Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πατάρι βοηθητικός χώρος - Η εφορία λέει κύριος χώρος


StavrosRB

Recommended Posts

(μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. Pavlos33)

Καλησπέρα

Είμαι στην φάση μεταπώλησης ενός ακινήτου και μετά από τις απαραίτητες τακτοποιήσεις, η συμβολαιογράφος πήγε στην εφορία να ρωτήσει "πως θέλετε να δηλώσουμε το πατάρι, κύριο ή βοηθητικό χώρο?" και της είπαν φυσικά κύριο. Πρόκειται για κατάστημα, με άδεια το 1984, το πατάρι είναι πολύ λιγότερο από το μισό του καταστήματος, δεν υπάρχει άλλο κτίσμα από πάνω είναι μόνο κατάστημα ισογειο παταρι και δώμα, δεν υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, το πατάρι είναι ανοιχτό μπαλκόνι δηλαδή βλέπει το κατάστημα, και μοιράζονται την ίδια σκάλα το ίδιο κλίμακοστάσιο, δηλαδη είναι η είσοδος από το ισόγειο, μπαίνεις στο μαγαζί ανεβαίνεις τις σκάλες βγαίνεις στο παταρι ανεβαινεις βγαίνεις στο δώμα. δεν έχει πόρτες να τα χωρίζει δηλαδη από το κλιμακοστάσιο έχει τοίχο βέβαια από το κατάστημα αλλά δεν έχει πόρτα να τα χωρίζει. Ο μηχανικός που έκανε τη μελέτη λέει ότι είναι βοηθητικός χώρος καθώς επίσης και ο λογιστής μου και δεν επιβαρύνει το συντελεστή δόμησης, η εφορία λέει να το βάλουμε κύριο. Σύμφωνα με το άρ.84 παρ. 6 του ΓΟΚ 73 "Η προσπέλαση προς τον ανοιχτό εξώστη επιτρέπεται μόνο δια κλίμακος κείμενως εντός του χώρου του καταστήματος ή της αιθούσης εις την οποία ευρίσκεται ο ανοικτός εξώστης" καταλαβαίνω ότι το πατάρι δεν έχει σκάλα να βγαίνει στο μαγαζί αλλά έχει σκάλα να βγαίνει στην αίθουσα του καταστήματος στο ισόγειο, αυτό δεν μετράει? δεν μπορώ να χρησημοποιήσω την φράση μετά το ή το διαζευκτικό? Επίσης πως μπορεί να χρησημοποιηθεί ένας χώρος σαν κύριος όταν είναι μπαλκόνι? μπορώ εγώ να τον νοικιάσω σε ένα γραφείο? και από κάτω να υπάρχει σουπερ μαρκετ? δηλαδη εγώ σκέφτομαι με απλή λογική και δεν μου βγαίνει αυτό που είπαν.

Link to comment
Share on other sites

http://www.logistis-forotexnis.gr/345/

το  εντυπο υπολογισμού αξιας επαγγελματικής στεγης

στην παρ. 9,

εχει αναλυτικες οδηγιες "τι ειναι παταρι" και "πώς υπολογιζεται."

 

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Επικουρικά στα αναγραφόμενα του Δημήτρη, και αναφορικά στο Ε9, ο φίλος μπορεί να δει την ΠΟΛ.1237/14 όπου αναφέρει: "Το πατάρι εφόσον έχει ενιαία λειτουργική ενότητα με το λοιπό κτίσμα, προσαυξάνει την επιφάνεια του κύριου ή βοηθητικού χώρου, ανάλογα με τη χρήση του." Άρα (φορολογικά) το πως θα εμφανισθεί ένα πατάρι καταστήματος (είτε δηλ. ως βοηθητικός χώρος στην ίδια γραμμή στο Ε9 είτε αθροιστικά μαζί με τα υπόλοιπα τετραγωνικά μέτρα των κύριων χώρων) επαφίεται α) στην πραγματική χρήση του παταριού και β) στο γεγονός εάν το πατάρι αποτελεί ενιαία λειτουργική ενότητα με το υπόλοιπο κατάστημα. Επίσης "συχνά-πυκνά" ,απευθυνόμενος προς τον φίλο που υπέβαλε τον προβληματισμό του, η πολεοδομική νομοθεσία δεν ταυτίζεται εννοιολογικά με την φορολογική νομοθεσία που διέπει τα ακίνητα.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, georgegaleos said:

Το πατάρι εφόσον έχει ενιαία λειτουργική ενότητα με το λοιπό κτίσμα, προσαυξάνει την επιφάνεια του κύριου ή βοηθητικού χώρου, ανάλογα με τη χρήση του." Άρα (φορολογικά) το πως θα εμφανισθεί ένα πατάρι καταστήματος (είτε δηλ. ως βοηθητικός χώρος στην ίδια γραμμή στο Ε9 είτε αθροιστικά μαζί με τα υπόλοιπα τετραγωνικά μέτρα των κύριων χώρων) επαφίεται α) στην πραγματική χρήση του παταριού και β) στο γεγονός εάν το πατάρι αποτελεί ενιαία λειτουργική ενότητα με το υπόλοιπο κατάστημα

Έτσι ακριβώς. Το ίδιο ισχύει και για ένα υπόγειο ή μία σοφίτα να προσθέσω. Δεν είναι νόμος ότι αυτοί οι χώροι είναι πάντα βοηθητικοί και ας έχουμε βάλει μέσα "παπάδες".

Στην πράξη πάντως.....αν θες.....αλλά θα το μπλέξεις το πράγμα, μπορείς  να ισχυριστείς ότι το πατάρι σου έχει βοηθητική χρήση δηλαδή αποθηκεύεις πράγματα μόνο. Αν σε ελέγξει η εφορία όμως την έκατσες. 

Link to comment
Share on other sites

εφοσον ειναι παταρι

δλδ πλακα εντος του όγκου του ισογειου καταστηματος που  επικοινωνεί  με το καταστημα με εσωτερικη σκαλα

ενας ειναι ο υπολογισμος για τον ΦΜΑ:

Η προσαυξηση κατα 30% με τον τυπο που δινει το   υπουργειο στο  παραπανω  εντυπο του ΦΜΑ.

 

Θα εκανε ξεχωριστο  έντυπο για "κυριο χωρο" αν ειχε   επεκταθει σε ολη την πλακα του καταστηματος και ειχε ξεχωριστη εισοδο απο το κεφαλοσκαλο, εντος της οικοδομης.

Αυτη ειναι η γνώμη μου.

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

@dimitris GMΚαλησπέρα σας, συγχαρητήρια για τις εθελοντικές συμβουλές σας. Διαβάζω τις απαντήσεις σας καθώς πρέπει να καταχωρίσω στο Ε9 πατάρι καταστήματος (πλάκα 40τμ σε ισόγειο κατάστημα 136τμ) και με προβληματίζει εάν είναι κύριος ή βοηθητικός. Μετρήθηκε πρόσφατα καθώς η σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας του 1983 ανέφερε "αποτελείται από τον κύριο, ισόγειον χώρον, WC, πατάρι). Επί του παρόντος είναι νοικιασμένο και χρησιμοποιείται ο ισόγειος χώρος για αποθήκευση προϊόντων, ενώ το πατάρι ως γραφείο.  

Ο μηχανικός μου είχε πει ότι είναι βοηθητικός χώρος διαβάζοντας τη σύσταση. Ο λογιστής, χωρίς να διαβάσει τη σύσταση μου λέει κύριος χώρος, οπότε να αυξήσω τα τετραγωνικά του κυρίου χώρου στο Ε9. 

Θα μπορούσατε να με διαφωτίσετε καθώς πρόκειται να προβούμε εντός μηνών και σε γονική παροχή? 

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

ΠΟΛ 1237

Το πατάρι εφόσον έχει ενιαία λειτουργική ενότητα με το λοιπό κτίσμα, προσαυξάνει την επιφάνεια του κύριου ή βοηθητικού χώρου, ανάλογα με τη χρήση του.

και εδω η σχετικη συζητηση

https://www.michanikos.gr/forums/topic/55326-πατάρι-βοηθητικός-χώρος-η-εφορία-λέει-κύριος-χώρος/

 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.