Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Σύνταξη διαγράμματος εφαρμογής


aetme

Recommended Posts

Μερικές ερωτήσεις. 

1) Που θα βρόυμε την Εγκύκλιο 15/1992 (αρ. πρωτ. 56262/1402/15/15-4-1992) για την τμηματική εφαρμογή στο έδαφος των εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων που εγκρίθηκαν με τις διατάξεις του ν. δ/τος 17-7-1923.

2) Τι κάνουμε όταν το σχέδιο πόλης που συντάχθηκε με 3ο Εγκάρσια  Μερκατορική Κεντρικού Αθηνών μετατρέποντάς το σε ΕΓΣΑ87 έχει 0,80μ απόκλιση από την πραγματικότητα, την εφαρμογή  και τους χάρτες του κτηματολογίου; 

3) με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα αδειών έχει αντιμετωπίσει κανείς θέμα σύνταξης Διαγράμματος εφαρμογής;

 

( το θέμα μεταφέρθηκε από την ενότητα ιδιωτών στην οποία είχε εσφαλμένα καταχωρηθεί)

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Για aetme

Το θέμα έτσι όπως το θέτεις δεν το γνωρίζω καθόλου!  Όσα γράφεις στο  θέμα 1) ...μου είναι εντελώς  άγνωστα (κόμη και ο τίτλος της ενότητας , όπως αυτός μπαίνει από εσένα)

Περιμένω τις απαντήσεις των άλλων συναδέλφων γιαυτό το θέμα. 

Γι' αυτά όμως που γράφεις στο θέμα 2) ... δηλ. " Τι κάνουμε όταν το σχέδιο πόλης που συντάχθηκε με 3ο Εγκάρσια  Μερκατορική Κεντρικού Αθηνών μετατρέποντάς το σε ΕΓΣΑ87 έχει 0,80μ απόκλιση από την πραγματικότητα, την εφαρμογή  και τους χάρτες του κτηματολογίου;" 

......Θέλω εδώ, από 'σένα,  μία εξήγηση σ' αυτό που λες, ... από την "πραγματικότητα". Αν εννοείς ...απ' αυτά που μας δίνει το "πιλοτικό του κτηματολογίου"  σε διαφεύγει πως το κτηματολόγιο είναι από αεροφοτογραφίες και τα σχέδια που προκύπτουν εδώ έχουν αυτήν την απόκλιση (από το πραγματικό) των 80cm εως 1.5μ..

Ένα μέγα λάθος, που, αν και το είπαμε εδώ μέσα πολλές φορές, είναι αρκετοί συνάδελφοι κυρίως Π. μηχανικοί που συνεχίζουν και ξεσηκώνουν  "Τοπογραφικά" από το πιλοτικό αυτό του κτηματολόγιου. 

Θα ήθελα να μας γράψεις την άποψή σου για το θέμα αυτό! 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ερωτημα 2

συναδελφε αν το μετετρεψες με προγραμματιδια τυπου coords και δεν εφαρμοσες  ορθη γεωδαιτικη ενταξη / μετασχηματισμο (ή οπως αλλιως θες να το πεις) μη περιμενεις τις επιθυμητες ακριβειες που οφειλει να εχει το διαγραμμα σου

Edited by jojo
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

τί εννοείς πραγματικότητα;

α. Πήγες μέτρησες και βλέπεις αποκλίσεις από το σχέδιο (π.χ. τα όρια των ιδιοκτησιών, τα πλάτη των δρόμων);

β. Αν πήγες με αεροφωτογραφίες του Κτηματολογιου (80 εκ. χτυπάει ορθο-ΕΚΧΑ) τότε διέπραξες σφάλμα

γ. Πως μετασχημάτισες ΤΜ3-->ΕΓΣΑ87; Με coords? Με πολυώνυμα ΟΚΧΕμέσω ΗΑΤΤ; Με μετασχηματισμό μοιότητας;

δ. Ποά είναι η χρονολογία του διαγράμματος που έχεις; Αν είναι παλαια, τότε ναι θα δεις διαφορές

Για το α που είναι πολύ σοβαρό, ξαναδες το από την αρχή, κάνοντας έρευνα μηχανικου

Για το β γ διάβασε Γεωδαισία. Αν θες, μπορούμε να προτείνουμε συγγράμματα,

για το οτιδήποτε, στη διάθεση σου

ΥΓ

 

