Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κτηματολόγιο: Οι νέες προθεσμίες για τις δηλώσεις


Engineer

Recommended Posts

Εκτός… τακτοποίησης το 2019, µε Κτηµατολόγιο, δασικούς χάρτες και αυθαίρετα να βρίσκονται στην πρώτη γραµµή των υποχρεώσεων.

Κοµβικό θα είναι το 2019 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς µε γοργούς ρυθµούς προχωρούν τόσο το Κτηµατολόγιο όσο και η διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα.

Ταυτόχρονα όσοι έχουν στην κατοχή τους αυθαίρετο κτίσµα ή κατασκευή θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στο τέλος του 2019 (εφόσον δεν δοθεί παράταση) λήγει η ισχύς του νόµου για την τακτοποίηση. Σε κάθε περίπτωση, στις 8 Απριλίου εκπνέει η προθεσµία υπαγωγής αυθαιρέτων στον νόµο µε µείωση του ειδικού προστίµου κατά 10%. 

Υπενθυµίζεται ότι ο νόµος προβλέπει και περιόδους προσαύξησης του προστίµου κατά 10% έως 20% για τις υπαγωγές που θα ακολουθήσουν έως τη λήξη του. Μετά τη λήξη, τροπολογία που έχει ήδη ψηφιστεί θεσπίζει την άµεση κατεδάφιση αυθαιρέτων που θα εντοπίζονται από τους ελεγκτές είτε την περίοδο κατασκευής ή εφόσον έχουν ολοκληρωθεί. 

Σε εγρήγορση Παράλληλα «τρέχει» η δηµόσια διαβούλευση για τη διατήρηση των δασικών αυθαιρέτων για διάστηµα έως και 40 ετών µε «τσουχτερά» πρόστιµα. Οσον αφορά στο Κτηµατολόγιο, το 2019 θα βρει τους ιδιοκτήτες ακινήτων µε έναν επιπλέον «πονοκέφαλο». Θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, αφού έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί σταδιακά η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο υπόλοιπο της χώρας που δεν έχει κτηµατογραφηθεί, ενώ σε πάνω από 60 περιοχές της Ελλάδας λήγει η προθεσµία διόρθωσης των αρχικών κτηµατολογικών εγγραφών. Αυτό σηµαίνει ότι οι ιδιοκτήτες που δεν  θα δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους, θα δουν τα ακίνητά τους να περιέρχονται στο ∆ηµόσιο, όπως έγινε ήδη µε 35 περιοχές στις οποίες η προθεσµία έληξε το 2017 και το 2018.

Για τους ιδιοκτήτες αυτούς το τοπίο παραµένει «θολό». Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος σηµειώνουν πως δεν έχει ληφθεί απόφαση για αναδροµική παράταση στην υποβολή δηλώσεων ή για διόρθωση λαθών παρά το γεγονός ότι αντίστοιχη απόφαση µε αναδροµική ισχύ είχε ληφθεί στο παρελθόν. Εως τώρα η ετήσια παράταση που δόθηκε πριν από λίγες ηµέρες αφορά µόνο σε 111 περιοχές, για τις οποίες η προθεσµία έληξε στις 30 Νοεµβρίου.

Την ίδια στιγµή, πάντως, το ελληνικό ∆ηµόσιο δεν φαίνεται έτοιµο να… παραλάβει τα συγκεκριµένα ακίνητα καθώς, παρά την πρόβλεψη του νόμου, η σχετική διάταξη δεν έχει εφαρμοστεί έως τώρα και δεν υφίσταται ακριβής µηχανισµός γι’ αυτό. Γεγονός είναι, όµως -όπως παραδέχονται και πηγές κοντά στην υπόθεση- ότι στις περιπτώσεις αυτές συγκαταλέγονται πολλά λάθη αλλά και ακίνητα που ανήκουν στο ίδιο το ∆ηµόσιο και δεν έχουν δηλωθεί. Ετσι, οι ιδιοκτήτες οι οποίοι, βάσει του νόµου, για ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί οριστικά ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», µπορούν να διεκδικήσουν µέσω δικαστικών προσφυγών µόνο αποζηµιώσεις και όχι την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου, δεν γνωρίζουν µε ποια διαδικασία και ποιες τιµές θα αποζηµιωθούν.

