Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

IBM: χρήση εκατοντάδων χιλιάδων αισθητήρων για ακριβείς μετεωρολογικές προγνώσεις


Engineer

Recommended Posts

Ένα σύστημα πρόγνωσης καιρού που μπορεί να παρέχει ωριαίες ενημερώσεις για κάθε περιοχή του πλανήτη ανακοινώθηκε από την ΙΒΜ στο πλαίσιο της έκθεσης τεχνολογίας CES 2019 (Consumer Electronics Show) στο Λας Βέγκας.

Σε πολλές χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής προγνώσεις καιρού είναι διαθέσιμες ανά μόλις 6 με 12 ώρες, και μάλιστα για ευρείες εκτάσεις, πλάτους 15 χλμ. Ωστόσο, όπως σημειώνει το BBC, το σύστημα της ΙΒΜ έχει τη δυνατότητα να επικεντρώνει σε μικρότερες περιοχές, πλάτους τριών χιλιομέτρων, με τους δημιουργούς του να υποστηρίζουν πως μπορεί να προβλέπει ακόμα και μεμονωμένες καταιγίδες.

Το συγκεκριμένο εργαλείο, που αναπτύχθηκε και λανσαρίστηκε σε συνεργασία με το The Weather Channel, χρησιμοποιεί υπερυπολογιστές για την επεξεργασία δεδομένων από εκατοντάδες εκατομμύρια αισθητήρες ανά τον κόσμο. «Η κλίμακα είναι σχεδόν αδιανόητη για τον άνθρωπο, από υπολογιστικής πλευράς» είπε στο BBC News ο Κάμερον Κλέιτον της ΙΒΜ. «Ένας αγρότης στο Κάνσας έχει καλές προγνώσεις καιρού στη διάθεσή του σήμερα, αλλά ένας αγρότης στην Κένυα έχει πρόγνωση μία, ίσως δύο φορές την ημέρα - τώρα θα λαμβάνουν κάθε ώρα».

Όπως σημείωσε ο Κλέιτον, το Global High-Resolution Atmospheric Forecasting System (Graf) έχει σχεδιαστεί για να συλλέγει δεδομένα από ένα εύρος αισθητήρων, περιλαμβάνοντας εκατομμύρια smartphones εξοπλισμένα με αισθητήρες ατμοσφαιρικής πίεσης. Ωστόσο, πέρα από αυτά τα δεδομένα από το κοινό, το Graf αναλύει επίσης πληροφορίες από χιλιάδες επιβατικές πτήσεις, όπου τα όργανα των αεροσκαφών κάνουν μετρήσεις σχετικά με τις καιρικές συνθήκες και φαινόμενα όπως αναταράξεις κλπ. Από αυτή την άποψη, στο μέλλον, καθώς αισθητήρες εμφανίζονται σε όλο και περισσότερες συσκευές και οχήματα, οι δημιουργοί τους θα μπορούν να παρέχουν ακόμα πιο πολλά δεδομένα στην ΙΒΜ για τη βελτίωση του Graf.

Η ΙΒΜ φαίνεται να επιδιώκει να εδραιώσει τη θέση της στη βιομηχανία πρόγνωσης καιρού - μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση είχε εξαγοράσει και τη The Weather Company, στην οποία υπάγεται το The Weather Channel, το 2016. Σε αυτό το πλαίσιο, η απόκτηση πρόσβασης σε μεγάλους όγκους δεδομένων θα βελτίωνε σημαντικά την ακρίβεια των προγνώσεων, δίνοντας στην ΙΒΜ πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.