Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αντλία θερμότητας: κατανάλωση και άλλα συγκριτικά στοιχεία


Stiv79

Recommended Posts

Με φώναξαν σε μια κατοικία να τους ρυθμίσω την αντλία γιατί τους τίναξε πέρυσι η κατανάλωση...
Το ένα που έκανα πρώτα απ' όλα είναι να τους βάλω μια υποτιπώδη αντιστάθμιση, γιατί είχε μια ρυθμισμένη στο γάμο του καραγκιόζη.
Το δεύτερο, μου είπαν ότι με σβηστή αντλία, έγραψε ο μετρητής ράγας της αντλίας τους καλοκαιρινούς μήνες 300kwh, που δεν δικαιολογείται, είναι σε πρωτεύον-δευτερεύον, τους είπα να δουν τον αυτοματισμό μήπως μένει ανοικτός και δουλεύει συνέχεια, ο κυκλοφορητής του δευτερεύοντος...
Το τρίτο που σκέφτομαι να κάνω, είναι να εξασφαλίσω την ελάχιστη δυνατή χρήση της αντίστασης, μέσω 1ον ρύθμιση της θερμοκρασίας σε χαμηλούς βαθμούς, 2ον θα σκαλίσω τα μενού να δω αν έχει σχετική επιλογή...τι λέτε κι εσείς!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 868
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα σε όλους!

Αρχικά ευχαριστώ πολύ για την δυνατότητα που δίνετε σε ιδιώτες να λαμβάνουν σημαντική βοήθεια σε θέματα λειτουργίας αντλιών. Δυστυχώς αυτά τα μηχανήματα είναι πολύπλοκα και δύσκολα κάποιος που δεν έχει εμπειρία, μπορεί να τα λειτουργήσει σωστά.

Κάτοχος αντλίας LG V THERMA 16KWH. Σπίτι Αθήνα 82 τμ τελευταίος όροφος με θερμομόνωση δώματος, ενώ οι τοίχοι εχουν τυπική μόνωση του 1994 που είναι η χρονιά κατασκευής. Αλουμίνια καινούργια. 

Λειτουργώ την αντιλία σε αυτόματη λειτουργία, αντιστάθμιση μου ειπαν, με θερμοκρασια χώρου 18-22, εξωτερική θερμοκρασία -1 με 18, ζητούμενα νερά 34-50. Το σπίτι αυτή την στιγμή έχει 19.5 βαθμούς και ενώ η αντλία θα έπρεπε λογικα - έτσι νομίζω δηλαδή- να λειτουργεί σε χαμηλές στροφές και να κρατάει τα νερά στους 35 βαθμούς, αυτή ξεκινάει και ανεβάζει νερά στους 50 βαθμούς και μετά σταματάει. Τα νερά σταδιακά μετά φτάνουν 20 βαθμούς και δυστυχώς η αντλία δεν ξεκινά. Αναγκάζομαι να ανεβάζω μία μικρορυθμιση που εχει στην αυτόματη λειτουργία στο +3, ώστε να ξαναπάρει μπροστά και συνεχίζεται αυτό το μοτίβο.

Μήπως γνωρίζει κάποιος τι μπορεί να φταίει? Τι ρύθμιση χρειάζεται ώστε να ινβερτάρει η αντλία και να λειτουργεί σωστά και οικονομικά?

Αυτές τις ημέρες με την λειτουργία όπως περίγραψα παραπάνω η κατανάλωση είναι περίπου 28-30 KWH την ημέρα, χωρίς βέβαια να έχει πολύ κρύο έξω...

Συγνώμη αν έγραψα πολλά αλλά ήθελα να είμαι ακριβής στην παρούσα κατάσταση ώστε να καταλάβει κάποιος καλά τι συμβαίνει μηπως και μπορέσει να βοηθήσει.

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και εύχομαι σε όλους καλές γιορτές να έχετε με υγεία!

Σταύρος.

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, stavrakas99 said:

....Λειτουργώ την αντιλία σε αυτόματη λειτουργία, αντιστάθμιση μου ειπαν, με θερμοκρασια χώρου 18-22, εξωτερική θερμοκρασία -1 με 18, ζητούμενα νερά 34-50. Το σπίτι αυτή την στιγμή έχει 19.5 βαθμούς και ενώ η αντλία θα έπρεπε λογικα - έτσι νομίζω δηλαδή- να λειτουργεί σε χαμηλές στροφές και να κρατάει τα νερά στους 35 βαθμούς, αυτή ξεκινάει και ανεβάζει νερά στους 50 βαθμούς και μετά σταματάει. Τα νερά σταδιακά μετά φτάνουν 20 βαθμούς και δυστυχώς η αντλία δεν ξεκινά. Αναγκάζομαι να ανεβάζω μία μικρορυθμιση που εχει στην αυτόματη λειτουργία στο +3, ώστε να ξαναπάρει μπροστά και συνεχίζεται αυτό το μοτίβο.

Μήπως γνωρίζει κάποιος τι μπορεί να φταίει? Τι ρύθμιση χρειάζεται ώστε να ινβερτάρει η αντλία και να λειτουργεί σωστά και οικονομικά?....

Σταύρος.

