Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηλεκτρολογικά κήπου


koskostas

Recommended Posts

Θα ήθελα να ρωτήσω ώς μηχανολόγος και όχι απόλυτα σχετικός με το αντικείμενο τις απόψεις σας σχετικά με τον φωτισμό κήπου και τον τρόπο συνδεσμολογίας

 

Έχω ένα έργο και οι προτάσεις που έχουν πέσει ειναι:

 

μέσω μετασχηματιστών 220/220

μεσώ μετασχηματιστών 220/42

και με γραμμές 220 με ηλεκτροπληξιακούς σε όλες τις γραμμές.

 

Από πλευράς ασφαλείας γνωρίζω ότι το 220/42 είναι το καλλίτερο αλλά άν έχω καταλάβει καλά το κόστος εκτοξευετε...

 

καμιά ιδέα?

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ koskostas

 

Δεν νομίζω ότι το κόστος εκτοξεύεται και τόσο πολύ με τη λύση των Μ/Σ 230/48V (48V είναι το σύνηθες). Πως προέκυψε αυτό ? Η τιμή των Μ/Σ είναι περίπου η ίδια, τα καλώδια επίσης, μόνο ο λαμπτήρας αλλάζει ο οποίος να πω την αλήθεια μπορεί να είναι πιο ακριβώς. Αλλά να υπάρχει μεγάλη διαφορά δεν νομίζω.

 

Η λύση των Μ/Σ 230/48 είναι ασφαλώς η καλύτερη. Η' μάλλον η ασφαλέστερη. Εφαρμόζεται πάντως αρκετά συχνά και η λύση των Μ/Σ 230/230V.

Η τελευταία λύση με τα ρελλέ διαρροής έντασης που λες εγώ δεν την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Πάντως και το νέο πρότυπο το οποίο δεν θυμάμαι τώρα αναφέει σχετικά τις ενδεδειγμένες λύσεις. Αν θες κάνε μια βόλτα από το site του Γιώργου Σαρρή που έχει αρκετά τέτοια παραδείγματα.

 

Θα το βρεις εδώ, στη λίστα με τις χρήσιμες πληροφορίες για παλιούς και νέους ηλεκτρολόγους :)

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση

 

η "εκτόξευση" σύμφωνα με τον εγκαταστάτη προκύπτει απο ότι οι διατομές καλωδίων μεγαλώνουν στην λύση 220/48 και μάλλον και το κόστος των λαμπτήρων ανεβαίνει αρκετα.

 

χωρίς να μπορώ να το ελέγξω αυτή την στιγμή αν πχ για την λύση 230/230 χρειαζόμαστε 2,5τ.χ καλώδιο για 4-6 φωτιστικά με 50 μέτρα μήκος για την λύση 230/48 πρέπει για την ίδια απόδοση λαμπτήρων να πηγαίνει το καλώδιο στο 6τ.χ

 

διορθωσε με αν κάνω λάθος

Link to comment
Share on other sites

Αυτό εξαρτάται από τα πόσα μέτρα σε μήκος θα είναι το κύκλωμα. Κάτσε να το δούμε λίγο μπακάλικα.

 

Οι λαμπτήρες 48V θα είναι μιας ισχύς της τάξης των 15W (οικονομίας φαντάζομαι).

 

Άρα έστω 6 φωτιστικά χ 15W = 90 Watt, το ρεύμα λοιπόν Ι = 90/48 = 1,8= 2Α.

 

Μήκος γραμμής έστω 30m , έστω καλώδιο ΝΥΥ 3χ2.5

 

πτώση τάσης Δu = ρ*Ι*λ/S = 0.017*2*30/2.5 = 0.4V αμελητέα

 

ρ = 0.017 αντίσταση χαλκού

Ι = ένταση ρεύματος

λ = μήκος γραμμής (πάρε το δυσμενέστερο)

S = διατομή αγωγού

 

Βέβαια εδώ θεωρήσαμε ιδανικές συνθήκες και δεν λάβαμε υπόψη συντελεστές προσαύξης λόγω υπόγειας διαδρομής καλωδίου, θερμοκρασίας κλπ. σε ότι αφορά το ρεύμα. προσεγγιστικά για σπίτια είναι θεώρησε έναν ολικό συντελεστή 0.85.

 

Όμως το μεγάλο σου πρόβλημα δεν είναι τόσο αυτό όσο είναι η πτώση τάσης που μπορεί να εμαφνιστεί στο καλώδιο λόγω της χαμηλής τάσης μεταφοράς (48V). Για μικρές αποστάσεις δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά αν έχεις μια γραμμή 100-200 μέτρα τότε ναι, μπορεί να φτάσεις και σε 6αρι καλώδιο. (εγώ εκεί βέβαια θα έβαλα 230/230 Μ/Σ).

 

Οτι άλλο θες εδώ είμαστε

Link to comment
Share on other sites

στον τύπο που προανέφερες Δu = ρ*Ι*λ/S λογικά θέλει *2 οπότε προκύπτει πτώση τάσης 0,8V<1.44V (αν δεν κάνω λάθος αποδεκτή πτώση τάσης 3%) οπότε αποδεκτό.

