Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εγκατασταση Φ.Α και καπνοδοχος μεχρι το δωμα


kingjulian

Recommended Posts

Καλησπερα σας, εκανα αιτηση για Φ.Α στο διαμερισμα μου στο ισογειο μιας 4οροφης πολυκατοικιας, εγκριθηκε η αιτηση και η μελετη , εγινε η εσωτερικη / εξωτερικη εγκατασταση , μπηκε ο μετρητης . Οταν ομως ηρθε ο ελεγχος μας ενημερωσε οτι η καμιναδα η οποια  εβλεπε σε ακαλυπτο προς την διπλα πολυκατοικια δεν ηταν τοποθετημενη σε υψος 2 μετρων απο την γη. Το παραδοξο εδω ειναι οτι το διαμερισμα δεν ειναι στην ευθεια του δρομου, ειναι πιο χαμηλα εχει αυλη μπροστα κ το υψος απο το πατωμα μεχρι τον λεβητα ειναι 2 μετρα κ 25 εκατοστα αλλα εκει που βλεπει η καμιναδα ειναι μολις 60 εκ, οποτε και μας εκοψαν. Το θεμα ειναι μπορει η καπνοδοχος να σηκωθει μεχρι το δωμα της ταρατσας το οποιο ειναι περιπου 12 μετρα και με τι ειδους σωληνα? η μπορει να υπαρχει και αλλος τροπος? Ο λεβητας που εχω ειναι ενας Φερολι 24 kw . Ευχαριστω και συγνωμη για το μακροσκελες ερωτημα μου.

Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, kingjulian said:

 Το θεμα ειναι μπορει η καπνοδοχος να σηκωθει μεχρι το δωμα της ταρατσας το οποιο ειναι περιπου 12 μετρα και με τι ειδους σωληνα?

Ναι μπορεί, αρκεί :

1) Να έχεις πλήρη συναίνεση των υπόλοιπων συνιδιοκτητών για την ανύψωση των ~ 12μ

2) Η καπνοδόχος να είναι ομοαξονική, δηλ. μια ανοξοίδωτη σωλήνα μέσα σε άλλη και το μεταξύ τους διάκενο καλύπτεται συνήθως απο ορυκτομβάμβακα ή πετροβάμβακα (και τα 2 πυράντοχα υλικά)

Χωρίς τα δύο αυτά στοιχεία, δεν εγκρίνεται η μελέτη και η σύνδεση στο δίκτυο.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστω για την απαντηση σου.

οποιοσΣυναινεση υπαρχει, το θεμα ειναι αν ο σωληνας μπορει να ειναι οποιοσδηποτε ανοξειδωτος σωληνας η ειναι ειδικος που δινεται απο την εκαστοτε εταιρεια που εχει την λεβητα, γιατι κατι τετοιο μου ειπαν και αν μιλαμε για τον μαμα σωληνα οπως ειναι και η καπνοδοχος τοτε ειναι εκτος προυπολογισμου μιας και 1 μετρο κανει περιπου 70 ευρω. Γνωριζεις τι ισχυει γιαυτο?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

για καμινάδα μέχρι το δώμα (0,7μ πάνω απο το δώμα βάση ΦΕΚ και με κατακόρυφη απαγωγή και τύπος λέβητα C53) θα έλεγα να χρησιμοποιήσεις καπναγωγό Φ80 του κατασκευαστή και πάντα αφού ελένξεις πρώτα οτι τα μέτρα και οι γωνίες που θα χρησιμοποιήσεις είναι εντός ορίων που θέτει ο κατασκευαστής στο manual εγκατάστασης. Ο αέρα καύσης μπορεί θα λαμβάνεται απο τον εξωτερικό χώρο με μια γωνία Φ80 και κάποιο τμήμα αγωγού Φ80 του κατασκευαστή εφόσον κριθεί αναγκαίο. Καλύτερα μην μπλέξει με μονωμένη ΙΝΟΧ που σου ανέφερε ο συνάδελφος γιατι α) θα σου βγει πιο ακριβά β) θα χρειαστείς υπολογισμό ΕΝ 13384-1 εφόσον πρόκειται για συμπύκνωσης λέβητα και χρειάζεται κάποια τροποποίηση το γνωστό excel υπολογισμού. Δεν θα πρέπει όμως εκει που βγαίνει το στόμιο πανω απο το δώμα να έχεις στα  10μ τοίχο άλλης οικοδομής με ανοίγματα σε εκείνο το ύψος ή ψηλότερα ή να έχεις σε απόσταση 3μ τοίχο άλλης οικοδομής υψηλότερο (βάση κτιριοδομικού κανονισμού). Αν ο κατασκευαστής σου δίνει σχετική πιστοποίηση για χρήση του λέβητα σε τύπο απαγωγής Β53 μπορείς να χρησιμοποιήσεις στην κατάληξη της καμινάδας γωνία Φ80 και να έχεις οριζόντια απαγωγή (προβλέπετε για τον συγκεκριμένο τύπο απαγωγής) οπότε δεν έχεις αυτούς του περιορισμούς (στην συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει το στομιο να ειναι πανω απο 2μ απο την επιφάνεια της ταρἀτσας).

