρησιμοποιεις.

Επισης στους υπολογισμους την μια χρησιμοποιεις 10° το νερο και στο μοιλερ τους 30°,οπου και για αυτους παλι εχεις δαπανησει ενεργεια να ζεσταθει το νερο.

Link to comment
Share on other sites

Μερικές σκόρπιες παρατηρήσεις...

  • COP=5 πάρα πολύ αισιόδοξο έως απίθανο για Α.Θ. αέρα - νερού (μόνο σε νερού-νερού / γεωθερμικές έχουμε τέτοια Cop)
  • Το ΖΝΧ για να ζεσταθεί στους 60 η Α.Θ. πρέπει να βγάζει αρκετά πιό ζεστό νερό... μπορεί ????   (γιατί άραγε θέλουμε 60ο ΖΝΧ????)

 

Link to comment
Share on other sites

Η αντλια ειναι η Yutaki M  (μοντελο 2016)και εχει cop 5 σε 7 βαθμους με 35 βαθμους στα νερα γιαυτο και την πηρα.

Και 55ο να φτασει δε με πειραζει...οι υπολογισμοι μου με προβληματιζουν.

Θα σε θερμοπαρακαλουσα να ελεγξεις αν το σκεπτικο μου οσον αφορα την καταναλωση ειναι σωστο...οπως ειδες εβαλα και cop 3 στον υπολογισμο.Το cop 5 αν πιανεται στους 35ο,εγω ζηταω αρκετα παραπνω οποτε το αναφερω μόνο ως θεωρια.

Link to comment
Share on other sites

Θα ξαναπαρακαλουσα καποιον ειδικο να μου απαντησει αν ειναι δυνατον συμφωνα  με το σκεπτικο και τα δεδομενα που δινω.

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας. Μια καλη σκεψη ειναι να απευθυνθείτε στην εταιρία παραγωγής της ΑΘ, καθώς οι τιμές στις οποίες αναφέρεστε προκύπτουν απο την εφαρμογή της Οδηγιας ErP, υπολογισμούς επί τής οποίας ειναι υποχρεωμένοι οι κατασκευαστές να καταθετουν και να γνωστοποιούν.

Δε νομιζω να υπάρχεουν πολλοί μηχανολόγοι στην Ελλάδα που εχουν ασχοληθεί με το ErP. Κι αν υπάρχουν σε αυτό το forum, δε νομιζω να ειναι ιδιαίτερα  πρόθυμοι να σας κάνουν δωρεαν αυτους τους υπολογισμούς,  ειδικα μέσα από εδώ,  όπου εκτός απο εσάς θα ωφεληθούν δωρεάν πολλοί περισσότεροι.

Link to comment
Share on other sites

On ‎25‎/‎12‎/‎2018 at 9:46 ΜΜ, Παναγιώτης Σταθούλης said:

Θα ξαναπαρακαλουσα καποιον ειδικο να μου απαντησει αν ειναι δυνατον συμφωνα  με το σκεπτικο και τα δεδομενα που δινω.

Ευχαριστω

Αφού η Α.Θ. σας είναι Hitachi, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ελεύθερο software Hi-toolkit.

Όπως θα δείτε τα ζητούμενα δεδομένα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που δίνετε, και στο τέλος βέβαια ΄θα έχετε κάποια κόστη, που βασίζονται σε στατιστικά μετεωρολογικά δεδομένα της περιοχής σας.

Συγκρίνοντας αυτά, με το σημερινό κόστος σας και βρίσκοντας και το κόστος εγκατάστασης - μετατροπής που χρειάζεται το υπάρχον σύστημά σας θα δείτε αν μια τέτοια επένδυση είναι συμφέρουσα ή όχι.

Όπως καταλαβαίνετε, ούτε τα δεδομένα είναι γνωστά, αλλά και ο απαιτούμενος χρόνος αρκετός, ώστε να πάρετε μία έγκυρη - δωρεάν απάντηση από το φόρουμ.

Ίσως οι πωλητές της Hitachi, θα το έκαναν "δωρεάν", αλλά η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων θα εξαρτάται από το συμφέρον τους.

 

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Επανερχομαι στο θεμα για να αναφερω αυτο που καταλαβα απο διαφορες συζητησεις που ειχα και που ειναι και ο λογος που ανοιξα το θεμα.

Μια απλη αντισταση θερμοσιφωνα 4KW παραγει 4*860=3440ενεργεια περιπου σε μια ωρα.Τα 11kw που εναι η αντλια δε θα υπολογιστει ως 11*860=9460ενεργεια ανα ωρα γιατι υπαρχει και το COP και αρα θα ειναι παραπανω η παραγωμενη ενεργεια και πολυ πιθανο να συμφερει η αλλαγη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.