Έως το τέλος Φεβρουαρίου οι νέοι δασικοί χάρτες

Στην ανάρτηση των δασικών χαρτών για το σύνολο της χώρας έως τα µέσα του 2019 στοχεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Έως το τέλος Φεβρουαρίου θα αναρτηθούν νέοι χάρτες για καινούργιες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, της Καρδίτσας και της Μαγνησίας. Ήδη πριν από λίγες ηµέρες αναρτήθηκαν νέοι χάρτες από τις ∆ιευθύνσεις ∆ασών Θεσσαλονίκης και Ανατολικής Αττικής. 

Συγκεκριµένα στη Θεσσαλονίκη για τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ Θεσσαλονίκη, Τριανδρία, Αµπελόκηποι, Μενεµένη, Ελευθέριο-Κορδελιό, Εύοσµος, Πολίχνη, Σταυρούπολη, Ευκαρπία, Αγιος Παύλος, Νεάπολη, Πεύκα, Συκιές, Ωραιόκαστρο, Ιωνία, Πανόραµα, Πυλαία και στην Ανατολική Αττική για Χαλάνδρι, Χολαργό, Παιανία, Σπάτα, Γλυκά Νερά.

grafima003.jpg
grafima004.jpg
grafima005.jpg
grafima001.jpg
grafima002.jpg
grafima2.jpg

Το παράβολο

Επί των αναρτηµένων δασικών χαρτών, οι ενδιαφερόµενοι µπορούν πληρώνοντας το ειδικό παράβολο, το ύψος του οποίου ξεκινά από 10 ευρώ για εµβαδόν 40,41% είναι οι συνολικές εκτάσεις για τις οποίες έχουν μέχρι στιγμής κυρωθεί δασικοί χάρτες 1,9 εκατ. στρέμματα είναι το σύνολο των εκτάσεων για τις οποίες έχουν εκφραστεί ενστάσεις έκτασης έως 100 τ.µ., να υποβάλουν ηλεκτρονικά αντιρρήσεις εντός προθεσµίας 105 ηµερών, η οποία προσαυξάνεται κατά 20 ηµέρες για τους κατοίκους εξωτερικού. Μέχρι σήµερα έχουν κυρωθεί δασικοί χάρτες για το 40,41% της έκτασης της χώρας, ενώ έχουν αναρτηθεί χάρτες για το 52,7%. Οι αντιρρήσεις των πολιτών το 2017 και το 2018 ξεπερνούν τις 150.000 και αφορούν συνολική έκταση 1,9 εκατοµµυρίων στρεµµάτων.

Οι διορίες και τα πρόστιµα

grafima4.jpg

Διορία δύο ετών από την ψήφιση του νόµου θα δίνει στους ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων σε οικιστικές πυκνώσεις το σχέδιο νόµου του υπουργείου Περιβάλλοντος που βρίσκεται σε δηµόσια διαβούλευση έως τις 8 Ιανουαρίου, προκειµένου να επιτύχουν αναστολή κατεδαφίσεων και διοικητικών κυρώσεων.

Βάσει του νοµοσχεδίου οι ιδιοκτήτες, έναντι τσουχτερού προστίµου, το οποίο όµως µπορεί να αποπληρωθεί µε εκπτώσεις και σε έως και εκατό δόσεις στην περίπτωση της πρώτης κατοικίας, µπορούν να διατηρήσουν για 40 χρόνια αυθαίρετα αυτής της κατηγορίας που έχουν ανεγερθεί πριν από τις 11 Ιουνίου 1975 και για 25 χρόνια όσα έχουν ανεγερθεί µετά το 1975 και έως την 28η Ιουλίου 2011.

Αν και το νοµοσχέδιο βρίσκεται σε δηµόσια διαβούλευση εδώ και αρκετές εβδοµάδες, τα σχόλια που έχει συγκεντρώσει είναι λίγα και αφορούν κυρίως στο ύψος του προστίµου και στην αδυναµία µεταβίβασης των ακινήτων που θα υπαχθούν στον νόµο.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.