Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σύγχυση <50m2 και ριζικής ανακαίνισης


miltos

Recommended Posts

Στην ελληνική νομοθεσία ο ν.4122/13 (η οδηγία 31 δηλαδή) δεν είναι μόνη της ... έχει και τον ΚΕΝΑΚ μαζί (πάλι βάσει της οδηγίας) ...

Εδώ συζητάμε για τα ελάχιστα που ορίζονται βάσει της ελληνικής νομοθεσίας από τον ΚΕΝΑΚ, οποίος λέει ότι αυτά υπάρχουν μόνο για κατοικία - τριτογενή. Γι' αυτό υπογραμμίζω.

 

υ.γ. 1

Δεν θα συνεχίσω άλλο, γιατί νομίζω ότι η θέση μου έγινε σαφής.

υ.γ. 2

Παρεμπιπτόντως, σήμερα δημοσιεύτηκαν ποινές σε ΕΕ που εφάρμοσαν τον ν.4122/13 σε χώρο λατρείας και σε κτήριο του δευτερογενούς τομέα ...

Στο αιτιολογικό της απόφασης υπάρχει η αναφορά (που παρέθεσε και ο συνάδελφος παραπάνω του ΥΠΕΝ) ότι δεν αποτελούν κτήριο κατά την έννοια του ν.4122/13.

Κατά τη γνώμη μου θα ήταν σωστότερο να ειπωθεί ότι "δεν αποτελούν κτήριο ελεγχόμενο κατά την έννοια του ν.4122/13" ...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Απαντήσεις 65
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφοι καλησπέρα. Ανακινώ το θέμα μετά και την διευκρινιστική εγκύκλιο του Νοεμβρίου. Εκεί λοιπόν διαβάζω:

11. Οικοδομικές Άδειες - Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης (άρθρα 9 & 21)
Για την έκδοση οικοδομικής άδειας νέου ή ριζικά ανακαινιζόμενου υφιστάμενου
κτιρίου ή κτιριακής μονάδας, εκπονείται και υποβάλλεται η Μελέτη Ενεργειακής
Απόδοσης (ΜΕΑ), όπου το περιεχόμενο της εξειδικεύεται με τον ΚΕΝΑΚ. Δεν εκπονείται
ΜΕΑ μόνο για κτίριο ή κτιριακή μονάδα που δεν είναι δυνατή η ανάλυση - αξιολόγηση
της απόδοσης του ενεργειακού σχεδιασμού του, ήτοι για κτίρια που δεν επιτρέπεται η
έκδοση ΠΕΑ (όπως αναλυτικά προσδιορίζονται στην παρ. 6 της παρούσας).

Στην παράγραφο 6 που αναφέρεται αυτό, λέει:

6. Εξαιρέσεις από την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ (άρθρο 12, παρ. 6 & 7)
Τα κτίρια που χρησιμοποιούνται ως χώροι λατρείας και τα μεμονωμένα κτίρια, με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια μικρότερη από πενήντα τετραγωνικά μέτρα (50 τ.μ.) εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ (περιπτώσεις β’ και ε’ της παρ. 7 του άρθρου 4 του σχετ. α’). Όμως, η έκδοση ΠΕΑ είναι δυνατή εφόσον το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης.
Δεν επιτρέπεται η έκδοση ΠΕΑ για τις ακόλουθες περιπτώσεις (η ανάλυση – επεξήγηση των περιπτώσεων της παρ. 7 του άρθρου 4 του σχετ. α’ γίνεται στην παρ. 1 της παρούσας): (ακολουθούν κτίρια βιομηχανίας, αγροτικά κλπ)

Άρα καταλαβαίνω ότι ΜΕΑ εκπονείται και σε κατοικίες κάτω από 50 μέτρα με την υποσημείωση της παραγράφου 1:

ε) μεμονωμένα κτίρια, με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια μικρότερη από πενήντα τετραγωνικά μέτρα (50 τ.μ.), για τα οποία ισχύουν μόνο οι ελάχιστες απαιτήσεις που αφορούν σε δομικά στοιχεία του κτιριακού κελύφους.
Τα μικρά μεμονωμένα κτίρια (ωφέλιμης επιφάνειας <50τμ) πρέπει να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις θερμομονωτικής επάρκειας και επιπλέον πρέπει να καλύπτουν μέρος των αναγκών σε ΖΝΧ από ηλιοθερμικά συστήματα, σύμφωνα με την ειδική απαίτηση του άρθρου 6 του σχετ. α’. Για την εφαρμογή της, θα γίνεται ο υπολογισμός της ωφέλιμης επιφάνειας σύμφωνα με τα σχετ. α’ και ε’ και δεν θα λαμβάνεται η επιφάνεια που αναγράφεται στην οικοδομική άδεια, διότι δεν είναι απαραίτητα ίσες (π.χ. περίπτωση εσωτερικού εξώστη που μπορεί να μην περιλαμβάνεται στο σ.δ., όμως προσμετράται στην ωφέλιμη επιφάνεια).

Άρα, εκπονώ ΜΕΑ κανονικά, αλλλά οι μόνες απαιτήσεις που καλύπτω είναι θερμομονωτικής επάρκειας και ΖΝΧ. Τα λέω σωστά θεωρείτε;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Σε αδεια προσθηκης ενος δωματιου 10μ2 απαιτείται ΚΕΝΑΚ ?

