Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM

Κάτοικος Εξωτερικού


Recommended Posts

Καλησπέρα,

είμαι κάτοικος εξωτερικού και έχω διακόψει την δραστηριότητα μου στην Ελλάδα, όχι όμως και ΤΣΜΕΔΕ (πληρώνω βασικό και υγεία 170-180 ευρω)

Μετά από ένα τηλεφώνημα μου στο ΤΣΜΕΔΕ για να προσθέσω την γυναίκα μου στο βιβλιάριο, μου είπαν ότι έχει αλλάξει ο νόμος και μπορώ να πάρω χρήματα πίσω από το 2017, γιατι η ασφαλιση πάει με την εργασια και αν θελω να συνεχιζω να μαι ασφαλισμενος πρέπει να κανω αίτηση (προαιρετική ασφάλιση)!

1) Η προαιρετική ασφάλιση αξίζει ή θα χαθούν τα λεφτά στο τέλος?

2) Γίνεται κλάδος υγείας χωρίς σύνταξη?

3) Έχει κάνει κάποιος την διαδικασία τι χρειάζεται?

Όποια γνωμη δεκτή :)

Link to post
Share on other sites

@igfa1983 

Καλησπέρα,

1) Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον με τα ασφαλιστικά ταμεία, να φανταστείς ακόμα εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το αν υπάγεται κανονικά το ΤΣΜΕΔΕ - τέως ΕΤΑΑ στον ΕΦΚΑ ή όχι,

2) Όχι (αν είσαι γραμμένος στον ΟΑΕΔ, ενδεχομένως υπό προϋποθέσεις να μπορείς να έχεις μόνο ασφάλιση υγείας, αλλά θέλει ψάξιμο),

3) Μια αίτηση στα γκισέ του ΤΣΜΕΔΕ & του ΕΤΕΑΕΠ όπου αναφέρεις πως θέλεις να συνεχίσεις την ασφάλισή σου στον κάθε φορέα βάσει της τάδε διάταξης για προαιρετική ασφάλιση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως λόγω της γνωστής γραφειοκρατίας θα γίνει κάτι άμεσα. Μπόλικη υπομονή & αποστολή κανενός email θα βοηθήσουν ενδεχομένως.

Μπορείς να με βοηθήσεις σε κάτι που ρωτάω στο φόρουμ καιρό: ως κάτοικος εξωτερικού & μη υποβάλλοντας φορολογική δήλωση στην Ελλάδα, κατάλαβες πως δικαιούσαι να συνεχίζεις την ασφάλισή σου στην Ελλάδα; Ως αυτοασφλαιζομενος να υποθέσω & βάσει των ελαχίστων εισφορων (εφόσον στην Ελλάδα έχεις μηδενικό εισόδημα);

 

Edited by Ghostrider
Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

Δεν έχω ψάξει το θέμα συστηματικά και με ενδιαφέρει. Δυστυχώς τα πράγματα με τον ΕΦΚΑ δεν είναι ξεκάθαρα για τους κατοίκους Ελλαδας. Για τους υπόλοιπους είναι ακόμα χειρότερα.

 

Βρηκα οτι με βάση το Α37/2, 18-01-2013, απο το 1984 μπορεί ο Έλληνας του εξωτερικού να έχει προαιρετική ασφάλιση στην Ελλάδα. https://www.mfa.gr/missionsabroad/images/stories/missions/denmark/docs/ika.pdf .Άρα, εκτός κι αν έχει καταργηθεί με τον ΕΦΚΑ, συνεχίζει και ισχύει.

 

Επιπλέον, από αυτά:

https://www.teepelop.gr/wp-content/uploads/2018/01/69ΣΥ465ΧΠΙ-038.pdf

https://www.teepelop.gr/wp-content/uploads/2018/03/Ω1ΝΖ465ΧΠΙ-ΒΕΒ.pdf

https://www.teepelop.gr/wp-content/uploads/2018/02/ΩΜΑΤ465Θ1Ω-3ΣΦ.pdf

Δεν βλέπω να αναφέρεται διαχωρισμός ανάμεσα σε κατοίκους εξωτερικού / εσωτερικού.

