Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Οι νέες εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, μπλοκάκια και τίτλους κτήσης


Engineer

Recommended Posts

Νέος χάρτης εισφορών διαμορφώνεται το 2019 για περισσότερους από 250.000 μη μισθωτούς. Το πλέγμα των παρεμβάσεων που εξαγγέλθηκε αρχικά στη ΔΕΘ μπαίνει σε πλήρη λειτουργία και αγγίζει ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι όπως επίσης και με τίτλους κτήσης.

Τα πρώτα "ραβασάκια" με τις νέες μειωμένες εισφορές αναμένεται να φτάσουν το δεύτερο 15ήμερο του Φεβρουαρίου και αφορούν τις εισφορές Ιανουαρίου 2019. Η ελάφρυνση σε σχέση με το σημερινό σύστημα απλώνεται σε περίπου 250.000 επιτηδευματίες, καθώς το νέο καθεστώς δεν ακουμπά σήμερα όσους καταβάλλουν σήμερα την κατώτατη εισφορά, η οποία θα υπολογίζεται στο 20% του νέου κατώτατου μισθού.

Το 2019 φέρνει τις εξής ανατροπές στις εισφορές.

Στο νέο καθεστώς 10 είναι τα βασικά κλειδιά:

  1. Οι τίτλοι κτήσης θα έχουν ασφάλιστρο για σύνταξη στο 13,33% και όχι στο 20%
  2. Τα μπλοκάκια που ασφαλίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες εκτός της πλατφόρμας του αρ. 39 παρ. 9 του νόμου Κατρούγκαλου θα καταβάλουν 13,33% για σύνταξη. Αντίθετα τα μπλοκάκια που ασφαλίζονται ως οιωνεί μισθωτοί θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους όπως σήμερα.
  3. Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα καταβάλλουν για κύρια σύνταξη 13,33% επί του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος συν τις καταβλητέες εισφορές του προηγούμενου έτους. Διατηρείται η γενική ελάχιστη εισφορά υπέρ του ΕΦΚΑ στο σημερινό ύψος, δηλ. στο 20% του κατώτατου μισθού για ελεύθερους επαγγελματίες- αυτοαπασχολουμένους άνω 5ετίας και 20% επί του 70% του κατώτατου μισθού για αγρότες.
  4. Νέοι επιστήμονες που έχουν ως 5 έτη δραστηριότητας, θα έχουν ασφάλιστρο 13,33% αλλά διατηρούν την "υποκατώτατη" βάση υπολογισμού , δηλ. το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα στο 70% του κατώτατου μισθού.
  5. Για τους αγρότες το ποσοστό υπολογισμού της εισφοράς για κύρια σύνταξη ορίζεται το 2019 στο 12%, έναντι 18% που θα ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς και διαμορφώνεται μεταβατική περίοδο ως εξής: το 2020 στο 12,67%, το 2021 στο 13% και το 2022 στο 13,3%.
  6. Το ποσοστό υπολογισμού της εισφοράς για υγεία παραμένει στο 6,95% ως ισχύει.
  7. Οι εισφορές για επικουρική και εφάπαξ των αυτοαπασχολούμενων ορίζεται αναδρομικά από το 2017 σε σταθερό ποσό υπολογισμένο 7% και 4% επί του νέου κατώτατου μισθού. Η αποπληρωμή των οφειλομένων για 2017 και 2018 θα γίνει σε 36 δόσεις.
  8. Συνεχίζουν να εφαρμόζονται κανονικά για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ οι εκπτώσεις 5- 10% του άρθρου 98 του ν. 4387/2016 που ισχύουν με βάση το παρόν καθεστώς έως το 2021. Οι εκπτώσεις δηλ. εφαρμόζονται στο άθροισμα των εισφορών κύριας σύνταξης και υγείας ενώ εξαιρούνται από την έκπτωση οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, που δεν εξαρτώνται πλέον από το εισόδημα.
  9. Ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται το 100% του αθροίσματος του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από την άσκηση δραστηριότητας ελεύθερου επαγγέλματος και των καταβλητέων ανά περίπτωση εισφορών.
  10. Το ασφαλιστικό καθεστώς των έμμισθων δικηγόρων θα παραμείνει ως έχει.

Πίνακες - Παραδείγματα

Αναλυτικά συγκριτικά παραδείγµατα για τις εισφορές του 2018 και του 2019 επιµελήθηκε το «Eθνος - Συντάξεις και Ασφάλιση». Τα παραδείγµατα αφορούν ελεύθερους επαγγελµατίες µε τζίρο 10.000 - 65.000 ευρώ τον χρόνο, που ασφαλίζονταν στον πρώην ΟΑΕΕ και θα πληρώνουν πλέον ασφάλιστρο 20,28% (13,33% για σύνταξη ΕΦΚΑ και 6,95% για υγεία ΕΟΠΥΥ) συν 120 ευρώ τον χρόνο υπέρ λογαριασµού ανεργίας ΟΑΕΔ. Για τον υπολογισµό των εισφορών τεκµαίρεται πως ο ετήσιος τζίρος παραµένει σταθερός το 2017 και το 2018, ενώ τα έξοδα υπολογίζονται ως το ένα τέταρτο του τζίρου.