Το υφιστάμενο κατά ενα τμήμα του εχει αδεια με κανονισμο θερμομονωσης

και κατα ενα αλλο ειναι τακτοποιημενο αυθαιρετο και η προσθηκη θα ειναι στατικα ανεκαρτητη αλλα

λέιτουργικα ενιαια.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Υπαρχει διωροφο κτίριο πριν 1955 και γίνεται προσθήκη 40 μ2 ισόγειο και 40 μ2 όροφος. Το ισόγειο με χρήση αποθήκης και ο όροφος λειτουργικά θα ενωθεί με το παλαιο.Πρεπει να γίνει μελέτη ΚΕΝΑΚ  ;θα περιλαμβάνει και το παλαιό κτιριο;

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Θα γράψω εδώ την απορία μου γιατί διάβασα μια επικοδομητική συζήτηση και αν το ο τίτλος ήταν σκέτο Σύγχυση Ριζικής Ανακαίνισης θα ταίριαζε γάντι.

Στόχος: Τμήμα ισόγειου χώρου αποθήκης περίπου 65τμ σε κτίριο του 1986 με όροφο κατοικία θα αλλάξει χρήση σε κατοικία με ΕΕΔΜΚ. Είναι κενός χώρος χωρίς επενδύσεις, μόνωση, υδραυλικές εγκαταστάσεις, επιθυμητά ανοίγματα, κλπ. Το σκεπτικό είναι να μελετηθούν/γίνουν μόνο οι ελάχιστες επεμβάσεις με την έκδοση της μικρής κλίμακας, να δηλωθεί ο χώρος ως κύρια κατοικία και όταν βγει νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ να συμπληρωθούν εκ νέου επεμβάσεις (ενημερώνοντας όπου χρειαστεί την ΕΕΔΜΚ), οι οποίες θα επιχορηγηθούν από το πρόγραμμα.

Προβληματισμοί/Απορίες επιβεβαίωσης:

  1. Στέκει γενικά το παραπάνω σκεπτικό ή βλέπετε εξ ορισμού κάτι αποτρεπτικό/απαγορευτικό;
  2. Το βασικό θέμα για να ισχύει το παραπάνω σκεπτικό είναι αν υπάρχουν ελάχιστες απαιτήσεις, λόγω της νέας χρήσης, σε οποιοδήποτε κτιριοδομικό θέμα (κυρίως βέβαια σχετικά με την ενεργειακή απόδοση) προκειμένου να συνταχθεί ορθά η ΕΕΔΜΚ και από που ορίζονται (από τον κτιριοδομικό;). Δεδομένης της ΕΕΔΜΚ και όχι έκδοσης οικοδομικής άδειας, μήπως δεν υπάρχει ελάχιστη απαίτηση και απλά θα αναφερθούν οι επεμβάσεις που κατ' επιθυμία του ιδιοκτήτη θα υλοποιηθούν; Αυτή η απορία μάλλον εξαρτάται και από τα παρακάτω:
  3. Το ότι η αλλαγή χρήσης θα γίνει με ΕΕΔΜΚ δεν νομίζω να εξαιρεί τον έλεγχο ριζικής ανακαίνισης.
  4. Από το θετικό αποτέλεσμα του ελέγχου της ριζικής θα κριθεί αν θα χρειαστεί απαίτηση ελάχιστης κατηγορίας αναβάθμισης.
  5. Από το αρνητικό αποτέλεσμα τί προκύπτει;
  6. Είτε θετικό είτε αρνητικό το αποτέλεσμα του ελέγχου της ριζικής, ΜΕΑ θα γίνει και ποιες μελέτες θα πρέπει υποχρεωτικά να περιέχει;
  7. Αν ο έλεγχος ριζικής είναι τόσο σημαντικός (θα καθορίσει ουσιαστικά τις επεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν), το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να γίνει σωστά. Στον υπολογισμό ΔΑΤΣ δεν μπορώ να καταλάβω ποιες εργασίες θα μπουν στον αναλυτικό προϋπολογισμό, εφόσον στο στάδιο αυτό δεν ξέρουμε ποια ακριβώς θα είναι τα τεχνικά συστήματα.
  8. Κλείνω με αυτό από τον @kan62, του οποίου τη γνώμη θα επιθυμούσα ιδιαίτερα.
On 12/29/2018 at 11:09 AM, kan62 said:

Αν η ανακαίνιση που γίνεται κατά τη λειτουργική συνένωση δεν περιλαμβάνει μέγεθος εργασιών που οδηγούν σε έκδοση αδείας, τότε η συνένωση γίνεται απλά με την έκδοση ΕΕΔΜΚ και χωρίς απαίτηση ΜΕΑ.

Βέβαια αυτό ειπώθηκε προ του 2020, πριν δηλ. εισαχθεί η αλλαγή χρήσης υπό προϋποθέσεις στις ΕΕΔΜΚ. Η σύγχυση στην ουσία της ("Τί ακριβώς απαιτείται να μελετηθεί στα πλαίσια της ΕΕΔΜΚ;") όμως παραμένει και ειδικά στο κατά πόσο σχετίζεται με το αποτέλεσμα του ελέγχου για ριζική ανακαίνιση.

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα. 

Κάνω προσθήκη εμβαδού 22 τ.μ. σε υφιστάμενη κατοικία.  Πάω με θερμομονωτική επάρκεια  ή επειδή υπάρχει λειτουργική σύνδεση με την κατοικία θα πρέπει να πιάσω κατηγορία Β+ ;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.