Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
Sign in to follow this  
Vasili

Ιδιωτικό ΚΕΚ, σφηνοειδής κλίμακα, εμβαδά, ΜΣΕ, κανονισμοί

Recommended Posts

Γεια σας,

Τα σφηνοειδή σκαλοπάτια απαγορεύονται σε κτίρια που προορίζονται για κτίριο εκπαίδευσης (ιδιωτικό ΚΕΚ) ?. Κάνω έλεγχο σε ένα τριώροφο κτίριο το οποίο υφίσταται από το έτος 1985 και οι ιδιοκτήτες θέλουν να κάνουν αλλαγή χρήσης σε κτίριο εκπαίδευσης προκειμένου να στεγαστεί στον α' και β΄ όροφο ιδιωτικό ΚΕΚ. Το κτίριο είναι σε φάση φέροντος οργανισμού οπλισμένου σκυροδέματος. Δεν έχουν κτιστεί τοίχοι. Επομένως θα γίνει μια άδεια αλλαγής χρήσης, και αποπεράτωσης υφισταμένου κτίσματος. (καθώς και ΜΣΕ για να ελεγχθεί ο ΦΟ)

Πρώτα πρώτα όμως θα ήθελα να μάθω αν η ύπαρξη της σφηνοειδούς κεντρικής κλιμακας αποτρέπει την εγκατάσταση κτιρίου εκπαίδευσης. Υπάρχει καμιά παρέκκλιση γιατί αυτό υφίσταται από το 1985. Επίσης υπάρχει θέση για ανελκυστήρα αν αυτό βοηθά σε κάτι. 

Σας ευχαριστώ πολύ.

Βασίλης

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δες τι χρήση είχε σύμφωνα με την άδεια. Διότι και με το ΓΟΚ 73, απαγορεύονταν τα σφηνοειδή σε ειδικά κτίρια.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Μόλις μου έδωσαν την άδεια. Είναι του 1967 και αφορά τριώροφο κτίριο διαμερισμάτων κατοικίας. Ο ά και β΄ όροφος έχει μείνει στα μπετά από τότε και τώρα ενδιαφέρονται νσε αυτούς τους δύο ημιτελείς ορόφους να εγκαταστήσουν ιδιωτικό ΚΕΚ (με νέα άδεια αποπεράτωσης κλπ). Στον κτιριοδομικό είδα πως για εκπαιδευτικές χρήσεις επιτρέπονται μόνο οι σκάλες τύπου Ι, και οι ΙΙ και ΙΙΙ μόνο στις περιπτώσεις που εξυπερετούνται μόνο 20 άτομα. Εκεί θα έχουν σίγουρα περισσότερα άτομα. Επομένως καταλαβαίνω πως ο τύπος Ι απαγορεύει τα σφηνοειδή παράμόνο σε κλίμακες με εσωτερική καμπύλη ακτίνας 7,5 μ. Από ότι καταλαβαίνω αυτό σημαίνει μια κυλινδρική σπειροειδή σκάλα με ακτίνα 7.5 μ στην εσωτερική πλευρά των σκαλιών. σωστά το σκέφτομαι ? Στέλνω και ενα σχέδιο από τη σκάλα που υπάρχει.

Θα ήθελα να μάθω λοιπόν αν αυτή η κλίμακα αποτρέπει την εγκατάσταση εκπαιδευτικής χρήσης εκεί. Φαντάζομαι πως τα ιδιωτικά ΚΕΚ υπάγονται σε αυτές τις προδιαγραφές. Και αν υπάρχει κάποια παρέκκλιση για ένα τόσο παλιό κτίριο (1967). Αν κάποιος έχει την νομοθεσία που καθορίζει κτιριακές προδιαγραφές ιδιωτικών ΚΕΚ μπορεί να το αναγράψει ? Σας ευχαριστώ πολύ.

σκαλα01.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συνεπώς η άδεια εκδόθηκε με τις διατάξεις ΓΟΚ 55 (ΦΕΚ 266Α/1955), στον οποίο δεν υπάρχει αναφορά στις σκάλες.

Νομίζω πως δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά, καλού-κακού, κάνε έγγραφο ερώτημα στην αρμόδια Υ.Δομ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πιθανόν να μην υπήρχε πρόβλημα αν ο χώρος λειτουργούσε ως εκπαιδευτήριο πριν το '73.

Τα ΚΕΚ (σήμερα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης επιπέδου 2) αδειοδοτούνται με προυποθέσεις εκπαιδευτηρίων σύμφωνα με τις διατάξεις του κτηριοδομικού. Άρα, λοξές βαθμίδες μόνο αν έχεις λιγότερα από 20 άτομα στο κλιμακοστάσιο.

Έχεις και ΑΜΕΑ. Προσοχή.