Κατα τα άλλα αν η καμινάδα κοιτάει προς χώρο διέλευσης ατόμων δεν μπορεί το στόμιο να βρίσκεται κατακόρυφα λιγότερο απο 2μ απο την επιφάνεια αυτή, οπότε λογικά σε έκοψαν

δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε ανωξείδωτο σωλήνα για καμινάδα. Η'του κατασκευαστή (είναι ακριβός αλλα 70Ε το μέτρο δεν παίζει, κάπου στα 20-30Ε το μέτρο πρέπει να κυμαίνεται). Στη περίπτωση ανοξείδωτου χάλυβα θα πρέπει να είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ1856-1&2.μονωμένη φυσικά εφόσον είναι εξωτερική, να ἐχει σήμανση για υγρές συνθήκες εφόσον θα χρησιμοποιηθεί με λέβητα συμπὐκνωσης, να εχει στο κάτω μέρος ταφ για την απορροή συμπυκνωμάτων και η διαστασιολόγησή του (διατομή, μόνωση) να γίνει με βάση το πρότυπο υπολογισμού  ΕΝ 13384-1. Στη περίπτωση μονωμένης inox καμινάδας ο τύπος της συσκευής θα είναι Β23

δες και την περίπτωση αν μπορείς να σηκώσεις την καμινάδα σου 1,5μ πιο ψηλά με καπναγωγό Φ60/100 του κατασκευαστή του λέβητα και στο τέλος να έχεις οριζόντια απαγωγή. θα πρέπει να τηρούνται σε αυτή την περίπτωση κάποιες ακόμα προυποθέσεις (αποστάσεις απο ανοίγματα, να μην υπάρχει δίπλα μπαλκόνι, άνοιγμα απο πάνω σε απόσταση <2,5μ κ.α. Για αυτά θα ρωτήσεις τον μηχανολόγο που έκανε την μελέτη  να κάνει αυτοψία. τύπος συσκευής C13

Edited by tzitzikas
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλημέρα,

σε υφιστάμενη οικοδομή εγκαταστάθηκε λέβητας συμπύκνωσης σε εξωτερικό χώρο. Είχα δείξει τον λέβητα ως B23 με μονωμένη κατακόρυφη καμινάδα. Επειδή είναι σε εξωτερικό χώρο και δεν παίρνει αέρα από το χώρο εγκατάστασης, ενώ έδωσαν αέριο μου ζήτησαν να τροποποιήσω τη μελέτη ως προς την κατηγορία λέβητα.

Σε αυτή την περίπτωση, επειδή έχω inox μονωμένη (με υπολογισμό στη μελέτη) και όχι τεμάχιο του κατασκευαστή θα πρέπει να τον δείξω ως C83; Ή πάλι είναι C53; Δεν έχω καταλάβει πλήρως τη διαφοροποίηση μεταξύ των δυο. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

καλησπέρα. Θεσσαλονίκη έχω δηλώσει λέβητα Β53 (επειδή επιτρέπει και οριζόντια απαγωγή ο Κανονισμός για Β53 αν πιστοποιείται απο τον κατασκευαστή) και ήταν εξωτερικά τοποθετημένος. Σε 3 περιπτώσεις μάλιστα. Και πέρασαν. Έβαλα σημείωση οτι λαμβάνει ως συσκευή τύπου Β αέρα καύσης απο τον χώρο εγκατάστασης, δηλαδή απο το ύπαιθρο. Ο Β53 και C53 έχουν αποκλειστικά υλικά του κατασκευαστή στην απαγωγή-αέρα καύσης (π.χ Φ80 με διαχωριστή 80-80). Απλά ο C53 δεν μπορεί να βγει οριζόντια παρα μόνο πάνω απο την οροφή κατακόρυφα.

Αν καπναγωγό έχεις του κατασκευαστή (π.χ Φ80) μπορείς να το δηλώσεις C83. Αν όμως και ο καπναγωγός είναι εκτός υλικών κατασκευαστή τότε πας Β23. Ίσως και C63 (δεν έχω καταθέσει ποτέ C63).

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.