Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΚΤΙΝΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ


Recommended Posts

Συνάδελφοι έχω μί δύσκολη περίπτωση σε ακτινικό οικισμό όπου το οικόπεδο μου έχει τα εξής δεδομένα:
α)είναι 700 μέτρα από το κέντρο του οικισμού (το όριο είναι στα 800 μέτρα)
β)όλος ο οικισμός είναι εντός ζώνης natura
γ)δεν υπάρχουν ρέμματα από το κέντρο μέχρι το οικόπεδο μου, πέραν απο κάποιες μικρές μισγάγκειες
ε)κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών έγινε λάθος η τοποθέτηση του κέντρου του οικισμού και μεταφέρθηκε κατά 200 μέτρα με αποτέλεσμα ένα τμήμα του οικοπέδου μου ν αμην εξαιρέθηκε από την ανάρτηση του δασικού χάρτη. Αυτό το τμήμα είναι ΑΑ και ΑΝ

Το ΦΕΚ 181Δ/1985 στο άρθρο 4 αναφέρει:

2. Α. Εντός των ορίων οικισμών δεν περιλαμβάνονται οι εξής περιοχές:

α) Δάση, δασικές εκτάσεις και αναδασωτέες περιοχές.

β) Καλυπτόμενες από π.δ. ή υπουργικές αποφάσεις προστασίας ιστορικών τόπων, αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών διατηρητέων μνημείων και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

στ) Περιοχές γεωλογικώς ή εδαφοτεχνικώς ακατάλληλες για δόμηση.

Β. Επίσης δεν περιλαμβάνονται κατά κανόνα πλην εξαιρετικών περιπτώσεων, οι εξής εκτάσεις:

β) Υφιστάμενες ή νομοθετημένες χρήσεις εμφανώς ασυμβίβαστες με τη χρήση κατοικίας κατά το ΠΔ-81/80 (ΦΕΚ-27/Α/80).

3. Ειδικά για τους οικισμούς που έχουν σύμφωνα με την παρ. 1β του άρθρου 2 του παρόντος εξαιρεθεί των παραλιακών (βρίσκονται μέσα στη ζώνη των 500 μ. από τον αιγιαλό και σε υψόμετρο μεγαλύτερο από 100 μ.) στον προσδιορισμό της περιοχής του ορίου του οικισμού, προς την κατεύθυνση της παραλίας πρέπει μέσα στα όρια να εντάσσονται μόνο το ή τα συνεκτικά τους τμήματα.

4. Συνεκτικό ή διάσπαρτο τμήμα του οικισμού που εκτείνεται εντός περιοχής ή ζώνης ακατάλληλης για οικιστική χρήση δεν εξαιρείται του ορίου.

5. Ζώνη η οποία δεν περιλαμβάνει διάσπαρτο ή συνεκτικό τμήμα οικισμού και η οποία αποκόπτεται από τον οικισμό με φυσικούς, τεχνητούς ή διοικητικούς φραγμούς γύρω από τον οικισμό (ρέμματα, χαράδρες, ακτές, λίμνες, βάλτοι, σημαντικοί οδικοί άξονες, σιδηροδρομικές γραμμές ή διοικητικά όρια ΟΤΑ) δεν περιλαμβάνεται εντός των ορίων του.

Η ερώτηση μου είναι η ζώνη natura διακόπτη τον οικισμό? Δεν αναφέρεται κάπου εμφανώς ωστόσο είναι μέσω αυτών προστατεύεται η βιοποικιλότητα. Επίσης το τμήμα που έχει αναρτηθεί ως ΑΝ εμπίπτει στην εξαίρεση της 2Αα (δαση-δασικές εκτάσεις και αναδασωτέες περιοχές) και θα πρέπει να το θεωρήσω ως εκτός σχεδίου?

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν το έγραψα σωστά! Είναι ακτινικό οικισμός κάτω των 2000 κατοικών ορισμένος με το φεκ 133/85 με κέντρο το κοινοτικό γραφείο και ακτίνα 800 μ.

Link to comment
Share on other sites

Να το θέσω αλλιώς. Έχει οριοθετηθεί ο οικισμός με βάση απόφαση Νομαρχη ή παραμένει στάσιμος; Ο ορισμός κέντρου από τα άλλοτε κοινοτικά συμβούλια παραπέμπει σε στάσιμο οικισμό και όχι σε οριοθετημένο.

Link to comment
Share on other sites

Έχεο οριοθετηθεί ο οικισμός με απόφαση Νομάρχη όπου καθορίζει τα όρια σε ακτίνα 800μ. με την επιφύλαξη των διατάξεων. Σχεδόν όλοι οι οικισμοί στην Αχαΐα έχουν οριοθετηθεί με αυτόν τον τρόπο.

Link to comment
Share on other sites

Πρόκειται για τον οικισμό Μοίρα (σελίδα 28/52 στο φεκ)

1003Δ87.pdf

48-0.doc

Edited by Megapad
Link to comment
Share on other sites

Αν έχω εντοπίσει σωστά τον οικισμό Μοίρας, παρατηρώ ότι βρίσκεται εντός μαύρου κύκλου στο δασικό χάρτη (εκεί που υπάρχουν 3 συνεχόμενοι κύκλοι που αποτελούν περιοχές εκτός δασικής ανάρτησης. Δεν ξέρω αν βρίσκεται το οικόπεδο μέσα σε αυτό τον κύκλο. Ανέβασε τοπογραφικό με υπόβαθρο δασικό χάρτη να το δούμε. Νατούρα είδα πράγματι ότι υπάρχει, αλλά ο περιορισμός για 4.000 τμ κατά παρέκκλιση και 10.000 τμ κατά κανόνα εφαρμόζεται για εκτός οικισμού περιοχές. Επιπλέον στο χάρτη οριοθετημένων οικισμών της χώρας, δεν υπήρχε περιέργως αυτός ο οικισμός. Σίγουρα παραμένει οριοθετημένος και δεν ακυρώθηκε μεταγενέστερα;

Πάντως, αν έχω εντοπίσει σωστά, μου έκανε εντύπωση το λόγο που οριοθετήθηκε ένας τέτοιος οικισμός που ζήτημα είναι να έχει 10 σπίτια όλα και όλα.

Link to comment
Share on other sites

Στους δασικούς χάρτες έχουν γίνει πολλά λάθη στα κέντρα οικισμού.
Είναι σε πολλά χωριά (στην Αχαϊα που γνωρίζω) τέτοια λάθη!
Δυστυχώς στην Αχαϊα που γνωρίζω καλά οι οικισμοί δεν οριοθετήθηκαν και καλούμαστε εμείς οι ιδιώτες να αποφασίσουμε σύμφωνα με το άρθρο 4 αν ο οικισμός συνεχίζεται η αποκόπτεται.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.