Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υπολογισμός κεκλιμένου εξώστη


 
Charlie

Recommended Posts

Συνάδελφοι πώς αντιμετωπίζετε την περίπτωση κεκλιμένου εξώστη; Στο πρόγραμμα που χρησιμοποιώ δεν υπάρχει επιλογή για κλίση στον εξώστη. Επειδή υπάρχει σχετικά μεγάλη κλίση σκέφτομαι να τον υπολογίσω ως οριζόντιο με στατικό μήκος όσο η προβολή του στο οριζόντιο επίπεδο διαιρώντας με το συνημίτονο της γωνίας. Έτσι θα εχω το πραγματικό μήκος (μια αύξηση περίπου 15% του μήκους) και φυσικά αύξηση και των ροπών.

Υπάρχει κάτι άλλο που θα έπρεπε να λάβω υπ όψιν; Εσείς πώς αντιμετωπίζετε τέτοιες περιπτώσεις; 

Link to comment
Share on other sites

φίλε σου είναι εύκολο να επεξηγήσεις (ενδεχόμενα με σκαρίφημα) τί εννοείς με τον όρο κεκλιμένο εξώστη? εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω.

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν είναι βατός, είναι από σκυρόδεμα και έχει διαστάσεις 1,70μ στην κρέμαση στην προβολή με το οριζόντιο επίπεδο και πλάτος κοντά στα 4μ. Επί της ουσίας ακολουθεί την κλίση της στέγης. Σημειωτέον ότι η πλάκα στη συνέχειά του είναι στο οριζόντιο επίπεδο. Δηλαδή σε μια τομή  των στοιχείων από σκυρόδεμα θα φαινόταν, έστω από αριστερά προς τα δεξιά, μια οριζόντια πλάκα, η δοκός, και ο κεκλιμένος πρόβολος με κλίση προς τα κάτω. 

Προφανώς έκανα λάθος στον όρο "εξώστη" , έπρεπε να γράψω πρόβολος ή πλάκα. Ελπίζω τώρα να είναι πιο κατανοητό συνάδελφε pirsogiannis και Terry. Επίσης να πω ότι δεν θα στηρίζεται σε άλλους δοκούς ώστε να είναι τριέρειστη πλάκα, αλλά υπό μορφή προβόλου. 

 Δεν είμαι σε θέση να κάνω ένα σκαρίφημα σήμερα, ελπίζω να σας έδωσα να καταλάβετε τι εννοώ. 

Link to comment
Share on other sites

νομίζω όπως τα λες + προσαύξηση ροπών - τεμνουσών λόγω αδρανειακών δυνάμεων (συντηρητική θεώρηση συγκεντρωμένης μάζας για τον υπολογισμό). Έτσι θα διαστασιολογηθεί κατάλληλα και το κάτω πέλμα του προβόλου, από τα διαγράμματα εντατικών μεγεθών που θα υπολογίσεις.

Link to comment
Share on other sites

Εδώ θα βρείτε και ένα σκαρίφημα με το τι εννοώ. Στο σκαρίφημα η κλίση είναι πολύ μεγάλη, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο μεγάλη αλλά είναι αρκετή.

Link to comment
Share on other sites

4μ πλάτος? Εγώ δε θα το έκανα.

 

Αν το πλάτος ειναι 1,7μ. σιγά το πράγμα.

Βάλε ένα έξτρα γραμμικό φορτίο στο άκρο και ειναι οκ, που δεν χρειάζεται καν.

Αν το φοβάσαι βάλε Φ12/20, διαφορετικά δε θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από Φ10/20 ή Φ8/15

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

terry τι εννοείς πλάτος? Εγώ πλάτος εννοώ το μεγάλο μήκος ενός τυπικού μπαλκονιού π.χ. μιας πολυκατοικίας π.χ. 8μ. Και μήκος, άνοιγμα, στατικό άνοιγμα, όπως θες πες το  εννοώ τη μικρή διάσταση, στην προκειμένη περίπτωση 1,70.

Μάλλον εσύ ονομάζεις μήκος αυτό που εγώ ονομάζω πλάτος και το αντίθετο. 

Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο η συγκεκριμένη περίπτωση. Είναι πρόβολος 1,70μ που απλά κάθετα στο επίπεδο του χαρτιού του σκαριφήματος που ανέβασα "τρέχει" για 4μ. Θα μπορούσε να τρέχει και για 12 ή 20μ, δεν θα άλλαζε κάτι. Ελπίζω να σου έδωσα να καταλάβεις τώρα.

Η ερώτηση είναι γενική, δεν το φοβάμαι. Απλά ρωτάω αν υπάρχει κάποια άλλη λογική ή διαδικασία που δεν έλαβα υπ' όψιν μου. Ξέρω ότι θέλει ιδιαίτερη προσοχή στη σκυροδέτηση αλλά αυτή είναι άλλη ιστορία, το ερώτημά μου είναι καθαρά στο κομμάτι της ανάλυσης και του διαστασιολόγησης.

Για παράδειγμα για κλίση 35% το 1.70μ γίνεται 1.80. Προφανώς οι ροπές είναι μεγαλύτερες. Επίσης υπάρχει και θέμα με τον άνω οπλισμό που θα πρέπει να καμθεί και δεν ξέρω κατά πόσο αυτή η κάμψη δημιουργεί θέματα π.χ. απομείωση κατά ένα ποσοστό. Προκειμένου να τα αντιμετωπίσω όλα αυτά θα θεωρήσω πρόβολο οριζόντιο με μήκος 1,80 και αν και δεν είναι βατός θα προσθέσω λίγο επιπλέον φορτίο, πιθανότατα ως γραμμικό στην άκρη όπως είπες και εσύ terry.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, πλάτος είναι το πλάτος. "Πόσο έξω βγαίνει ο πρόβολος."
 

Το 1,70 σε 1,80 δεν κάνει ουσιαστική διαφορά στις ροπές. Κεκλιμένο βάτο πρόβολο δε θα έχει ποτέ. Άρα ούτε κινητό 5ΚΝ/τμ θα πάρεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.