έχω κι εγώ LG, την 12άρα. Την έβαλα τον περασμένο Ιανουάριο και μετά από πολύ διάβασμα και πολλές δοκιμές με τις ρυθμίσεις κατάφερα να έχω μ.ο. κατανάλωσης 13 kWh/24ωρο σε σπίτι 130 τ.μ. στην Αργολίδα, η οποία έχει σχεδόν ίδιες θερμοκρασίες με την Αθήνα. Το σπίτι  βέβαια, παρ' όλο που είναι προπολεμικό, έχει μονωθεί αρκετά κάλά (θερμοπρόσοψη, μόνωση στέγης, αλουμίνια καινούργια. 

Θεωρώ ότι έχεις μεγάλο άνοιγμα θερμοκρασίας (18-22). Εγώ το έχω 19-20.

Οι ρυθμίσεις της αντιστάθμισης που έχω εγώ είναι οι εξής:

Αισθητήριο Θερμ. Θέρμανσης Αέρα Επιθυμητή Θερμ. Νερού Εσωτ. Θερμ. για Auto Εξωτ. Θερμ. για Auto Θερμ. Νερού για Auto
Aέρα 17 24 33 47 19 20 -2 17 33 47

Αν βάλεις και εσύ αυτές τις ρυθμίσεις δεν σημαίνει ότι θα έχεις και τις ίδιες καταναλώσεις. Κάθε σπίτι είναι ξεχωριστή περίπτωση. Πάντως με αυτές τις ρυθμίσεις η αντλία συνήθως δουλεύει χαλαρά κρατώντας θερμοκρασία νερών 30-33 βαθμούς περίπου.

Η 16άρα δεν είναι μεγάλη για σπίτι 82 τ.μ.;;;

'Ισως να είναι και αυτός ένας λόγος που δουλεύει συνέχεια Start/Stop

 

Edited by sso
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Θα δοκιμάσω αυτό που προτείνεις. Πάντως η αντλία δεν κρατάει τα νερά 30 με 33 αλλά πάει τα νερα 45 με 50 βαθμούς και κόβει.... κατεβαινουν τα νερα μέχρι 20 βαθμούς και δεν ανοίγει πάλι.... βεβαια η θερμοκρασια στο σπιτι οπως ανέφερα εξακολουθεί και είναι 19.5 βαθμούς... δεν ξέρω εάν φτάιει αυτό...από ότι έχω καταλάβει η αντιστάθμιση είναι αυτό που έχεις καταφέρει εσυ... να λειτουργεί με χαμηλους βαθμους στα νερά αλλά να μην ανεβάζει ψηλα και μετα κοβει...κάποια ρύθμιση νομιζω δεν έχει γίνει σωστά, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω ποια...

Η 16αρα νομίζω και εγώ ότι είναι μεγάλη... αλλά την έβαλε το τεχνικό γραφείο που ανέλαβε το εξοικονομώ...

Και πάλι σε ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

26 λεπτά πριν, sso said:

Η 16άρα δεν είναι μεγάλη για σπίτι 82 τ.μ.;

Για καλά μονωμένο σπίτι στην Αργολίδα είναι τεράστια, για υποτυπωδώς μονωμένο, στην Αθήνα που πιάνει και κάτι παγωνιές στάνταρ 20 μέρες κάθε χειμώνα και σε διαμέρισμα τελευταίου ορόφου, θα έλεγα ότι είναι εύλογη επιλογή αν δεν γίνει θερμοπρόσοψη. Απλά τις ζεστές μέρες, θα δουλεύει σαν on off ουσιαστικά. 

Αυτό γίνεται στην περίπτωση του φίλου, πιάνει θερμοκρασία και επειδή δεν μπορεί να ρίξει άλλο το inverter ώστε ίσα που να τα διατηρεί, σβήνει και πέφτουν στους 20...αυτό με τους 45-50 είναι ίσως δυσλειτουργία που έχω διαβάσει ότι κάνουν οι LG, δεν ξέρω όμως... 

Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, stavrakas99 said:

Μήπως γνωρίζει κάποιος τι μπορεί να φταίει?

1. Μπορεί να φταίει κάποια/ες ρύθμιση/ σεις της ΑΘ.

2. Μπορεί να φταίει κάποιο λάθος στην εγκατάσταση ή την ρύθμιση του δικτύου.

Δεν έχει νόημα να παίζουμε την Πυθία και δεν πρόκειται με υποθέσεις να βγάλετε άκρη.

Θα πρέπει να βρείτε κάποιο έμπειρο σε ΑΘ μηχανολόγο στην περιοχή σας για να σας λύσει τον γρίφο...

Οι ρυθμίσεις του φίλου πιό πάνω αφορούν από ότι υποθέτω ενδοδαπέδιο σύστημα ενώ εσείς από ότι υποθέτω πάλι έχετε θερμαντικά σώματα.

Άρα αν οι υποθέσεις μου είναι σωστές οι ρυθμίσεις του φίλου δεν έχουν καμμία σχέση με τις δικές σας.

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

15 λεπτά πριν, antloukidis said:

...

Οι ρυθμίσεις του φίλου πιό πάνω αφορούν από ότι υποθέτω ενδοδαπέδιο σύστημα ενώ εσείς από ότι υποθέτω πάλι έχετε θερμαντικά σώματα.

Άρα αν οι υποθέσεις μου είναι σωστές οι ρυθμίσεις του φίλου δεν έχουν καμμία σχέση με τις δικές σας.

Θερμαντικά σώματα έχω κι εγώ.

Edited by sso
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.