Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ελάχιστος αρ. διαμήκων ράβδων σε υποστύλωμα ανα ΕΚ8


 
Markoullinos

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι,  απορία όσον αφορά τον αρ. διαμήκων ράβδων σε υποστύλωμα κατα ΕΚ8:

5.4.3.2.1 Resistances

(2)P At least one intermediate bar shall be provided between corner bars along each
column side, to ensure the integrity of the beam-column joints.

Αυτό σημαίνει πως πχ σε υποστύλωμα με τη μικρή διάσταση 20-25 εκ. ο ελάχιστος αρ. ράβδων είναι 3? (2 γωνιακές συν 1 ενδιάμεση).

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Υπερβολή το βρίσκω να βάλεις 3η ράβδο σε 25 εκ διάσταση.Δεν φτιάχνεται κατασκευαστικά ο συνδετήρας αυτός. Γενικά όσο τους ψάχνω, οι ΕΚ έχουν πάρα πολλές ηλίθιες διατάξεις  που δεν τις έχουν καλογράψει αναφέροντας τις απαραίτητες εξαιρέσεις και  κάτι μου λέει ότι είμασταν πολύ καλύτερα με ΕΚΩΣ-ΕΑΚ. Παραθέτω και το απόσπασμα που βάζεις από τον ΕΚ8 στα ελληνικά

Παράθεση

Θα προβλέπεται τουλάχιστον μια ενδιάμεση ράβδος σε κάθε πλευρά του υποστυλώματος, ώστε να εξασφαλίζεται η ακεραιότητα των κόμβων δοκών-υποστυλωμάτων.Θα προβλέπεται τουλάχιστον μια ενδιάμεση ράβδος σε κάθε πλευρά του υποστυλώματος, ώστε να εξασφαλίζεται η ακεραιότητα των κόμβων δοκών-υποστυλωμάτων.

 

Link to comment
Share on other sites

Η σωστή αρίθμηση της παραγράφου είναι §5.4.3.2.2 (2)Α.
Αυτό λέει, αλλά προφανώς δεν έχει νόημα για τόσο μικρές διατομές. Και, όντως ο Ευρωκώδικάς είναι σε μεγάλο βαθμό προβληματικός.

Από την άλλη, πιθανότατα τα υποστυλώματα σου να μπορούν να θεωρηθούν δευτερεύοντα σεισμικά στοιχεία, οπότε δεν εφαρμόζεται η §5.4.3.2.2. (2)Α.

Επίσης, ίσως να σε ενδιαφέρει η §5.4.3.2.2 (12)Α που σου επιτρέπει να βάλεις την ενδιάμεση ράβδο με απλούς (δίτμητους) συνδετήρες, εφόσον πληροίς τις προϋποθέσεις.

Προσωπικά μάλλον δεν θα έβαζα την ράβδο, χωρίς να το πολυσκεφτώ. Αφού όμως το σκέφτεσαι, κάτι από τα παραπάνω θα σε βοηθήσει.

Link to comment
Share on other sites

Ο λόγος για τον οποίο απαιτείται μία ενδιάμεση κατακόρυφη  ράβδος ακόμα και για τόσο μικρές διατομές είναι γιατί το θεωρητικό μοντέλο των Park και Paulay που περιγράφει τη λειτουργία του κόμβου μέσα από ένα μηχανισμό δικτυώματος προϋποθέτει την ύπαρξη ενδιάμεσης ράβδου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.