Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δεκτοί στο ΤΕΕ οι Διπλωματούχοι του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης


Recommended Posts

Χονδρικά, φαίνεται να έχουν ένα κορμό μαθημάτων πιο κοντά στις σχολές διοίκησης και οικονομίας και μάλιστα με μία από τις δύο κατευθύνσεις τους να μην έχει σχέση με τα τεχνικά θέματα όπως εννοεί τη λέξη το ΤΕΕ. Δεν θα ταίριαζαν καλύτερα σε ένα επιμελητήριο οικονομικών και διοίκησης;

ΥΓ. Το να ταιριάζουν κάπου ωφελεί και τους ίδιους.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

Οι κατευθύνσεις που επιλέγουν είναι 2: χρηματοοικονομική μηχανική (και εγγράφονται στο οικονομικό επιμελητήριο) και μηχανική της διοίκησης, δηλαδή διοίκηση παραγωγής και έργων (operations management και project management). Στην ουσία αυτοί που επιλέγουν την 2η κατεύθυνση είναι εν μέρει μηχανικοί παραγωγής και διοίκησης. Και λέω εν μέρει γιατί στο πρόγραμμα σπουδών-κατεύθυνσης υπάρχουν μόνο μαθήματα για παραγωγή και διοίκηση και όχι για μηχανολόγους ή ηλεκτρολόγους (π.χ. κλιματισμός, θέρμανση, ηλεκτρικές μηχανές, στοιχεία μηχανών, κλπ).

Άρα τι Ε.Δ. μπορούν να τους δοθούν? Αφού ασκούν μόνο διοίκηση σε παραγωγή και έργα...δεν μπορούν να εμπλακούν σε τεχνικά θέματα (μελέτες, επίβλεψη, κλπ) βάσει γνωστικού υπόβαθρου.

 

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 

19 ώρες πριν, georgios_m said:

Τι εννοείς;

Διάβασε την παρακάτω παράθεση και αντικατέστησε το "σε μερικές δεκαετίες" με το "σε μερικά χρόνια".

On 9/4/2019 at 10:18 ΠΜ, curzondax said:

ΥΓ. Στην ακόμα πιο καθαρή πράξη ο πολιτισμός οδεύει περισσότερο προς την εταιρική έννοια οπότε σε μερικές δεκαετίες δε θα μας ενδιαφέρει τι μπορείς να κάνεις νομικά, αλλά τι μπορείς να κάνεις τελεία.

Και επίσης να συμπληρώσω το επάγγελμα του μηχανικού δεν είναι ισοδύναμο με το τεχνικό γραφείο και δεν αφορά μόνο την έκδοση αδειών και τακτοποίηση αυθαιρέτων. 

Ένας μηχανικός μπορεί να απασχολείται σε εταιρίες και να απασχολείται σε πολλές και διάφορες θέσεις, π.χ υγιεινή και ασφάλεια, μελέτες, συμβουλευτικές υπηρεσίες, κατασκευή, παραγωγή, συντήρηση, πωλήσεις, proposal engineer κ.ο.κ. Το πρόβλημα είναι οτι στην Ελλάδα τέτοιες θέσεις είναι ελάχιστες, αυτό όμως δεν σημαίνει οτι είναι ανύπαρκτες.

Τώρα σχετικά με την συγκεκριμένη ειδικότητα, προφανώς και δεν έχει κανένα νόημα να απασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας (τουλάχιστον στην αρχή της καριέρας του). Κοιτάζοντας τον οδηγό σπουδών του συγκεκριμένου τμήματος, πιστεύω οτι άνετα θα μπορούσε να απασχοληθεί σε ένα τμήμα προμηθειών, τμήμα συμβάσεων, τμήμα προσφορών, project management/control κτλ. Δηλαδή με δραστηριότητες οι οποίες δεν ρυθμίζονται νομοθετικά και άρα δεν απαιτείται κανένα απολύτως ΕΔ.

 

1 ώρα πριν, maneni said:

μήπως, λέω εγώ τώρα, έχουμε αρχίσει και αλλοιώνουμε την έννοια της λέξης "μηχανικός"?......

Όχι

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Οκ κατάλαβα και συμφωνώ, εκτός από το τελευταίο που συμφωνώ μάλλον με maneni για την καταχρηστική χρήση του όρου "μηχανικός", πράγμα που παραδέχονται και οι άνθρωποι της σχολής όταν γράφουν στο σάιτ τους ότι βγάζουν "νέου τύπου μηχανικούς". Δηλαδή εννοώντας μάλλον "τεχνοκράτες", παρά ανθρώπους που ασχολούνται με τη μηχανική κάποιου υλικού συστήματος.

Αυτά που λες για τα περί άσκησης επαγγέλματος σε εταιρικό επίπεδο εις βάρος του ατομικού, ισχύουν και για την κλασική μορφή του επαγγέλματος, δηλαδή ως μελετητής υλικών συστημάτων, όχι μόνο ως στέλεχος επιχείρησης.

Link to comment
Share on other sites

^ Ο ακριβής τρόπος να οραματίζεσαι την έννοια της Μηχανικής είναι να τη βλέπεις ως την ομπρέλα πάνω από την Τεχνολογία. Η αλληλουχία είναι Επιστήμη (μαθηματικά, φυσική) -> Τεχνολογία (μία μέθοδος βασισμένη στην Επιστήμη) -> Μηχανική (ολοκληρωμένες λύσεις βασισμένες στις διάφορες Τεχνολογίες).

Συνεπώς το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να επικεντρώνεται στο εάν ταιριάζουν συγκεκριμένα στο ΤΕΕ (πιθανόν όχι). Μηχανικοί μπορεί να υπάρχουν και στο Λογισμικό και στα Οικονομικά και στα Κτιριακά και στα Τοπογραφικά και στα Πολεοδομικά και στην Ιατρική ίσως.

Edited by curzondax
Link to comment
Share on other sites

εκτός από τον ευρύτερο ορισμό του engineering (που μπορεί να περιλάβει κάθε είδους μεθοδευμένη δραστηριότητα) υπάρχει και ο ειδικότερος ορισμός mechanics που αναφέρεται στη μηχανική κάποιου υλικού πάντα συστήματος. στην ελληνική πράξη, μιας και έχουμε την ίδια λέξη και για τα δύο απαιτείται να υπάρχει κάπως και το δεύτερο για να θεωρείσαι μηχανικός.

φυσικά αυτά δε δεσμεύουν σχολές και σωματεία στο πώς θα ονομάζονται και θα αλληλεπιδρούν. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.