Ο Νόμος που σ ενδιαφέρει είναι το μεσοπρόθεσμο του 2012. Ν4093/12 

Το θεσμικό πλαίσιο θα το βρεις στην σελίδα του ΕΟΠΠΕΠ

Εγώ θα τηλεφωνούσα στο  τμήμα αδειοδότησης δομών για ενημέρωση.

Edited by melissa
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Βρήκα ήδη τον ΕΟΠΠΕΠ και ελέγχω τις σχετικές προδιαγραφές από το νόμο που ανέφερες.

Σε σχετική οδηγία του ΕΟΠΠΕΠ αναφέρεται η περίπτωση για κτίριο προ ΓΟΚ85 και εκεί μια από τις προυποθέσεις είναι να λειτουργούσε τεκμηριωμένα ως εκπαιδευτικό κτίριο. Αυτό στην περίπτωση μου δεν συμβαίνει καθότι το κτίριο είναι ημιτελές και αν γίνει εκπαιδευτικό αυτό θα συμβεί τώρα με νέα άδεια αποπεράτωσης υφισταμένου με νέα χρήση. 

Αναφέρει στο ίδιο σάιτ του ΕΟΠΠΕΠ πως μπορεί να γίνει αλλαγή χρήσης σε κτίριο σύμφωνα με τους όρους και τις προυποθέσεις που θέτει ο 4067. Αλλά τότε θα πρέπει φαντάζομαι όλα τα τωρινά δεδομένα και απαιτήσεις να ληφθούν υπόψιν. (κλιμακες, ΑΜΕΑ, κλπ)

Ως επιπρόσθετο ενδεχόμενο κώλυμα φαντάζομαι θα είναι η στατική ανεπάρκεια αυτού του κτιρίου προκειμένου να φιλοξενήσει τέτοια χρήση.

 

Edited by Vasili

Share this post


Link to post
Share on other sites
ν.4495 - Άρθρο 156

Μετά την παρ.8 του άρθρου 13 της υπ’ αριθμ.3046/304/89 (Δ59/1989) απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (Κτιριοδομικός Κανονισμός) προστίθεται παράγραφος 9 ως εξής :

«9. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού δεν έχουν υποχρεωτική εφαρμογή στην περίπτωση επιτρεπόμενης αλλαγής χρήσης σε νόμιμα κτίρια με συνολική μικτή επιφάνεια μικρότερη των 500 τ.μ., όταν αυτά έχουν ανεγερθεί με προγενέστερες διατάξεις της παρούσας απόφασης».

  • Like 1
  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Είσαι κορυφή ! Αυτό θεωρητικά σημαίνει πως πολεοδομικά αν στην περιοχή επιτρέπεται η εγκατάσταση χρήσης εκπαίδευσης να γίνει νόμιμα η αλλαγή χρήσης σε κτίριο εκπαίδευσης διατηρώντας κατά παρέκκλιση τις σφηνοειδείς βαθμίδες του κλιμακοστασίου ? μάλλον ναί. Θα πρέπει να το ελέγξω με την ΥΔΟΜ που δεν σου κρύβω πως ούτε καν θα γνωρίζει τη σχετική διάταξη που μόλις έστειλες.

Share this post


Link to post
Share on other sites

UPDATE: Θεώρησα σωστό να γράψω εδώ την επίσημη απάντηση που έλαβα από τη δ/ση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της αποκεντρωμένης διοίκησης. 

Μου απάντησαν πως το εν λόγω κτίριο ΔΕΝ μπορεί να υπαχθεί στην παρ.9 του άρθρου 13 της υπ'αριθμ. 3046/304/89 (ΦΕΚ /Δ/59) Απόφασης. Δηλαδή δεν μπορεί να υπαχθεί στη διάταξη που λέει πως δεν έχει υποχρεωτική εφαρμογή ο κτιριοδομικός για τις κλίμακες. Το σκεπτικό τους είναι πως η συγκεκριμένη απόφαση έχει εφαρμογή σε υφιστάμενα κτίρια με εγκατεστημένες χρήσεις ενώ το κτίριο το οποίο ερευνάται είναι ημιτελές γιατί είναι σε φάση αποπεράτωσης μόνο του φέροντος οργανισμού οπλισμένου σκυροδέματος.

Το ερώτημα έγινε στις 30/01/2019 προς την ΥΔΟΜ της περιοχής μου και η απάντηση έχει ημερομηνία 20-08-2019. Μου κοινοποιήθηκε προχθές 12/11/2019.

Σας ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες. Ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες και με βοήθησαν ώστε να μπω στη διαδικασία να ζητήσω μια γραπτή επίσημη απάντηση για το θέμα πριν προχωρήσουν οι πελάτες σε διαδικασία αγοράς.

  • Thanks 1
  • Upvote 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.