Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επικάλυψη έκτασης όμορων αγρών, κυρωμένοι δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο


Recommended Posts

Σε εκτός σχεδίου περιοχή, το έτος 2015, μου ζητήθηκε η αποτύπωση του «ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ 1» και η σύνταξη τοπογραφικού για αποδοχή κληρονομιάς. Ο ιδιοκτήτης όμως δεν ήταν παρών για την υπόδειξη των ορίων (ζει εξωτερικό). Ήταν όμως εκεί ο ιδιοκτήτης του όμορου «ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ 2» και μου είπε πως τα μεταξύ τους όρια είναι αυτά της περίφραξης (Θ-Ι-Κ) όπως αυτά εμφανίζονται στο σκαρίφημα.

Πριν από 1 μήνα, μου ζητήθηκε από τον ιδιοκτήτη του όμορου «ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ 2», να του κάνω τοπογραφικό για μεταβίβαση σε ΕΓΣΑ ’87. Ουσιαστικά να κάνω την μετατροπή από HATT σε  ΕΓΣΑ ’87. Επισκέφθηκα τον αρμόδιο υπάλληλο της Δνση Δασών, εφόσον η έκταση βρίσκεται εντός του κυρωμένου δασικού χάρτη και απαιτείται η έκδοση πιστοποιητικού βεβαίωσης του χαρακτήρα των δασικών εν γένει εκτάσεων, εντοπίσαμε των αγρό και μου έδωσε τις συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ της έκτασης. Στο γραφείο συμπέρανα πως υπάρχει επικάλυψη των δύο αγρών εμβαδού 77,66 τ.μ. (κόκκινη διαγραμμισμένη έκταση).

Οι ιδιοκτήτες των όμορων, παλαιότερα είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους πως θα μετακινήσουν τα μεταξύ τους όρια, τα οποία ήταν υλοποιημένα με μεταλλικούς πασσάλους, για να κάνουν άτυπα μια ανταλλαγή έκτασης για να αποκτήσει πρόσβαση ο ιδιοκτήτης του «ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ 2». Έτσι προέκυψε η «Χωμάτινη αγροτική οδός». Αυτή η άτυπη ανταλλαγή έκτασης, έγινε μετά το συμβόλαιο αγοράς η οποία συνοδευόταν από τοπογραφικό διάγραμμα σε HATT. Ο ιδιοκτήτης του «ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ 2», όταν μου είπε πως τα μεταξύ τους όρια είναι η περίφραξη, είχε ξεχάσει την μεταξύ τους ανταλλαγή έκτασης και όπως επίσης και ότι η άτυπη ανταλλαγή έγινε μετά τη σύνταξη του τοπογραφικού του συμβολαίου του σε HATT. Μετατόπιση του αγρού με σκοπό να αποφευχθεί αυτή η επικάλυψη, πιστεύω πως δεν μπορεί να γίνει διότι υπάρχει τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού και επί αυτής κυρωμένος δασικός χάρτης και θα πρέπει λογικά να μην αλλάξουν τα όρια του αγρού σε σχέση με την πρ. χαρ.

*Αναμένεται κτηματογράφηση της περιοχής εντός λίγων ημερών.

Ερωτήσεις:

1.       Υπάρχει όριο ανοχής επικάλυψης αγρών; Αν ναι ποιο είναι;

2.       Ποια θα είναι τα προβλήματα που θα προκύψουν στο κτηματολόγιο αν γίνει συμβόλαιο άμεσα και υφίσταται αυτή η επικάλυψη;

(Δεν έχω εμπειρία από  κτηματολόγιο)

3.       Υπάρχει περίπτωση να χάσει την αρτιότητά του το «ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ 2»;

4.050 – 77,66τ.μ = 3972,34τ.μ.

4.       Τι άλλα προβλήματα μπορεί να προκύψουν και πως θα μπορούσαν να επιλυθούν;

Ευχαριστώ.

