Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μικρή υποχώρηση πρανούς στην «Ολυμπία Οδό» - Έρευνες των μηχανικών


Engineer

Recommended Posts

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει τα δύο πρόσφατα περιστατικά καθίζησης της νέας εθνικής οδού («Ολυμπία») στα όρια της Αιγιάλειας, σε σημεία μεταξύ των ορίων του δήμου Πατρέων και πριν το Διακοπτό.

Η τελευταία κατολίσθηση στο πρανές μεταξύ της νέας και της παλαιάς εθνικής οδού σημειώθηκε λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, μετά τα διόδια Ελαιώνα, πριν τη διασταύρωση της Πούντας προς Καλάβρυτα.

Πρόκειται για την πτώση του σαρζανέτ (συρμάτινο τοιχίο από πέτρες) που σημειώθηκε στο ύψος της Γέφυρας Τσαγρή. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την υποχώρηση του οδοστρώματος, τροχαία εθνικών οδών και Ολυμπίας οδός προέβησαν σε προσωρινή εκτροπή της κυκλοφορίες στον Κόμβο Διακοπτού (ρεύμα προς Πάτρα) και τον Κόμβο Αιγίου (ρεύμα προς Αθήνα). Επιπλέον, η κατολίσθηση επηρέασε μέρος και της παλαιάς εθνικής οδού με καθίζηση του πρανούς και πτώση τμημάτων του τοιχίου στο οδόστρωμα.

CACHE_650X650_1_500914.JPG

Επίσης, πριν από τα τέλη του έτους, παρόμοιο πρόβλημα κατάρρευσης τμήματος του πρανούς της ΝΕΟ Πατρών - Κορίνθου, σημειώθηκε στην Παναγοπούλα, μετά τον οικισμό Ροδινή του Δήμου Πατρέων.

Και τα δύο περιστατικά εξετάζονται από μηχανικούς προκειμένου να διαπιστωθεί η πηγή του προβλήματος. Η ΝΕΟ Πατρών Αθηνών εγκαινιάστηκε το 2017 και τα τμήματα αυτά κατασκευάστηκαν κατά την τελευταία περίοδο του έργου.

Π. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Απ΄όσα μπορώ να παρατηρήσω στην φωτό,  η αστοχία συνέβη αρχικά στην ισορροπία του εδαφικού υλικού πίσω από τα συρματοκιβώτια και όχι σ΄αυτά. (θα μπορούσε δηλαδή αντιθέτως  να είχε προηγηθεί  θραύση του πλέγματος  και μετακίνηση της λιθοπλήρωσης ).  Μάλλον λοιπόν λόγω των ισχυρών καιρικών  φαινομένων πέρασαν νερά στην στέψη του πρανούς με αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης ύδατος πόρων του εδάφους που λόγω και της μεγάλης κλίσης του πρανούς προκάλεσαν την κατολίσθηση....  

image.jpeg.7696b2d11571e926d2d5d549953a0f92.jpeg

 

Link to comment
Share on other sites

Είναι βέβαιο ότι η αστοχία βρίσκεται στο πρανές. Είναι φανερό ότι τα συρματοκιβώτια αποτελούν επένδυση του πρανούς στη συγκεκριμένη περίπτωση και όχι αυτόνομο τεχνικό έργο αντιστήριξης. Το ανησυχητικό είναι ότι τα κιβώτια χρησιμοποιούνται πλέον παντού αντικαθιστώντας και κάθε τεχνικό έργο αντιστήριξης ...

Link to comment
Share on other sites

"Το ανησυχητικό είναι ότι τα κιβώτια χρησιμοποιούνται πλέον παντού αντικαθιστώντας και κάθε τεχνικό έργο αντιστήριξης ... "

Μα κάτι τέτοιο φαίνεται να έγινε κι εδώ λοιπόν  αντί του :   " ........τα συρματοκιβώτια αποτελούν επένδυση του πρανούς στη συγκεκριμένη περίπτωση και όχι αυτόνομο τεχνικό έργο αντιστήριξης. "

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.