Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υπολογισμός καύσης πετρελαίου αυτόνομης θέρμανσης


lab

Recommended Posts

Γεια σε όλους σας..και καλή χρονιά...μένω σε ένα σπίτι με 2 διαμερίσματα..τα σπίτια από πλευράς τετραγωνικών,σωμάτων καλοριφέρ διάταξη χωρών είναι τα ίδια..θέλω να ρωτήσω το εξής...εγώ έχω τον θερμοστάτη συνέχεια ανοιχτό ρυθμισμένο στους 21 βαθμούς..ο γείτονας τον ανάβει τρεις με τέσσερις ώρες την ημέρα...εμένα ο ωρομετρητης την ημέρα γράφει λιγότερο απ'ότι του γείτονα.. αυτό  γίνεται  γιατί ο θερμοστατης  ανοίγει για 10 λεπτά και μετά  κλείνει για καμιά ώρα μέχρι να πέσει η θερμοκρασία και να ξαναπάρει...ο γείτονας μάλλον τον έχει 3 ώρες ανοιχτό (δεν ξέρω σε τι θερμοκρασία τον έχει ρυθμισμένο) και τι θερμοκρασία χώρου έχει το σπίτι του όταν τον ανάβει.. θέλω να πω ότι σε διάστημα μιας εβδομάδας εμένα έχει γράψει π.χ 5 ώρες και του γείτονα 10... είναι σωστός ο υπολογισμός καύσης πετρελαίου βάσει των ωρών? Ή στην ουσία εγώ καίω πιο πολύ ?

Link to comment
Share on other sites

ο υπολογισμος γινεται βαση του πινακα κατανομης δαπανων ο οποιος στην περιπτωση σας γινεται με ωρομετρητες. Αν οι ωρομετρητες δουλευουν σωστα θα ειναι σωστη και η κατανομη.

Δεν εχει σημασια ποση ωρα ειναι ανοιχτος ο θερμοστατης αλλα ποση ειναι πραγματικα η ζητηση θερμανσης.

Η περιπτωση σας βεβαια ειναι ακραια αλλα  οχι αδυνατη. Αν πχ ο γειτονας εχει ρυθμισει πολυ παραπανω, το δικο σας ειναι ενδιαμεσο διαμερισμα κλπ μπορει να οδηγησει σε αυτο το αποτελεσμα.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν το έχουμε πει πως ο τρόπος μέτρησης και χρέωσης με τις ώρες είναι λάθος

Το σωστό είναι να γίνεται μέτρηση με θερμιδομετρητές

Απλά το 99,9% των κτιρίων στην Ελλάδα έχουν ωρομετρητές

Στην περίπτωση των ωρομετρητών, μόλις δοθεί εντολή από κάποιο διαμέρισμα, ξεκινάει να δουλεύει ο καυστήρας-λέβητας, όχι όμως και η ωρομέτρηση, η οποία ξεκινάει όταν η θερμοκρασία του λέβητα πιάσει τους 30 βαθμούς (δηλ τα πρώτα 5-10 λεπτά δεν χρεώνεται κανείς - το λεγόμενο πάγιο)

Έπειτα, όταν ο λέβητας πιάσει το καθορισμένο όριο βαθμών (πχ. 70) που βάζουμε οι περισσότεροι, σταματάει να δουλεύει ο καυστήρας, και γυρνάει τα νερά μόνο ο κυκλοφορητής στο διαμέρισμα που έχει εντολή μέχρι να πέσει η θερμοκρασία του λέβητα περίπου 5-6 βαθμούς και να ξαναπάρει μπροστά ο καυστήρας ώστε να πιάσει ο λέβητας και να ξανασταματήσει στους 70 και πάλι τα ίδια...

Σε όλο αυτό το διάστημα η ωρομέτρηση μετράει κανονικά δηλ από τους 30 (αρχικά αν είναι κρύος) και για όσο δίνεις εσύ εντολή μέσω του θερμοστάτη σου

'Ομως, όταν εσύ έχεις ρυθμίσει το θερμοστάτη σου στους 21 βαθμούς, λογικά πιάνεις τους 21 μέσα στο διαμέρισμα, και διατηρεί πολύ ώρα αυτή τη θερμοκρασία το σπίτι σου, κόβει ο καυστήρας να δίνει, κι εσύ συνεχίζεις να έχεις 21 άντε 20,5 για πολύ ώρα, με αποτέλεσμα να πέφτει πολύ η θερμοκρασία του νερού στον λέβητα και να μη δουλεύει χωρίς φυσικά να χρεώνεσαι ώρες. Θα ζητηθεί πάλι από σένα να ανεβάσει τη θερμοκρασία ο καυστήρας μπορεί και μετά από μισή ή και 1 ώρα - σε αρκετό διάστημα από αυτό λοιπόν δεν χρεώνεσαι

Ο γείτονας, δουλεύει start-stop. Δίνει εντολή στον πιθανώς κρύο καυστήρα, δουλεύει 1-2 ώρες συνεχόμενα, οι ώρες γράφουν κανονικά κάτω, και δεν θερμαίνεται σωστά. Μετά το κλείνει, κρυώνουν τα νερά του εντελώς, νομίζει ότι γλιτώνει πετρέλαιο, περνάνε 5-6 ώρες, το ξανα ανάβει κανα δίωρο πάλι, ο καυστήρας-λέβητας δουλεύουν συνεχώς με την αντίστοιχη χρονοχρέωση, και αυτό είναι όλο.

Αποτέλεσμα:

1. Αυτός που το δουλεύει συνεχώς ζεσταίνεται πολύ περισσότερο και οι ώρες στον ωρομετρητή του είναι λιγότερες ή ίσες

2. Σε αυτές τις περιπτώσεις το ιδανικότερο είναι να γίνεται παράλληλη χρήση αν υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης φυσικά.

3. Το έχουμε πει-γράψει πολλές φορές πως καλύτερα είναι να το έχεις 1 βαθμό πιο κάτω αλλά συνεχόμενα, παρά start-stop

4. Αν είχατε θερμιδομετρητές, πιθανώς να είχες παραπάνω νούμερα εσύ... απλά ότι έκαιγε ο καθένας πραγματικά θα έγραφε ο μετρητής αυτός...

φιλικά Παναγιώτης

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.