ΣΚΑΡΙΦΗΜΑ.JPG

Edited by Mou
Link to comment
Share on other sites

Όριο ανοχής (σε κτηματογραφημένες περιοχές) ως προς το εμβαδόν υπάρχει, "όριο ανοχής επικάλυψης" δεν νομίζω πως υφίσταται. Οι ιδιοκτήτες ευθύνονται για την υλοποίηση των ορίων τους. Ας τα βρουν μεταξύ τους. Η πράξη χαρακτηρισμού δεν κατοχυρώνει διαστάσεις και εμβαδόν. 

Link to comment
Share on other sites

34 λεπτά πριν, tetris said:

Όριο ανοχής (σε κτηματογραφημένες περιοχές) ως προς το εμβαδόν υπάρχει, "όριο ανοχής επικάλυψης" δεν νομίζω πως υφίσταται. Οι ιδιοκτήτες ευθύνονται για την υλοποίηση των ορίων τους. Ας τα βρουν μεταξύ τους. Η πράξη χαρακτηρισμού δεν κατοχυρώνει διαστάσεις και εμβαδόν. 

Καταρχάς ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.

Δεν θα πρέπει να ταυτίζονται οι συντεταγμένες κορυφών του "ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ 2", όπως αυτές αναρτήθηκαν στους κυρωμένους δασικούς χάρτες, με τα όρια του τοπογραφικού του νέου συμβολαίου εφόσον αφορούν την ίδια έκταση; Αν προσέξεις στο σκαρίφημα, υπάρχει η ένδειξη του χαρακτήρα της έκτασης "ΠΑ" και "ΠΔ". Θα μπορούσε να αιτηθεί κάποιος πράξη χαρακτηρισμού για μια έκταση και μετά τα όρια της ίδιας έκτασης να αλλάξουν; 

Edited by Mou
Link to comment
Share on other sites

11 λεπτά πριν, netmin909 said:

Με το ΠΔ δεν θεωρείς πως θα εχεις θέμα αρτιότητας?

Αν από το κτηματολόγιο "κόψουν" τα 77,66τ.μ., υποθέτω πως ναι. Εσύ τι πιστεύεις; Αυτή είναι εξαρχής και η δική μου ερώτηση .

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Μόλις τώρα, netmin909 said:

τα 4050τ.μ. ειναι χωρις το εμβαδον του Π.Δ.?

Συγνώμη, θεώρησα Π.Δ. πως εννοείς προεδρικό διάταγμα 24/5/85.

Το ΠΔ αφορά ιδιωτικό δάσος και το εμβαδό του ιδ. δάσους συμπεριλαμβάνεται στην αρτιότητα.

Link to comment
Share on other sites

13 ώρες πριν, Mou said:

Αυτή η άτυπη ανταλλαγή έκτασης, έγινε μετά το συμβόλαιο αγοράς η οποία συνοδευόταν από τοπογραφικό διάγραμμα σε HATT. Ο ιδιοκτήτης του «ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ 2», όταν μου είπε πως τα μεταξύ τους όρια είναι η περίφραξη, είχε ξεχάσει την μεταξύ τους ανταλλαγή έκτασης ......

 

Αυτό που πρέπει να εφαρμόσεις είναι το συμβόλαιο, το οποίο προφανώς συμπίπτει με την υφιστάμενη περίφραξη και την Πράξη Χαρακτηρισμού.

Ερωτ: ποιό το εμβαδό του τίτλου;

Link to comment
Share on other sites

Εφαρμογη του συμβολαιου (οπως αναφερει και ο ανωτερω SIGIO) εχεις κανει;

"Ουσιαστικά να κάνω την μετατροπή από HATT σε  ΕΓΣΑ ’87" οπως ειπες με τι μεθοδολογια εχει γινει;

Link to comment
Share on other sites

Έγω θα παραμείνω στο δασικό κομμάτι του θέματος. Πως είσαι τοσο σιγουρος οτι προκειται για ιδιωτικό δάσος?

Ειναι κληροτεμάχιο η αναδασμός?

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.