Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγοραπωλησίες ακινήτων και κέρδη επιχειρηματικής δραστηριότητας βάσει ΚΦΕ


Inzaghi

Recommended Posts

Καλησπέρα στην κοινότητα.

Το θέμα μου είναι εξαιρετικά λεπτό και εξειδικευμένο, για όσους έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο.

Ο Ν.4172/2013 στο άρθρο 21 λέει

3. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου ως «επιχειρηματική συναλλαγή» θεωρείται κάθε μεμονωμένη ή συμπτωματική πράξη με την οποία πραγματοποιείται συναλλαγή ή και η συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά με σκοπό την επίτευξη κέρδους. Κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται για τους τίτλους του άρθρου 42 που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά ή πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης, συμπεριλαμβανομένης και της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ή για τα ομόλογα που εκδίδονται από εισηγμένες εταιρείες, καθώς και για τα κρατικά ομόλογα. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να προβλέπεται η εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου και σε κάθε άλλη ρυθμιζόμενη αγορά ή άλλους τίτλους.

Σε περίπτωση συναλλαγών που αφορούν ακίνητα, η περίοδος του δεύτερου εδαφίου είναι δύο (2) έτη.

Σε περίπτωση που έχω προβεί σε μια αγορά και πώληση ακινήτου το 2017 (Μάιος 2017 η πώληση) και άλλη μια το 2018 (Μάρτιος 2018 η πώληση), το τρίτο μου ακίνητο πότε θα μπορώ να το πουλήσω ώστε να μην πέσω στα δίχτυα της ανωτέρω διάταξης και φορολογηθώ ως επαγγελματική δραστηριότητα αυτήν την αγοραπωλησία?

Η λογική λέει πως από τη στιγμή που το 3ο θα πουληθεί μετά το Μάιο του 2019, θα είμαι εντάξει χρονικά.

Η έφορος κάποιας ΔΟΥ που ρωτήθηκε από το λογιστή μου, λέει ότι λογίζει διετία από την τελευταία πώληση και αν κάνεις τρίτη εντός αυτής, θεωρείται επαγγελματική δραστηριότητα.

Κάποιος που να έχει κάποια πιο σχετική γνώση?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

Edited by Inzaghi
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.