Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δυσλειτουργία σόμπας πελλετ


nolisma

Recommended Posts

Να διευκρινήσω κάτι. Το πρόβλημα δεν δημιουργείται όταν κοπεί το ρεύμα αλλά από την αρχή και πάνω στο ups είναι μόνο η σόμπα. Η σόμπα έχει πάνω ένα lcd. Αυτό εναλλάσει κάποιες πληροφορίες (ώρα, ισχύ, θερμοκρασία) ανά 4 δευτερόλεπτα περίπου. Όταν η σόμπα συνδεθεί στο ups αυτές οι πληροφορίες εναλλάσονται ανά 2 δευτερόλεπτα και αν την βάλω μπρος τα μοτέρ δουλεύουν αλλοπρόσαλλα. Για παράδειγμα ο σαλίγκαρος ( το μοτέρ που τροφοδοτεί το πέλλετ) αντί να γυρναέι κάθε 5 δευτερόλεπτα, γυρνάει κάθε 2. Είναι σαν να υπάρχει ένας χρονιστής που παθαίνει κοκομπλοκ.

Ο ουδέτερος με γείωση μου βγάζει 1 Volt περίπου στο πολύμετρο ( αυτό υποτίθεται είναι μία ένδειξη καλής γείωσης) και σε έναν υποτυπώδη παλμογράφο που έχω ( κάτι μικρούς που έχει το ebay που είναι μόνο πλακέτα ) δεν βλέπω κάτι περίεργο. Παίρνω τις ίδιες ενδείξεις που παίρνω αν μετρήσω απευθείας στο δίκτυο (Vpp, Vrms, Hz). 

to ups έχει φίλτρα EMI και στα specs λέει Αρμονική Παραμόρφωση≦ 2 % THD ( τελικά η πολλή καθαριότητα δεν κάνει καλό). Υπάρχει περίπτωση η διπλή μετατροπή να χώνει καμιά αρμονική στο ημίτονο ? 

Τo pdf των specs το στέλνω με pm σε όποιον ενδιαφέρεται.

Όσον αφορά τον πίνακα δεν με απασχολεί. Απλά έτυχε σε έναν γνωστό μου και το ανέφερα σαν γενικότερο πρόβλημα πως ένας controller μπορεί να παθαίνει κοκομπλοκ με πιο πιθανή αιτία την γείωση.

Link to comment
Share on other sites

0. ups στο OFF και 0 φορτίο και μέτρα in, out, γείωση.
1. ups στο bypass και 0 φορτίο και μέτρα in, out, γείωση.
2. ups όπως στο 1 αλλά με το ups στο on-line ή κανονική λειτουργία ή όπως το λέει και μέτρησε. Συνήθως ECO σημαίνει σαν line interactive (τσεκάρισέ το όμως) για οικονομία, αν θες μέτρα το και αυτό.
3. ups όπως στο 2 αλλά με κάποιο φορτίο (που να μπορεί να το σηκώσει) πχ σεσουάρ στη μικρή σκάλα ή 1-2 λάμπα/ες πυρακτώσεως
4. ups όπως στο 3 αλλά με τη σόμπα.

Το 2-5% THD είναι τυπικό των double conversion, και βέβαια θα βάζει αρμονικές αλλά όλες μαζί θα είναι εως 2% ή 4%.
Υπάρχει περίπτωση το psu της σόμπας (πόσα W είναι?) να έχει κάποιο περίεργο PFC κύκλωμα, δοκίμασε και άλλη συσκευή για καλή λειτουργία με το ups όπως στο 4.

edit: 1V γείωση είναι σούπερ, αρκεί να μένει εκεί κοντά με φορτίο, πχ θερμοσίφωνας κλπ.

Edited by AMHxaNos
σχόλιο
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

μόλις βρω χρόνο θα κάνω τις μετρήσεις. pfc έχει σίγουρα το Ups. για την σόμπα δεν ξέρω. Η σόμπα καταναλώνει περίπου 400watt μέχρι να ανάψει ( έχει ένα θερμαντικό) και όταν πάρει μπρος πέφτει στα 80watt, οσο τραβάνε τα μοτέρ. Αλλά σκέψου ότι η δυσλειτουργία υπάρχει και χωρίς να την βάλω μπρος. Πόσο να καταναλώνει η πλακέτα ?