Στο άθροισµα καθαρού φορολογητέου εισοδήµατος συν καταβλητέες εισφορές 2017 έχει εφαρµοστεί η έκπτωση 15% που ίσχυε πέρυσι, ώστε να υπολογιστούν οι εισφορές του 2018. Για τις εισφορές 2019, βάση υπολογισµού είναι πλέον το 100% του αθροίσµατος (καθαρό φορολογητέο εισόδηµα + καταβλητέες εισφορές 2018), αλλά το ποσοστό είναι πλέον 20,28% και όχι 26,95%, γεγονός που οδηγεί σε ελάφρυνση.

%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%

%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%

Υπενθυµίζεται πως στις 28 ∆εκεµβρίου υπεγράφη η υπουργική απόφαση που «κλειδώνει» το νέο καθεστώς εισφορών στους τίτλους κτήσης. Συνεπώς θα παρακρατούνται και θα αποδίδονται ασφαλιστικές εισφορές συνολικού ύψους 20,28% για τους τίτλους κτήσης που κόβονται εντός του 2019. Υπενθυµίζεται πως είναι δυνατή η καταβολή αµοιβών µε απόδειξη δαπάνης για συναλλαγές που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ ετησίως.

%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%

Οι εισφορές υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού όποια κι αν είναι αυτή και όπως προκύπτει µετά την αφαίρεση του φόρου (20%) και άλλων επιβαρύνσεων (τέλος χαρτοσήµου 3,6%). ∆εν υπάρχει ελάχιστο πλαφόν εισφοράς, ενώ όσοι έχουν παράλληλη µισθωτή ή µη µισθωτή απασχόληση καταβάλλουν για κάθε δραστηριότητα την εισφορά που αναλογεί (ειδικά αν κάποιος ασκεί παράλληλα ελεύθερο επάγγελµα -πρ. ΟΑΕΕ- πρέπει να καλύπτει µε ή χωρίς τον τίτλο το ελάχιστο όριο ασφαλιστέου εισοδήµατος).

%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%

Η παρακράτηση και απόδοση των εισφορών γίνεται µε απογραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ:

  • Οι αµειβόµενοι απογράφονται για αυτή την ιδιότητα στον ΕΦΚΑ. Ο ΕΦΚΑ εκδίδει βεβαίωση απογραφής. Ο αντισυµβαλλόµενος απογράφεται εφόσον δεν έχει απογραφεί ως εργοδότης ΙΚΑ.
  • Ο αµειβόµενος παραδίδει αντίγραφο της βεβαίωσης στον αντισυµβαλλόµενο, ώστε να προχωρήσει στην έκδοση του παραστατικού.
  • Ο αντισυµβαλλόµενος καταχωρίζει στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στοιχεία για τον καθορισµό του χρόνου ασφάλισης και του ύψους των εισφορών, µέχρι το τέλος του µήνα που εκδίδεται το παραστατικό.
  • Οι εισφορές βαρύνουν τον αµειβόµενο, παρακρατούνται και αποδίδονται στον ΕΦΚΑ από τον αντισυµβαλλόµενοεκδότη του παραστατικού µέχρι την τελευταία εργάσιµη ηµέρα του επόµενου µήνα της έκδοσης του παραστατικού.
  • Αν δεν αποδοθούν οι εισφορές εµπρόθεσµα επιβαρύνονται µε προσαυξήσεις και βαρύνουν τον εκδότη του παραστατικού.

%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%

%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%

Γιάννης Φώσκολος


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Μόλις παρατήρησα τα εξής:

1ον

Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα καταβάλλουν για κύρια σύνταξη 13,33% επί του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος συν τις καταβλητέες εισφορές του προηγούμενου έτους. Διατηρείται η γενική ελάχιστη εισφορά υπέρ του ΕΦΚΑ στο σημερινό ύψος, δηλ. στο 20% του κατώτατου μισθού για ελεύθερους επαγγελματίες- αυτοαπασχολουμένους άνω 5ετίας και 20% επί του 70% του κατώτατου μισθού για αγρότες. (σημ: προφανώς του Νέου κατώτατου μισθού)

2ον

Οι εισφορές για επικουρική και εφάπαξ των αυτοαπασχολούμενων ορίζεται αναδρομικά από το 2017 σε σταθερό ποσό υπολογισμένο 7% και 4% επί του νέου κατώτατου μισθού. Η αποπληρωμή των οφειλομένων για 2017 και 2018 θα γίνει σε 36 δόσεις. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Για το πρώτο που αναφέρεις, το γεγονός ότι από την 1-1-2019 η βάση υπολογισμού εισφορών θα είναι το 100% του ΚΦΑ του προηγούμενου έτους ή του τελευταίου εκκαθαρισμένου συν τις καταβλητέες (όχι τις καταβληθείσες που ίσχυε) εισφορές του αντίστοιχου έτους ήταν (δυστυχώς) γνωστό από πέρσι τον Φεβρουάριο με την Εγκ.7/16-2-2018 και με την Δ.15/Δ/οικ. 9290/183/2018 της ίδιας ημερομηνίας και θεωρητικά δεν θα έπρεπε να μας ξαφνιάζει (!!??)

Αυτό που άλλαξε και ορθά αναφέρεις ήταν το 20% σε 13,33%, η διατήρηση του ελάχιστου ποσοστού 20% και το σταθερό ποσό υπολογισμού επικουρικής και εφάπαξ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.