Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Επιπλέον δόμηση στην κάθετη ιδιοκτησία


Recommended Posts

Καλημέρα σας,
υπάρχει ένα οικόπεδο εντός σχεδίου με κάθετη ιδιοκτησία 50/50. Ο ένας (θείος) ιδιοκτήτης έχει χτίσει το μισό της επιτρεπόμενης δόμησης του. Ο άλλος (ανιψιός) που θέλει τώρα να χτίσει μπορεί να χρησιμοποιήσει από τα τετραγτωνικά που άφησε ο θείος?
Π.χ αν το οικόιπεδο χτίζει 200τμ και σε κάθε ιδιοκτήτη αναλογούν τα 100 , ο ένας έχτισε τα 50τμ. Μπορεί ο άλλος να χτίσει αντί μόνο 100, 150τμ ?
Θεωρητικά βάσει συμβολαίου (που όμως δεν αναφέρει την 50/50 δόμηση, μόνο την 50/50 ιδιοκτησία) όχι , αλλά μήπως υπάρχει τρόπος?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Δεν αναρτούμε το ίδιο ερώτημα σε παραπάνω από ένα θέμα καθώς δημιουργούμε σύγχυση στους συμμετέχοντες και διαμοιρασμό των απαντήσεών τους. Τυχόν όμοια μηνύματα θα διαγράφονται.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Ευχαριστώ, danaikaterina

Edited by danaikaterina
Link to comment
Share on other sites

ο θειος να  μεταβιβασει  στον ανεψιο το  εκ 50%   δικαιωμα δομησης της  δικης του -αχτιστης- καθετης

[αφου πρωτα συστησει ΟΙ επι της δικης του καθετης...]

και να νοικοκυρευτουν

χωρις να ψαχνετε παραθυρα και φεγγιτες.....
 

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρωσω οτι :  αυτα, με δεδομενο οτι, ο ανεψιος εχει χτισει ή οτι δεν θελει τα επι πλεον μετρα να τα κολλησει στα παληα που δικαιουνταν, αλλα να τα παρει στην άλλη καθετη,  πανω απο το κτισμα του θειου ή -πιθανον - δίπλα  απο αυτην.

Αλλως, μπορει να καταργησουν/τροποποιησουν  την καθετη, να την ξανασυστησουν, να πληρωσουν τα σχετικα εξοδα και να προσδιορισουν το δικαιωμα δομησης  25% στον θειο , και 75% στον ανεψιο.

Εδω τιθενται θεματα και εξοδων αλλά και δυνατοτητας ανοικοδομησης λογω πιθανου  Δ κλπ.

[μιληστε με τον συμβ/φο σας τι εξοδα απαιτουνται]

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

ο ανιψιος τωρα θελει να χτισει στο δικό του κομμάτι. το ερωτημα εινα αν μπορει στο να χτισει επιπλεον απο τα επιτρεπόμενα, στο δικό του κτίσμα και οικόπεδο. Για αλλαγή σύστασης το γνωρίζω, απλά τα έξοδα και ο χρόνος είναι πολλά και πολύς. Η μεαβίβαση είναι μια λύση , μόνο σε περίπτωση που μπορεί να κτίσει στο δικό του κομμάτι.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Πάντα είχα μια απορία... Η πολεοδομία τι ελέγχει?

  • Το πολεοδομικό?
  • Το ιδιοκτησιακό?
  • Και τα δύο?

Δεν μπορεί να δομήσει ο ανεψιός όλα τα υπόλοιπα μέτρα και να μπει στον φάκελο δήλωση του θείου ότι του επιτρέπει? Η πολεοδομία με ποια δικαιολογία θα αρνηθεί?

 

Link to comment
Share on other sites

Ελεγχει υποχρεωτικα το δικαιωμα δομησης που αντιστοιχει στην καθε καθετη.

 

["πολεοδομικα" ετσι κι αλλοιώς, παντοτε  θα σε ελεγξει, για   αρτιοτητα /οικοδομησιμοτητα κλπ.]

 

Link to comment
Share on other sites

ειναι το -παληο- γνωστο θεμα με τις "συναινεσεις", που μονον προβληματα δημιουργουσε και δεν ηταν  προβλεπομενο νομοθετικα   [εκτος αν καποιος -παληός-  θυμαται διαφορετικα] :smile:

Αλλά,  και εκει,  δικαιουνταν να παρει αδεια  μονον για  το αναλογουν σε αυτον ποσοστο δομησης.

Σημερα, δεν νομιζω οτι αναγνωριζεται τετοια  "συναινεση"

 

Link to comment
Share on other sites

ΝΟΚ

άρθ 11

Σε συνιδιόκτητα οικόπεδα με κάθετη ή οριζόντια ιδιοκτησία που έχει συσταθεί κατά τις διατάξεις του Ν.1024/1971(Α΄232) και έχει εκδοθεί άδεια πριν από τη μεταβολή γενικών ή ειδικών διατάξεων που αφορούν την επιτρεπόμενη δόμηση, προκειμένου για έκδοση άδειας δόμησης ο κάθε συνιδιοκτήτης χρησιμοποιεί το ποσοστό δόμησης που του αναλογεί σύμφωνα με το συντελεστή δόμησης που ισχύει κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας δόμησης.

Τεχν.Οδηγίες  ΝΟΚ

α) Σε περίπτωση που έχει συσταθεί κάθετη ιδιοκτησία και οι οικοδομές των συνιδιοκτητών απέχουν μεταξύ τους την προβλεπόμενη από τον παρόντα νόμο απόσταση, τότε το ποσοστό του ελευθέρου χώρου pilotis ελέγχεται για κάθε οικοδομή ξεχωριστά.

β) Σε περίπτωση που οι οικοδομές εφάπτονται στο καθορισμένο κοινό όριο της κάθετης συνιδιοκτησίας, τότε το ποσοστό του ελευθέρου χώρου pilotis ελέγχεται επί του ενιαίου πλέον κτιρίου των συνιδιοκτητη

άρθ 12

Σε συνιδιόκτητα οικόπεδα με κάθετη ή οριζόντια ιδιοκτησία που έχει συσταθεί κατά τις διατάξεις του Ν.1024/1971 (Α΄232) και έχει εκδοθεί άδεια πριν από τη μεταβολή γενικών ή ειδικών διατάξεων που αφορούν την επιτρεπόμενη κάλυψη, προκειμένου για έκδοση άδειας δόμησης ο κάθε συνιδιοκτήτης χρησιμοποιεί το ποσοστό κάλυψης που του αναλογεί σύμφωνα με την επιτρεπόμενη κάλυψη που ισχύει κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας δόμησης.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.