Δεν είναι κακό να συμβουλευτείς έναν καθ ύλην αρμόδιο μηχανικό ΑΤΜ

Edited by dimamp
Link to comment
Share on other sites

Ερωτημα 1

 

 

Εγκ-15/92 (Εγκ-56262/1402/15/14-4-92)  
Με αφορμή αναφορές ιδιωτών σχετικά με την σύνταξη, τις προδιαγραφές και την αξιοπιστία ορισμένων διαγραμμάτων εφαρμογής σας γνωρίζουμε τα εξής:
1. Για τα ρυμοτομικά σχέδια που εγκρίθηκαν με τις διατάξεις του ΝΔ/17-7-23 και δεν εφαρμόσθηκαν συνολικά στο έδαφος (όπως οι οικείοι ΟΤΑ, έχουν υποχρέωση με το Αρθ-18 ΠΔ/3-4-29) έγινε δεκτή, με τις Εγκ-24/79 και Εγκ-17/84, μια, κατά το δυνατόν, τεχνικά άρτια διαδικασία μερικής εφαρμογής του σχεδίου με διαγράμματα εφαρμογής (ΔΕ) τα οποία θα συντάσσονται από ιδιώτες μηχανικούς και θα κυρώνονται από την οικεία πολεοδομική υπηρεσία με επίσπευση των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών.
2. Παλαιότερες εφαρμογές των εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων (ΕΡΣ) με άλλες μεθόδους (τεχνικές εκθέσεις, πράξεις αναλογισμού κτλ.) εξακολουθούν να ισχύουν εφόσον ελεγχόμενες αποδίδουν σωστά το εγκεκριμένο σχέδιο και η υφισταμένη κατάσταση έχει διαμορφωθεί οριστικά σύμφωνα με αυτές.
3. Η βέλτιστη θέση των ρυμοτομικών γραμμών στο έδαφος είναι προφανές ότι θα προκύπτει από την επαλληλία των εξαρτήσεων τους από όσο το δυνατόν περισσότερα σταθερά σημεία του ΕΡΣ τα οποία θα αναγνωρισθούν στο έδαφος και θα επισημανθούν πάνω σε ένα αξιόπιστο και λεπτομερές τοπογραφικό υπόβαθρο. Αναλυτικότερα για την σύνταξη ΔΕ απαιτούνται:
α. Αποτύπωση ενός τουλάχιστον ολοκλήρου ΟΤ και ζώνης βάθους τουλάχιστον 10 μέτρων εσώτερον των έναντι αυτού ΡΓ, σε κλίμακα 1:500.
β. Επισήμανση των σταθερών σημείων του ΕΡΣ και εκτίμηση της αξιοπιστίας τους (είδος σταθερών, τυχόν αλλοιώσεις τους, αποστάσεις τους από υπόψη θέση κλπ.).
γ. Εκτίμηση της συμφωνίας μεταξύ τοπογραφικού υποβάθρου ΕΡΣ και πραγματικότητας.
δ. Εκτίμηση της θέσης και της απόστασης των σταθερών σημείων από τις ΡΓ (Ρυμοτομική Γραμμή).
ε. Καθορισμός ΡΓ-ΟΓ σε όλες τις πλευρές του ΟΤ και στις έναντι αυτών ώστε να αποφευχθεί τυχόν ολίσθηση ή παραμόρφωση του σχεδίου (Οικοδομική Γραμμή).
στ. 'Ελεγχος και συσχέτιση με άλλα ΔΕ ομόρων ΟΤ και με τη διαμορφωμένη κατάσταση από παλαιότερες εφαρμογές.
4. Για την εξασφάλιση των παραπάνω αλλά και για λόγους τυποποίησης των διαγραμμάτων εφαρμογής (ΔΕ), επιβάλλεται να αναγράφονται σε υπόμνημα τα εξής:
α. Η μέθοδος και τα στοιχεία της αποτύπωσης (συν/κες πολυγωνομετρικών και σταθερών σημείων, εξασφαλίσεις κλπ.) και οι τοπογραφικές εν γένει εργασίες που εκτελέσθηκαν. Τα παραπάνω θα χρησιμεύουν και για τον έλεγχο της παρακατεθείσης αμοιβής μηχανικού σύμφωνα με τις διατάξεις των ΠΔ-515/89 και Εγκ-92/89.
β. Ονομαστική αναφορά και περιγραφή των σταθερών σημείων που χρησιμοποιήθηκαν και αιτιολόγηση της προτεινόμενης θέσης των ΡΓ.
γ. Συσχέτιση με όμορα ΔΕ.
δ. Εκτίμηση τυχόν ασυμφωνιών εγκεκριμένου σχεδίου και πραγματικότητας σε βαθμό τροποποιήσεως.
ε. Σύγκριση με την ήδη διαμορφωμένη κατάσταση από παλαιότερες εφαρμογές.
5. Οι προϋποθέσεις των παρ.3 και 4 αποτελούν και τις βασικές αρχές για τον έλεγχο της πληρότητας των ΔΕ κατά την κύρωσή τους από την οικεία πολεοδομική υπηρεσία.
6. Τέλος, επισημαίνονται ορισμένες βασικές αρχές για την αποφυγή προβλημάτων κατά την κύρωση ΔΕ.
α. Οποιαδήποτε εφαρμογή στο έδαφος δεν μπορεί να υφίσταται του ΕΡΣ περισσότερο από ότι δικαιολογείται από την ανοχή της κλίμακας αυτού.
β. Τα σημεία επαφής ΡΓ με τα σταθερά τοπογραφικά στοιχεία θεωρούνται ισχυρότερα στοιχεία καθορισμού της ΡΓ, από άλλα στοιχεία που προκύπτουν μετρητικά, δηλαδή σημεία των οποίων οι σχετικές αποστάσεις εκτιμώνται με κλιμακόμετρο, μήκη πλευρών ΟΤ κ.α. (πχ. δεν είναι δυνατόν να ρυμοτομούνται από εφαρμογή μετρητικών στοιχείων, ιδιοκτησίες που δεν θίγονται από το ΕΡΣ).
γ. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ασυμφωνία σχεδίου και πραγματικότητας σε βαθμό τροποποίησης είναι αναγκαίο να μην κυρώνεται το ΔΣ αλλά να κινείται η διαδικασία τροποποίησης του σχεδίου ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία τετελεσμένων καταστάσεων.
δ. Στις περιπτώσεις που με τα ΔΕ διαφοροποιείται η διαμορφωμένη κατάσταση όπως προέκυψε από παλαιότερες εφαρμογές (τεχνικές εκθέσεις) θα πρέπει να ενημερώνονται εγγράφως όλοι οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες".

