Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

παραλιακός οικισμός και αιγιαλός


tns1991

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

δύο ερωτήσεις:

παραλιακή περιοχή εκτόςσχεδίου με συμπαγή ιστό παραθεριστικής κατοικίας υπάγεται σε καθεστώς ΖΟΕ που προβλέπει εκεί την ανάπτυξη παραθερισμού. Η περιοχή προτείνεται να οριοθετηθεί ώστε να αποτελέσει νεό οικιστικό υποδοχέα. Η ΖΟΕ αναφερει ότι η περιοχή αυτή ακολουθεί την σιδηροδρομική γραμμή που υπάρχει βόρεια επομένως και το βόρειο όριο του προτεινόμενου οικισμού. Ισχύει και πάλι η απόσταση των 50μ από τον άξονα της σιδηροδρομικής γραμμής του Π.Δ του 1985 (ΦΕΚ 03/05/1985)?

Υπάρχει κυρωμένος αιγιαλός και παραλία σε όλο το παραλιακό μέτωπο. Το νότιο όριο του οικισμού θα πρέπει να περιλαμβάνει την ζώνη της παραλίας (επομένως να σταματάει στη γραμμή του αιγιαλού)? Το παραπάνω Π.Δ. αναφέρει ότι στους παραλιακούς οικισμούς η περίφραξη των οικοπέδων πρέπει να τοποθετείται στην γραμμή της παραλίας.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων συνάδελφοι.

Link to comment
Share on other sites

Για ποιο λόγο τα ρωτάς? Μήπως κάνεις τη μελέτη?

1. Σε ποιάν απόσταση αναφέρεσαι? (άρθρο?)

2. Ανεξαρτήτως του ορίου του οικισμού, ως όριο των γεωτεμαχίων νοείται η γραμμή παραλίας, η δε ο.γ. τίθεται σε συγκεκριμένη απόσταση  από τις γραμμές αυτές

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα tetris,

Όχι η μελέτη έχει γίνει κανονικά απλά μου κάνει εντύπωση ότι δεν έχει τηρηθεί η απόσταση των 50μ από σιδηρόδρομο (άρθρο 4, ΦΕΚ 181/Δ/1985). Διορθώστε με αν έχει τροποποιηθεί..

Η δεύτερη απορία είναι σχετικά με το όριο του οικισμού το οποίο φαίνεται να φτάνει στη γραμμή του αιγιαλού και μου κάνει εντύπωση που περιλαμβάνει τη ζώνη της παραλίας καθώς θεωρείται απαλλοτροίωση. Συγχωρέστε μου τυχόν ασάφειες στη διατύπωση... Η ζώνη αυτή θεωρείται δρόμος? δεν θα μπορούσε το όριο του οικισμού να το εξαιρεί και τα οικόπεδα αυτά να είναι άρτια και οικοδομήσια από το πρόσωπο που έχουν σε άλλο κοινόχρηστο δρόμο?

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ συναδ. ...βλέπεις πέρασαν πάνω από 20 ώρες και δεν απάντησε κανείς .

Νομίζω πως δεν τα έθεσες τα πράγματα καλά. Εγώ πάντως δεν κατάλαβα πολλά πράγματα.

Ομιλείς λοιπόν για μία περιοχή που είναι ΕΚΤΟΣ σχεδίου και επικαλείσαι το Π.Δ του 1985 (ΦΕΚ 03/05/1985), που εξετάζει τους οικισμούς που έχουν κάτω από 2000 κατοίκους.

Δηλ. είναι λογικό, κάποιοι τέτοιοι οικισμοί, να είναι παραλιακοί, όπως λογικό είναι κάποια γήπεδα να είναι παραλιακά  . Η εκτός σχεδίου δόμηση αντιμετωπίζεται με άλλο τρόπο.

Πρέπει να μας πεις τι περιοχή εξετάζεις. Είναι μήπως "αυθαίρετα ..γύρο από κάποιο οικισμό που με κάποιο τρόπο (Π.Ε. πχ) θα γίνουν Β' κατοικία?? Αλλά τώρα παραμένουν εκτός?