 

οριακά μπορείς να βάλεις έως 40μέτρα για την προαναφερόμενη ισχύ

 

απο την άλλη δεν ξέρω αν τα ερμαρια των μετασχηματιστών για 230/48 προκύπτουν πιο μεγάλα

 

PS: (Μήπως το συνιθισμένο είναι 42volt και όχι 48volt ? γιατί λάμπες 42volt ac βρίσκω)

Link to comment
Share on other sites

Σωστά. Εξ εμπειρίας μπορώ να σου πω ότι μέχρι και 4% (το πολύ) πτώση τάσης στα 48v δεν έχεις πρόβλημα. Πάντως πρόσεξε τις αποστάσεις. Σε μεγάλους κήπους (100μ διαδρομή) συνήθως φτιάχνουμε φρεάτια σκεπασμένα με χώμα, οπότε εκεί αλλάζουν λίγο τα πράγματα ως προς τους συντελεστές των ρευμάτων. Σκέψου ότι θα έχεις γειτνιάζοντες ενεργούς αγωγούς, εντός φρεατίου κλπ. Οι Μ/Σ είναι περίπου ίδιοι σε μέγεθος. Τι κήπος είναι αυτός ? ελπίζω όχι σε μέγεθος πάρκου χεχε :)

Link to comment
Share on other sites

γύρω στα 300τ.μ ορθογωνικός με μελλοντικό γκαζόν και πισίνα και περιμετρικούς διαδρόμους γύρω απο την μονοκατοικια.

 

Απο τη διάβασα στο sarrisgr το Ελοτ384 δεν απογορευει την ύπαρξη κυκλωμάτων 230βολτ σε εξωτερικούς χώρους άπλα επιβάλει την ύπαρξη ηλεκτροπληξιακών σε όλες τις γραμμές, οπότε μάλλον θα πάμε σε αυτή την λύση με φρεάτια στον κήπο γραμμές με μόνωση ανά 5 σε πλαστικό σωλήνα Φ100 και ξέχωρο μπουτον ασφάλεια και καστανια για κάθε γραμμή και επικαθύμενους στεγανούς πίνακες κήπου.

 

καμία αντίρρηση?

Link to comment
Share on other sites

Ρελέ καστάνιας και μπουτόν πολύ σωστά. Φρεάτιο στο κήπο και Φ100 πολύ σωστά. 5 γραμμές ανά σωλήνα μια χαρά (μπορείς και παραπάνω λίγο). Πίνακες σωστά. Μην ξεχάσετε να αφήσετε σύρμα μέσα σε κάθε σωλήνα. Τώρα για τους αντιηλεκτροπληξιακούς είναι μια λύση. Αποδεκτή και απο το πρότυπο όπως λες. Εγώ δεν την έχω εφαρμόσει να σου πω γιατί. Ακόμα κι έτσι, το συχνά πολύ υγρό περιβάλλον κήπων μου προκαλεί ένα φόβο ως προς το εξής. Πρέπει να είναι πολύ καλά στεγανωμένα όλα τα φωτιστικά, οι συνδέσεις κλπ, διότι αλλιώς θα πέφτουν τα ρελλέ. Φαντάσου μια μέρα με δυνατή καταιγίδα. Εμένα, ρευματοδότης εξωτερικού χώρου χωρίς καλή στεγάνωση μου έριχνε το ρελλέ κάθε 10 λεπτά υπό καταρρακτώδη βροχή. Αντιθέτως με γαλβανική απομόνωση 1:1 εφόσον δεν υπάρχει κύκλωμα με τη γη το πρόβλημα περιορίζεται σημαντικά. Με δε μετασχηματισμές 230/48 έχεις και μέγιστη ασφάλεια.

Πάντως αφού το λέει το πρότυπο είσαι οκ, και κάποιοι συνάδελφοι όντως το εφαρμόζουν.

Στο θέμα των Μ/Σ 230/230 υπάρχει ένα θέμα ασφάλειας με πολύ μεγάλες αποστάσεις λόγο εμφάνισης χωρητικοτήτων. Υπάρχει σχετικό θέμα εδώ στο φορουμ χωρίς όμως ακόμα να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ και πάλι για την επιβεβαιωση

 

ευχομαι σε κανα 2μηνο να σας πω ότι όλα καλά :) πιθανότατα και με φωτογραφικό υλικό

Link to comment
Share on other sites

Φαντάσου μια μέρα με δυνατή καταιγίδα. Εμένα, ρευματοδότης εξωτερικού χώρου χωρίς καλή στεγάνωση μου έριχνε το ρελλέ κάθε 10 λεπτά υπό καταρρακτώδη βροχή. Αντιθέτως με γαλβανική απομόνωση 1:1 εφόσον δεν υπάρχει κύκλωμα με τη γη το πρόβλημα περιορίζεται σημαντικά. Με δε μετασχηματισμές 230/48 έχεις και μέγιστη ασφάλεια.

 

Αυτό όμως δεν είναι ένα θέμα; Αν γίνει μια διαρροή, είναι σαν να έχουμε γειωμένο ουδέτερο. Οπότε αν ακουμπήσουμε τη φάση (τον άλλο πόλο του Μ/Σ δηλαδή) την κάτσαμε...

 

Νομίζω ότι είναι σχετική η παράγραφος 413.5.3.4. που δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι εννοεί.

 

"Πρέπει να εξασφαλίζεται ότι αν συμβούν δύο σφάλματα προς δύο εκτεθιμένα αγώγιμα μέρη και αυτά τα σφάλματα τροφοδοτούνται από αγωγούς διαφορετικής πολικότητας, μία διάταξη προστασίας θα διακόπτει την τροφοδότηση σε χρόνο το πολύ ίσο με εκείνο που καθορίζεται στον πίνακα 41-Α."

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.