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Για τον aetme.

Κατ' αρχή για να μη παρεξηγηθώ (αν και αυτό είναι σίγουρο) θέλω να πω, πως καλά έκανε ο συνάδελφος , επειδή είναι νέος , και έβαλε αυτό το θέμα στο φόρουμ και ετσι έγινε η αιτία να μας δώσουν αρκετοί φίλοι συνάδελφοι τις απόψεις τους. 

Πολλές πολεοδομίες κάποτε, όταν σχεδιάζαμε τις ρυμοτομικές & οικοδομικές γραμμές σε τοπογραφικά διαγράμματα που αφορούσαν παλαιούς οικισμούς , ζητούσαν και τις εξισώσεις των ευθειών αυτών. Άρα έπρεπε, υποχρεωτικά λοιπόν, να κάνεις την αποτύπωση για να μπορείς, έχοντας αρκετά τοποσταθερά σημεία,  να ορίσεις την βέλτιστη ευθεία που θα σου έδινε και την ζητούμενη "εξ'ισωση της ευθείας".

Γιαυτό τα βάζω πολλές φορες με' κείνους που ξεπατικώνουν "τοπογραφικά διαγράμματα" από το πιλοτικό του κτηματολόγιου. Κυνηγούν τα εύκολα αλλά και τα... "πηγάδια" που μπορεί και να πέσουν μέσα (?)

Θέλω όμως ο ίδιος να μας πει για το θέμα που έβαλε σχετικά με το θέμα 2) και την διαφορά των 80+ cm. που πρέπει από εδώ και πέρα να ξέρει πως οι 80 πόντοι διαφορά  είναι η καλύτερη των περιπτώσεων!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

για το 2 μην περιμένεις απάντηση..

όσο για την έκφραση σου αγαπητέ 

"πιλοτικό του κτηματολογίου" 

είναι πιο κατανοητό να το λες κτημανετ ή

θέαση αεροφωτογραφιών κτηματολογίου.

Δυστυχώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό

"τοπογραφικών" γίνεται ΜΟNΟ από εκει

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

.... Α ! καλά! Εσύ το πήγες πολύ ψηλά ! το πήγες ... στη "καθαρεύουσα"!! (Ναι. έπαψε να είναι πλέον πιλοτικό. Γέρασε και αυτό).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.