Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Κάτοικος Εξωτερικού


igfa1983

Recommended Posts

Καλησπέρα,

είμαι κάτοικος εξωτερικού και έχω διακόψει την δραστηριότητα μου στην Ελλάδα, όχι όμως και ΤΣΜΕΔΕ (πληρώνω βασικό και υγεία 170-180 ευρω)

Μετά από ένα τηλεφώνημα μου στο ΤΣΜΕΔΕ για να προσθέσω την γυναίκα μου στο βιβλιάριο, μου είπαν ότι έχει αλλάξει ο νόμος και μπορώ να πάρω χρήματα πίσω από το 2017, γιατι η ασφαλιση πάει με την εργασια και αν θελω να συνεχιζω να μαι ασφαλισμενος πρέπει να κανω αίτηση (προαιρετική ασφάλιση)!

1) Η προαιρετική ασφάλιση αξίζει ή θα χαθούν τα λεφτά στο τέλος?

2) Γίνεται κλάδος υγείας χωρίς σύνταξη?

3) Έχει κάνει κάποιος την διαδικασία τι χρειάζεται?

Όποια γνωμη δεκτή :)

Link to comment
Share on other sites

@igfa1983 

Καλησπέρα,

1) Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον με τα ασφαλιστικά ταμεία, να φανταστείς ακόμα εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το αν υπάγεται κανονικά το ΤΣΜΕΔΕ - τέως ΕΤΑΑ στον ΕΦΚΑ ή όχι,

2) Όχι (αν είσαι γραμμένος στον ΟΑΕΔ, ενδεχομένως υπό προϋποθέσεις να μπορείς να έχεις μόνο ασφάλιση υγείας, αλλά θέλει ψάξιμο),

3) Μια αίτηση στα γκισέ του ΤΣΜΕΔΕ & του ΕΤΕΑΕΠ όπου αναφέρεις πως θέλεις να συνεχίσεις την ασφάλισή σου στον κάθε φορέα βάσει της τάδε διάταξης για προαιρετική ασφάλιση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως λόγω της γνωστής γραφειοκρατίας θα γίνει κάτι άμεσα. Μπόλικη υπομονή & αποστολή κανενός email θα βοηθήσουν ενδεχομένως.

Μπορείς να με βοηθήσεις σε κάτι που ρωτάω στο φόρουμ καιρό: ως κάτοικος εξωτερικού & μη υποβάλλοντας φορολογική δήλωση στην Ελλάδα, κατάλαβες πως δικαιούσαι να συνεχίζεις την ασφάλισή σου στην Ελλάδα; Ως αυτοασφλαιζομενος να υποθέσω & βάσει των ελαχίστων εισφορων (εφόσον στην Ελλάδα έχεις μηδενικό εισόδημα);

 

Edited by Ghostrider
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Δεν έχω ψάξει το θέμα συστηματικά και με ενδιαφέρει. Δυστυχώς τα πράγματα με τον ΕΦΚΑ δεν είναι ξεκάθαρα για τους κατοίκους Ελλαδας. Για τους υπόλοιπους είναι ακόμα χειρότερα.

 

Βρηκα οτι με βάση το Α37/2, 18-01-2013, απο το 1984 μπορεί ο Έλληνας του εξωτερικού να έχει προαιρετική ασφάλιση στην Ελλάδα. https://www.mfa.gr/missionsabroad/images/stories/missions/denmark/docs/ika.pdf .Άρα, εκτός κι αν έχει καταργηθεί με τον ΕΦΚΑ, συνεχίζει και ισχύει.

 

Επιπλέον, από αυτά:

https://www.teepelop.gr/wp-content/uploads/2018/01/69ΣΥ465ΧΠΙ-038.pdf

https://www.teepelop.gr/wp-content/uploads/2018/03/Ω1ΝΖ465ΧΠΙ-ΒΕΒ.pdf

https://www.teepelop.gr/wp-content/uploads/2018/02/ΩΜΑΤ465Θ1Ω-3ΣΦ.pdf

Δεν βλέπω να αναφέρεται διαχωρισμός ανάμεσα σε κατοίκους εξωτερικού / εσωτερικού.

Το τελευταίο έγγραφο παραπάνω αναφέρεται και στη δυνατότητα προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης στον ΕΦΚΑ μόνο για υγειονομική περίθαλψη βάσει των διατάξεων του άρθρου 35 παρ. 6 του ν.2676/1999.

