Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εκπιπτώμενες δαπάνες για μπλοκάκι (με καθεστώς μισθωτού)


eng11

Recommended Posts

Ποιες μπορεί να είναι;

Εδρα σπιτι, ενας εργοδοτης με συμβαση, με υπαγωγη στη διάταξη της παραγράφου 9 του άρθρου 39 του Ν. 4387/2016.

Link to comment
Share on other sites

Όλες που πληρούν τον κανόνα σύμφωνα με τον ν.4172/2013, όπου όποια δαπάνη πληροί τα κριτήρια του άρθρου 22 και συγχρόνως δεν εμπίπτει στον περιοριστικό κατάλογο των μη εκπιπτόμενων δαπανών του άρθρου 23, εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης 
Επομένως ως "γενική" παρατήρηση μπορούμε να πούμε ότι:
Για να μπορέσει μια δαπάνη να εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδα πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
1) και να είναι βεβαιωμένη χρονικά,
2) και εκκαθαρισμένη κατά ποσό,
3) και να προβλέπεται από τη νομοθεσία,
4) και να έχει σχέση με την επαγγελματική δραστηριότητα,
5) και να στηρίζεται σε κάποιο παραστατικό στοιχείο,
6) και να έχει καταχωρηθεί στα βιβλία ως οφείλεται.

Ο τρόπος φορολόγησης ή/και ο τρόπος ασφάλισης δεν επηρεάζει το ποιες μπορεί να είναι οι εκπιπτόμενες δαπάνες. Εξακολουθείς και είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και το εισόδημά σου προέρχεται από αυτή την δραστηριότητα (τόσο φορολογικά όσο και ασφαλιστικά), άσχετα:
α) με το τρόπο που αντιμετωπίζεται φορολογικά το εισόδημά σου εφόσον ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρου 12 § 2 περ. στ' του ν. 4172/2013, όπου και ΘΕΩΡΕΊΤΑΙ (δεν είναι) ότι αποκτάς εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και η εκκαθάριση του φόρου γίνεται βάσει των διατάξεων των άρθρων 12 - 20 του ίδιου νόμου, χωρίς να προβλέπεται δυνητικός τρόπος φορολογίας, ανεξάρτητα αν από την εκκαθάριση προκύπτει μεγαλύτερος φόρος απ' αυτόν που θα προέκυπτε βάσει των διατάξεων των άρθρων 21 - 29 του ίδιου νόμου.
και
β) τον τρόπο που αποδίδονται οι ασφαλιστικές εισφορές εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας (ασφαλιστικά ως μισθωτός).

Συμπερασματικά λοιπόν, η κατηγορία–πηγή προέλευσης του εισοδήματος φυσικού προσώπου που έχει κάνει έναρξη και εκδίδει ΤΠΥ ή/και ΑΛΣ για παροχή υπηρεσιών, εξακολουθεί να είναι από επιχειρηματική δραστηριότητα ανεξάρτητα από το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις της περ. στ΄ της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013 (ΠΟΛ.1072/2015) και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ με την παράγρ.9 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016 ορίζει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν το φυσικό αυτό πρόσωπο που επέλεξε να ενταχθεί στην παραπάνω παράγραφο να παρακρατούνται και να αποδίδονται από τον πελάτη–εργοδότη του.
 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.