Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υπολογισμός boiler


zio7

Recommended Posts

Καλημέρα. Σε ένα εργαστήριο θέλουν να τοποθετήσουν ένα boiler 250 λίτρων το οποίο θα αδειάζει εξολοκλήρου ανά μία ώρα (δεν θα αδειάζει σταδιακά αλλά ταυτόχρονα θα «ζητούνται» και τα 250 λίτρα). Το ερώτημα είναι τι ισχύ λέβητα χρειαζόμαστε και πόση ώρα θα χρειαστεί για να ανεβάσει τη θερμοκρασία του νερού δικτύου στους 60°C. Μήπως να βάλει και ένα δεύτερο boiler? Ευχαριστώ

Edited by zio7
Link to comment
Share on other sites

Ισχύει ο τύπος P = c * V * Δt / T

Όπου,

P η ισχύς, KCal/h

c η θερμοχωρητικότητα (του νερού = 1), KCal/(lt * °C)

V ο όγκος του boiler σε lt

Δt η ανύψωση της θερμοκρασίας του νερού σε °C

T ο χρόνος σε h

άρα στην περίπτωση μας έχουμε P = c * V * Δt / T = 1 * 250 * (( 60-10)/1) = 12.500 KCal/h

Σωστά είναι τα παραπάνω? Πρέπει να συνυπολογίσω και τίποτα άλλο? Δηλαδή με έναν λέβητα πετρελαίου 15.000 KCal/h είμαι καλυμμένος? Αν βάλω και ένα δεύτερο εφεδρικό boiler πως ακριβώς θα υπολογίσω την ισχύ του λέβητα? Διπλάσια ισχύ ή μπορώ να κάνω κάποιον "ετεροχρονισμό"?

Link to comment
Share on other sites

Συντελεστή ετεροχρονισμού θα χρησιμοποιήσεις έτσι κι αλλιώς στη γενική διαστασιολόγηση του Boiler (πόσες καταναλώσεις έχεις, πόσα άτομα κλπ). Αν θα βάλεις ένα ή δύο δοχεία, το άθροισμα της χωρητικότητάς τους πρέπει να είναι ίση με την αρχικώς υπολογισμένη.   

Αν ο λέβητάς σου είναι μόνο για το boiler, με κάποιες τυχούσες απώλειες από σωληνώσεις και κάποια μείωση (%) της αποδοτικότητας του εναλλάκτη, φτάνει. 

Link to comment
Share on other sites

Το boiler θα "ρίχνει" όλο το ζεστό νερό σε ένα μηχάνημα για παραγωγή προϊόντων. Κάθε μια ώρα θα αδειάζει τελείως και μετά θα πρέπει ο λέβητας πετρελαίου να ανεβάζει τη θερμοκρασία του "κρύου" νερού στους 60°C μέσα στην επόμενη ώρα. Απλά θα πρέπει να υπολογίσω και τον χρόνο που θα χρειαστεί να γεμίσει το boiler για να δω τι χρόνος μένει από τι μια ώρα για να ζεσταθεί το νερό. Αυτό πως μπορώ να το βρω? Δηλαδή πόσο χρόνο θέλει για να γεμίσει ένα boiler 250lt?

Link to comment
Share on other sites

t=m*c*Δθ/(P*n )

m μαζα (ή λίτρα για νερό)

P αποδιδόμενη ισχύς 

n βαθμός απόδοσης ( δίκτυο διανομής , εναλλάκτης κλπ)

 

edit : αυτός ειναι ο χρόνος για να ζεσταθεί , εσυ ζητάς πόσο χρόνο θέλει για να γεμίσει , οπότε πας με την παροχή της ζήτησης

Edited by skidoo23
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, zio7 said:

 Απλά θα πρέπει να υπολογίσω και τον χρόνο που θα χρειαστεί να γεμίσει το boiler για να δω τι χρόνος μένει από τι μια ώρα για να ζεσταθεί το νερό. Αυτό πως μπορώ να το βρω? Δηλαδή πόσο χρόνο θέλει για να γεμίσει ένα boiler 250lt?

Λογικά όσο κάνει να αδειάσει. Όταν λες θα ρίχνει το νερό πως το εννοείς; Φαντάζομαι ότι όσο αδειάζει το ζεστό, θα γεμίζει ταυτόχρονα το κρύο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αν χρειάζεσαι 250 λίτρα ζεστό νερό στους 60 δεν μπορείς να πάρεις 250άρι boiler γιατί πολύ απλά λόγω διαστρωμάτωσης αλλά και λόγω ότι όσο τα αδειάζεις το boiler τόσο αυτό γεμίζει με κρύο τα λίτρα που θα πάρεις στους 60 είναι πολύ λιγότερα από την ονομαστική του χωρητικότητα.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.