Link to comment
Share on other sites

nbr συγνωμη για τις ασαφειες καθως ειμαι νεος στο χωρο και δυσκολευομαι καπως να μεταφερω το τι εννοω. Προκειται για περιοχη εκτος σχεδίου, εκτος οικισμου με αυθαίρετα  η οποια προταθηκε απο μελετη να αποτελεσει νεο παραλιακο οικισμο β κατοικιας (με μια προτεινομενη οριοθετηση στο χαρτη) καθως η υπαρχουσα ΖΟΕ στη συγκεκριμενη περιοχη δινει χρησεις παραθερισμου. Η απορια μου αφορα το προτεινομενο οριο οικισμου που αποσο εχω καταλαβει εχει καποιους περιορισμους στον σχεδιασμο του σύμφωνα με το Π.Δ του 1985 (ΦΕΚ 03/05/1985) οπως πχ να μην περιλαμβανει δαση και δασικες εκτασεις, ζωνες πλατους 50μ απο σιδηροδρομο κλπ κλπ. Το οριο αυτο δεν εχει σεβαστει σιδηροδρομικη γραμμη που ειναι απο πανω και σχεδον εφαπτεται αυτης. Δεν θα πρεπει να υπαρχει η αποσταση 50μ απο τον αξονα της? Οσον αφορα το οριο του οικισμου προς τη θαλασσα,  και ως προς τη συγκεκριμενη περιπωση αλλα  και γενικοτερα στους παραλιακους οικισμους, επειδη υπαρχει κυρωμενος αιγιαλος απο το 1990, το οριο του οικισμου σαν γραμμη θα πρεπει να περιλαμβανει και τη ζωνη παραλιας μεσα και να εφαπτεται στην γραμμη του αιγιαλου ή πρεπει να σταματαει στην γραμμη της παραλιας? Πρεπει να συνδεονται με καποιο τροπο οριο οικισμου και οριογραμμη αιγιαλου ή παραλιας? 

Ελπιζω να το ανελυσα καπως καλυτερα....

Link to comment
Share on other sites

Γενικά ... λέω γενικά όταν πρόκειται να γίνει κάποια επέκταση ενός ρυμ.  Σχεδίου ενός οικισμού, αδιάφορο το είδους αυτού του οικισμού, τότε η περιοχή αυτή, που καθορίζεται με ΖΟΕ (ζώνη οικιστικού ελέγχου που πάντα ορίζεται και ακολουθεί ενός ΓΠΣ ) , υπόκειται πλέον στις διατάξεις του Νόμου αυτού με τον οποίο θα γίνει η επέκταση αυτού του Ρ.Σχ.. Οι περισσότερες επεκτάσεις  (μάλλον όλες θα έλεγα καλύτερα) έγιναν σύμφωνα με τον Νόμο 1337/83. Ο γνωστός νόμος Τρίτση !

Αυτό που πρέπει να δεις είναι, μέχρι πιο στάδιο έχει φτάσει η διαδικασία αυτή της επέκτασης. Για παράδειγμα αν υπάρχει η μελέτη ρυμοτομικών σχεδίων και αν αυτή είναι κυρωμένη.

Η κτηματογράφιση Α' κεφάλαιο Π.Ε. (όχι για το κτηματολόγιο που είναι και επίκαιρο) της περιοχής έγινε? Δηλαδή αν αποτυπώθηκαν οι αρχικές ιδιοκτησίες!  κ.λ.π., κ.λ.π.

Με αυτά θέλω να τονίσω πως σε τέτοιες  διαδικασίες μιας επέκτασης, παύουν να ισχύουν τα διάφορα διατάγματα δόμησης!  Η περιοχή πλέον απο εκτός σχεδίου ...τείνει να γίνει εντός με την ολοκλήρωση της μελέτης. Άρα την αντιμετωπίζουμε διαφορετικά. Ακόμη και η ζώνη τω 500μ από τον οικισμό καταργείται ! 

...... Απλά εδώ πάντα γράφουμε ...γενικότητες, γιατί ποτέ δεν ξέρουμε για πια περιοχή γράφουμε !! Δύσκολο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.