Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εισφορές πρόνοιας ΕΤΕΑΕΠ (αλλαγές από 1.1.19)


dimtheod

Recommended Posts

Κανονικότατα.

Δεν έχει καμία σημασία πότε και με ποια σειρά μπαίνουν τα λεφτά. Σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή (κάπου μετά την ημερομηνία λήξης), εμφανίζει καταβολές συνολικά.

Εκείνη την στιγμή ως συνολικά οφειλόμενα βλέπει οφειλές 2017, 2018, 2019 που λήξαν και οφειλές 2017, 2018 που λήγουν μελλοντικά.

Οπότε αρχίζει και εξοφλεί με την σειρά της εγκυκλίου όσο υπάρχουν λεφτά, και αυτές που έληξαν και μελλοντικές.

Στην εκκαθάριση δείχνει αναλυτικά όσες δόσεις 2017 και 2018 πληρωθήκαν και πότε.

Οπότε είναι δυνατή η εξόφληση εφάπαξ των αναδρομικών.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Οπότε πρακτικά η διαδικασία αυτή λειτουργεί/προσομοιάζει/σαν ένας άτυπος "αλληλόχρεος λογαριασμός" όπου διακανονίζονται οι απαιτήσεις, όπου δηλαδή αντί να παρακολουθείται ξεχωριστά η πορεία της κάθε επιμέρους απαίτησης (κυρίως από το ταμείο) που προκύπτει, όλες οι απαιτήσεις καταχωρούνται σε έναν κοινό λογαριασμό. Καθεμία απαίτηση που καταχωρείται στον λογαριασμό αυτό χάνει εφεξής την αυτοτέλειά της, με την έννοια ότι αυτή δεν μπορεί πλέον να αξιωθεί "μεμονωμένα¨. 

Επίσης ο άτυπος αλληλόχρεος λογαριασμός αυτός "κλείνει" σε τακτά περιοδικά διαστήματα οπότε και θα επέρχεται συμψηφιστική εκκαθάριση των απαιτήσεων και απαιτητό τότε καθίσταται το λογιστικό κατάλοιπο που υπάρχει κατά την χρονική στιγμή του κλεισίματος. 

Επίσης μία φορά τον χρόνο "κλείνει" με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί το "πιστωτικό" να επιστραφεί στον ασφαλισμένο (αν το επιθυμεί). 

Επίσης δεν είναι εκ των προτέρων γνωστό ποιος --ΕΦΚΑ/ΕΤΕΑΕΠ ή ασφαλισμένος-- θα είναι και δικαιούχος (είτε προς πίστωση στα τακτά χρονικά διαστήματα των εκκαθαρίσεων είτε προς πίστωση ή επιστροφή στην ετήσια εκκαθάριση) του καταλοίπου κατά το κλείσιμο.

Ο δικαιούχος προκύπτει μετά την τελική εξίσωση των εκατέρωθεν απαιτήσεων. Συνεπώς, στον αλληλόχρεο λογαριασμό ποτέ δεν είναι προκαθορισμένο ποιος θα είναι τελικώς ο "απαιτητής" και ποιος "οφειλέτης" της τελικής απαίτησης:-) εδώ όμως που λειτουργεί "σαν αλληλόχρεος" κυρίως λειτουργεί ο ασφαλισμένος ως "οφειλέτης".
Με διαφορά ότι τον έλεγχο και κλείσιμο και "διαχείριση" του αλληλόχρεου τον κάνει το ένα μέρος (ΕΦΚΑ/ΕΤΕΑΕΠ) χωρίς να έχει χρονική γνώση το άλλο μέρος (ασφαλισμένος)

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μπήκα σήμερα στο ΕΤΕΑΕΠ και βλέπω ότι εξαφανίστηκαν οι αναδρομικές δόσεις του 2017 και 2018. Συμβαίνει και σε άλλους; Μήπως ξεκίνησαν την εκκαθάριση; (Να (μου) τα χάρισαν μάλλον το αποκλείω!)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

αναρτήθηκαν οι δόσεις του Ιουνίου και τα αναδρομικά του 17 και 18 του Επικουρικού με καταληκτική ημερομηνία την 28/6/2019

Edited by πετρος748
Link to comment
Share on other sites

Έχει κάποιος πρόσβαση στο παρακάτω?

 

Εισφορές Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π λόγω εκκαθάρισης: Λογιστική και φορολογική αντιμετώπιση
Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/44907

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.