Link to comment
Share on other sites

Κανε τις μετρήσεις και ενημέρωσε.. Μήπως χρειάζεται ρυθμίσεις πριν την χρήση του το UPS γιατί Tescom μυρίζομαι.. ;) 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, 

Έκανα κάποιες μετρήσεις για να έχουμε ένα σημείο αναφοράς. Οι μετρήσεις έγιναν σε πρίζα του γραφείου που είναι άλλη γραμμή από της σόμπας και με φορτίο τον αφυγραντήρα που καταναλώνει 330 βατ. Αυτό που μου κάνει εντύπωση και θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι φυσιολογικό είναι ότι στην κατάσταση της μπαταρίας το ρεύμα εξόδου είναι 227 volt (Line - Neutral) αλλά ως προς την γείωση υπάρχει μία μετατόπιση και όταν μετράω Line - ground στην έξοδο και επαναφέρω το ρεύμα για 1-2 δευτερόλεπτα πάει στα 290 volt. Επίσης έβαλα και τις τιμές που δείχνει το display του Ups. Προφανώς υπάρχει μία απόκλιση με το πολύμετρό μου. (mastech my64). Καιρού θέλοντος και μωρού επιτρέποντος θα κάνω τις ίδιες μετρήσεις εκεί που είναι η σόμπα.

image.png.61b539b461af77ea88e32c376f002c49.png

 

Edited by nolisma
Link to comment
Share on other sites

Το 290 ανησυχεί λίγο, βάλε και λάμπα πυρακτώσεως και δες αν για αυτά τα 1-2 δευτερόλεπτα φωτίζει πιο πολύ. Τα 1-2 sec από την στιγμή που θα επανέλθει το ρεύμα είναι ο χρόνος που (καλώς) το ups παραμένει στο battery mode.

edit: όταν το UPS είναι στο bypass ή στο eco, η σόμπα παίζει?

Edited by AMHxaNos
διόρθωση
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Το 290 είναι μεταξύ φάσης και γείωσης. Μεταξύ φάσης και ουδέτερου παραμένει στα 230. Λάμπα δεν έβαλα αλλά έβαλα τρυπάνι και δεν άκουσα κάποια διαφορά. Μου κάνει λίγο εντύπωση γιατί στην κατάσταση μπαταρίας υπάρχει αυτή η μετατόπιση. Βέβαια δεν γνωρίζω αν έχει νόημα αυτή η μέτρηση αφού η έξοδος του ups είναι από μετασχηματιστή, άρα είναι isolated ως προς την γείωση της ΔΕΗ. Αν λέω κοτσάνα πείτε το.

Το Ups το πακέταρα για να το στείλω πίσω στην εταιρεία για τεχνικό έλεγχο. Αν μου πουν ότι δεν έχει πρόβλημα τότε θα συνεχίσουμε το ψάξιμο. Μέχρι τότε σας δίνω άδεια!! :)

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Link to comment
Share on other sites

19 ώρες πριν, nolisma said:

Βέβαια δεν γνωρίζω αν έχει νόημα αυτή η μέτρηση αφού η έξοδος του ups είναι από μετασχηματιστή, άρα είναι isolated ως προς την γείωση της ΔΕΗ. Αν λέω κοτσάνα πείτε το.

Μάλιστα.. Απο τις μετρησεις σου, ποσο απομονωμένη σου φαίνεται;

Edited by VirusX2
Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι αυτό με μπέρδεψε. Εγώ θα περίμενα να λειτουργεί και σαν μετασχηματιστής απομόνωσης αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με τις τάσεις που δείχνουν τα πολύμετρα ας αναλογιστούμε ότι
Οι ορισμοί L και N αφορούν το σύστημα διανομής.
Οταν έχουμε μετασχηματιστή απομόνωσης (isolation) τότε στην έξοδό του δεν ισχύουν το L και N που ξέρουμε.
Οταν μετράμε τάση μεταξύ ενός άκρου του δευτερεύοντος και γείωσης τότε κλείνουμε κύκλωμα μεταξύ L (στο πρωτεύον) & χωρητικότητα μεταξύ πρωτεύοντος και δευτερεύοντος & όργανο & γείωση. Ανάλογα με τη χωρητικότητα το πολύμετρο θα δείχνει ανάλογα. Τυπική τιμή είναι ~1nF αλλά εξαρτάται πολύ από πολλά.
Ισχύει και όταν ο μ/τ έχει τρίτο τύλιγμα για θωράκιση.
Δεν θυμάμαι αν οι έξοδοι του isolation έχουν και άλλα ονόματα εκτός από τα γνωστά hot ή "τελεία" και "επιστροφή" ή cold.

Το φίλτρο line filter που (υποχρεωτικά) υπάρχει στην υποδοχή ρεύματος κάθε συσκευής συνδέει και τα 2 άκρα της "γεννήτριας" (όπως πχ inverter του online UPS) με την γείωση μέσω των Y-cap(acitors). Οταν σε περίπτωση διακοπής μετράμε μεταξύ γείωσης και μιας από τις 2 εξόδους βρισκουμε τάση. Μπορεί να εμπλέκονται και τα υπόλοιπα εξαρτήματα του φίλτρου στην μέτρηση, εξαρτάται και από τον τύπο του φίλτρου.
                                            Line-filt-1.jpg

Edited by AMHxaNos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.