Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εγκατάσταση Ηλεκτρικού Θερμοσίφωνου σε πολυκατοικία με Κεντρικό Boiler για ΖΝΧ


Electric

Recommended Posts

Πολυκατοικία έχει κεντρικό μπόιλερ για ΖΝΧ.

Τα διαμερίσματα χρεώνονται με ογκομέτρηση του ΖΝΧ ανα διαμέρισμα.

Επιτρέπεται να εγκατασταθεί ηλεκτρικο θερμοσίφωνο σε κάποιο διαμέρισμα?

Συγκεκριμένα χωρίς αυτό να φύγει απο το κεντρικό μπόιλερ απλά να υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξει ο ένοικος απο που θα παίρνει ζεστό νερο.

O λόγος είναι οτι πολλά διαμερίσματα περιέργως εμφανίζουν μικρές ή μηδενικές χρεώσεις με αποτέλεσμα η συνολική καταναλώση να βαρύνει μόνο λίγα διαμερίσματα.

Και με την ευκαιρία θα ήθελα να ρωτήσω αν υπαρχει καποια σχετική βιβλιογραφία.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας συνάδελφοι,

Συμπληρώνω μερικές λεπτομέρειες καθώς δεν μπορώ να βρω πως να κάνω edit το παραπάνω κείμενο. Παρόλο που εχω γραφτεί χρόνια, είμαι κυρίως αναγνώστης.

Θέτω το ερώτημα μου πιο άμμεσα γιατί ουσιαστικά πρόκειται για συγγενικό πρόσωπο που θέλει την συμβουλή μου.

-  Θεωρώ αυτονότητο πως εφόσον δεν αποκοπεί το διαμέρισμα  απο το Boiler ειναι νομιμο να ζεσταίνει ο ιδιώτης όσο νερό θέλει με όποιο τρόπο θέλει.

Απο την άλλη επειδή το Boiler ανάβει όπως και να έχει αυτό ζημειώνει τα άλλα διαμερίσματα γιατί το κόστος της θέρμανσης του νερού θα παει σε αυτούς.

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου υποψιάζεται πως ούτως ή άλλως αυτό έχουν κάνει και τα άλλα διαμερίσματα, παρόλο που σε σχετικές συζητήσεις το αρνούνται.

Το ζήτημα είναι οτι πολλά διαμερίσματα έχουν μηδενική ή έλάχιστη κατανάλωση ΖΝΧ με αποτελεσμα το ένα διαμέρισμα να πληρώνει το 50% περίπου του πετρελαιου του Boiler όλης της πολυκατοικίας.

Αυτό που με προβληματίζει είναι αν σχετίζεται κάπως η νομοθεσία για ΖΝΧ με την αντίστοιχη για την κεντρική θερμανση ή αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο.

Δεν κατάφερα να βρω. Επίσης υπάρχει κάποιος τρόπος να υπολογίσω ή να προσεγγίσω την κατανάλωση του boiler σε σχεση με τα κυβικα ζεστου νερου που παρεχει και την ισχύ του.

Να σημειώσω οτι παροτι μηχανικος, ειναι η πρώτη φορα που ασχολουμαι με κατι τετοιο και δεν θελω να κρεμασω τον συγγενή μου.

Ευχαριστώ

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

η εγκατασταση ηλεκτρικου θερμοσιφωνα στο διαμερισμα δεν αντικειται απο καποια νομοθεσια. Ωστοσο θα πρεπει να συμβουλευτειτε τον κανονισμο πολυκατοικιας για το τι προβλεπεται.

Ενας προσεγγιστικος τροπος ειναι να υπολογισθει η ενεργεια για τη θερμανση του ΖΝΧ και απο κει να υπολογισθει το καταναλισκωμενο πετρελαιο με εκτιμωμενους συντελεστες αποδοσης.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 3 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.