Το τελευταίο έγγραφο παραπάνω αναφέρεται και στη δυνατότητα προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης στον ΕΦΚΑ μόνο για υγειονομική περίθαλψη βάσει των διατάξεων του άρθρου 35 παρ. 6 του ν.2676/1999.

 

Προβλήματα που βλέπω σε όσα αναφέρθηκαν:

1. igfa1983αν δεν έχεις μεταφέρει τη φορολογική κατοικία, έχεις άλλα προβλήματα. Το ασφαλιστικό είναι το τελευταίο κατά τη γνώμη μου.

2. Ghostriderγια να δικαιούσαι να μην υποβάλεις φορολογική δήλωση, πρέπει να μην έχεις κανένα εισόδημα στην Ελλάδα (ούτε απο τόκους τραπεζικών καταθέσεων). Και πάλι όμως έχεις δικαίωμα να υποβάλεις μηδενική ή ακόμα καλύτερα με τα χρήματα που μετέφερες από το εξωτερικό κάθε χρονιά έτσι ώστε στο μέλλον να μπορέσεις να δικαιολογήσεις τεκμήρια. Η μη υποβολή δήλωσης, για μένα, δεν έχει νόημα. Κάν'την κι ας ειναι μηδέν.

Link to post
Share on other sites

Είμαι κάτοικος εξωτερικού και έχω διαγραφεί από το ΤΣΜΕΔΕ.  Έχω οφειλές για χρονικό διάστημα κατά το οποίο ήμουν στο εξωτερικό ασφαλισμένος. Υπάρχει τρόπος ώστε να διαγραφούν οι οφειλές μου για εκείνη την περίοδο; Το σκεπτικό μου είναι οτι δεν γίνεται το ίδιο διάστημα να πληρώσω ασφαλιστικές εισφορές σε δύο διαφορετικές χωρές.

Link to post
Share on other sites
Link to post
Share on other sites

Καλησπέρα @kokoleko1 & ευχαριστώ για την απάντηση.

Ουσιαστικά αυτή είναι η ερώτησή μου, που βρήκα στο 2ο link από europa.eu που παρέθεσες:

Είμαι αυτοαπασχολούμενος και σκοπεύω να εργαστώ στο εξωτερικό για λίγους μήνες και ίσως για περισσότερο από ένα χρόνο. Μπορώ να παραμείνω ασφαλισμένος στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μου;

ΝΑΙ — Αν θέλετε να εργαστείτε σε άλλη χώρα της ΕΕ για μερικούς μήνες μόνο, η καλύτερη λύση είναι να "αποσπασθείτε" στο εξωτερικό. 'Ετσι θα μπορείτε να εργάζεστε στο εξωτερικό, αλλά να εξακολουθείτε να υπάγεστε στο σύστημα της χώρας της συνήθους απασχόλησής σας - για 2 χρόνια το πολύ.

Προτού αναχωρήσετε, ο εργοδότης σας θα πρέπει να ζητήσει, για λογαριασμό σας, την έκδοση ενός εντύπου A1 που αποδεικνύει ότι καλύπτεστε από το σύστημα της χώρας σας.

Μπορείτε ακόμη να εξακολουθείτε να υπάγεστε στο σύστημα της χώρας σας για περισσότερα από 2 χρόνια, εφόσον ζητήσετε εξαίρεση για να καλυφθεί η αντίστοιχη περίοδος απόσπασής σας.

Η απάντηση καταρχάς είναι καταφατική -ΝΑΙ, όμως η τελευταία πρόταση με μπερδεύει κάπως. Δουλεύω ως μισθωτός στο εξωτερικό & συνεχίζω να πληρώνω στην Ελλάδα ως αυτοασφαλιζόμενος κανονικά ή πρέπει να κάνω κάποια γραφειοκρατική ενέργεια πρώτα;

Link to post
Share on other sites

Η νομοθεσία δίνει την δυνατότητα να μην πληρώνεις ταυτόχρονα στις 2 χώρες. Δεν (φαίνεται να) σε υποχρεώνει όμως να διακόψεις την πληρωμή στην χώρα που δέν εργάζεσαι.

δες

http://www.tsmede.gr/Default.aspx?TabId=272

 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.