 

Προβλήματα που βλέπω σε όσα αναφέρθηκαν:

1. igfa1983αν δεν έχεις μεταφέρει τη φορολογική κατοικία, έχεις άλλα προβλήματα. Το ασφαλιστικό είναι το τελευταίο κατά τη γνώμη μου.

2. Ghostriderγια να δικαιούσαι να μην υποβάλεις φορολογική δήλωση, πρέπει να μην έχεις κανένα εισόδημα στην Ελλάδα (ούτε απο τόκους τραπεζικών καταθέσεων). Και πάλι όμως έχεις δικαίωμα να υποβάλεις μηδενική ή ακόμα καλύτερα με τα χρήματα που μετέφερες από το εξωτερικό κάθε χρονιά έτσι ώστε στο μέλλον να μπορέσεις να δικαιολογήσεις τεκμήρια. Η μη υποβολή δήλωσης, για μένα, δεν έχει νόημα. Κάν'την κι ας ειναι μηδέν.

Link to comment
Share on other sites

Είμαι κάτοικος εξωτερικού και έχω διαγραφεί από το ΤΣΜΕΔΕ.  Έχω οφειλές για χρονικό διάστημα κατά το οποίο ήμουν στο εξωτερικό ασφαλισμένος. Υπάρχει τρόπος ώστε να διαγραφούν οι οφειλές μου για εκείνη την περίοδο; Το σκεπτικό μου είναι οτι δεν γίνεται το ίδιο διάστημα να πληρώσω ασφαλιστικές εισφορές σε δύο διαφορετικές χωρές.

Link to comment
Share on other sites

https://europa.eu/youreurope/citizens/work/unemployment-and-benefits/country-coverage/index_el.htm

https://europa.eu/youreurope/citizens/work/unemployment-and-benefits/country-coverage/faq/index_el.htm

Δέν φαίνεται από κάπου ότι απαγορεύεται το ίδιο διάστημα να πληρώνεις (κάποιες από τις) ασφαλιστικές εισφορές σε δύο διαφορετικές χωρές.

edit:

δες και εδώ

http://epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/22494/Ασφάλιση-κατοίκων-εξωτερικού

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/asfalish/69779/eopyy-nees-odigies-gia-tin-perithalpsi-asfalismenon-tou-eksoterikoy

http://www.oaee.gr/asfalish.asp?catasf_id=183&cat_id=0&banner_pgc=11

Edited by kokoleko1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα @kokoleko1 & ευχαριστώ για την απάντηση.

Ουσιαστικά αυτή είναι η ερώτησή μου, που βρήκα στο 2ο link από europa.eu που παρέθεσες:

Είμαι αυτοαπασχολούμενος και σκοπεύω να εργαστώ στο εξωτερικό για λίγους μήνες και ίσως για περισσότερο από ένα χρόνο. Μπορώ να παραμείνω ασφαλισμένος στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μου;

ΝΑΙ — Αν θέλετε να εργαστείτε σε άλλη χώρα της ΕΕ για μερικούς μήνες μόνο, η καλύτερη λύση είναι να "αποσπασθείτε" στο εξωτερικό. 'Ετσι θα μπορείτε να εργάζεστε στο εξωτερικό, αλλά να εξακολουθείτε να υπάγεστε στο σύστημα της χώρας της συνήθους απασχόλησής σας - για 2 χρόνια το πολύ.

Προτού αναχωρήσετε, ο εργοδότης σας θα πρέπει να ζητήσει, για λογαριασμό σας, την έκδοση ενός εντύπου A1 που αποδεικνύει ότι καλύπτεστε από το σύστημα της χώρας σας.

Μπορείτε ακόμη να εξακολουθείτε να υπάγεστε στο σύστημα της χώρας σας για περισσότερα από 2 χρόνια, εφόσον ζητήσετε εξαίρεση για να καλυφθεί η αντίστοιχη περίοδος απόσπασής σας.

Η απάντηση καταρχάς είναι καταφατική -ΝΑΙ, όμως η τελευταία πρόταση με μπερδεύει κάπως. Δουλεύω ως μισθωτός στο εξωτερικό & συνεχίζω να πληρώνω στην Ελλάδα ως αυτοασφαλιζόμενος κανονικά ή πρέπει να κάνω κάποια γραφειοκρατική ενέργεια πρώτα;

Link to comment
Share on other sites

Η νομοθεσία δίνει την δυνατότητα να μην πληρώνεις ταυτόχρονα στις 2 χώρες. Δεν (φαίνεται να) σε υποχρεώνει όμως να διακόψεις την πληρωμή στην χώρα που δέν εργάζεσαι.

δες

http://www.tsmede.gr/Default.aspx?TabId=272

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα,

όποια/ος συνάδελφος μπορεί να με βοηθήσει στους παρακάτω προβληματισμούς.....

Είμαι κάτοικος εξωτερικού Ε.Ε. από τον Σεπτέμβριο 2019. Πλέον θα μεταφέρω τη φορολογική κατοικία μου εδώ. Τα βιβλία μου στην Ελλάδα παραμένουν ανοιχτά και ταυτόχρονα είμαι και εταίρος σε εμπορική Ο.Ε. που είναι εγγεγραμμένη στο ΓΕΜΗ.

Εισφορές πλήρεις στον ΕΦΚΑ πληρώνω κανονικά για όλο το διάστημα που είμαι στο εξωτερικό. Οι ερωτήσεις μου είναι οι παρακάτω:

  1. Μπορώ να ζητήσω απαλλαγή από το ΤΣΜΕΔΕ με το έντυπο Α1 από την εδώ ασφάλειά μου από ότι καταλαβαίνω. Είναι όμως υποχρεωτικό αυτό? Εννοώ αν συνεχίσω να πληρώνω κανονικά τις εισφορές μου στον ΕΦΚΑ, θα έχω κυρώσεις ή/και προβλήματα μελλοντικά? Υπάρχει κάποια διάταξη για αυτό το θέμα?
  2. Έστω ότι ζητάω απαλλαγή από το ΤΣΜΕΔΕ, πρέπει να εγγραφώ στο ΤΕΒΕ λόγω του ότι είμαι ομόρρυθμος εταίρος?
  3. Από το ΤΕΒΕ μου είπαν, χωρίς να αναφερθούν σε κάποια διάταξη, ότι από 01/01/2017 έπρεπε να είμαι εγγεγραμμένος και στο ΤΕΒΕ εφόσον είμαι σε Ο.Ε. σαν εταίρος. Στην ουσία να πληρώνω εισφορές και στο ΤΕΒΕ και στον ΕΦΚΑ.
  4. Με τη μεταφορά της φορολογικής έδρας μου στο εξωτερικό, μπορώ κανονικά να έχω τα βιβλία μου ανοιχτά στην Ελλάδα?

Όποια σχετική εμπειρία ευπρόσδεκτη, ευχαριστώ για το χρόνο σας!

Link to comment
Share on other sites

@naper26 Όσο είσαι στο εξωτερικό σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται και παραπάνω και με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό 883/2004, υποχρεούσαι να είσαι ασφαλισμένος εκεί που διαμένεις μόνιμα ή εκεί που έχεις μισθωτή εργασία. Οι εδώ εισφορές είναι επιπλέον και πλέον κακώς κατ'εμέ πληρώνεις εδώ εισφορές. Πάρε ένα Α1 από εκεί και στείλτο στο ΤΣΜΕΔΕ από την ΑΡΧΗ που πληρώνεις εισφορές στο εξωτερικό. Επισύναψε το καταστατικό της εταιρείας και πρόσφατη εκτύπωση απ΄το τάξις που να φαίνεται ότι είσαι εταίρος. Αν ήσουν μόνο μηχανικός εδώ με κλειστά βιβλία δεν απαιτείται πλέον το Α1 γιατί έχει καταργηθεί η ασφάλιση ιδιότητας.

Edited by NeckBreaker
Link to comment
Share on other sites

On 20/12/2020 at 3:19 ΠΜ, naper26 said:

Με τη μεταφορά της φορολογικής έδρας μου στο εξωτερικό, μπορώ κανονικά να έχω τα βιβλία μου ανοιχτά στην Ελλάδα?

Η δικιά μου εμπειρία είναι: ΟΧΙ, δεν θα καταφέρεις να μεταφέρεις τη φορολογική κατοικία σου στο εξωτερικό, αν δεν έχεις κάνει διακοπή εργασιών στην Ελλάδα. Επειδή όμως αυτά αλλάζουν συχνά, καλό είναι να ρωτήσεις εξειδικευμένο λογιστή (ο τυπικός λογιστής της γειτονιάς δεν έχει ιδέα περί του θέματος). Συνιστώ αυτούς: https://taxblock.gr

 

Το πρόβλημά σου πάντως ειναι πρώτα φορολογικό και μετά ασφαλιστικό. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.