Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εισφορές πρόνοιας ΕΤΕΑΕΠ (αλλαγές από 1.1.19)


dimtheod

Recommended Posts

20 ώρες πριν, curzondax said:

Γενικά δεν περνάνε τις καταβολές ως εξοφλήσεις ούτε στο ΕΦΚΑ ούτε στο ΕΤΕΑΕΠ. Η αξόφληση δεν πρέπει να είναι συνώνυμη με την εκκαθάριση  διότι θυμάμαι παλιά γινόταν γρήγορα η εξόφληση. Υποψιάζομαι ότι έχουν κλείσει το υποσύστημα εξοφλήσεων μέχρι να αναβαθμίσουν το λογισμικό που το διαχειρίζεται.

Είμαι περίεργος να δω πως θα χειριστεί το ΕΦΚΑ τις εξοφλήσεις για όσους έχουν επιλέξει μειωμένες εισφορές κατά 25%. Και εξηγούμαι:

Συνήθως στρογγυλοποιώ προς τα πάνω τις καταβολές μου προς το ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ γιατί βαριέμαι να πληκτρολογώ δεκαδικά. Οπότε κάθε φορά παραμένει ένα μικρό πιστωτικό υπόλοιπο. Όταν το υπόλοιπο αυξηθεί λίγο (κανένα 10άρικο, μην φανταστείτε) τότε στρογγυλοποιώ προς τα κάτω την επόμενη καταβολή μου φροντίζοντας πάντα να καλύπτεται το ποσό της εισφοράς για τον συγκεκριμένο μήνα.

Μέχρι τώρα το σύστημα δούλεψε χωρίς προβλήματα.

Με τις μειωμένες εισφορές όμως δεν υπάρχει στο σύστημα του ΕΦΚΑ κανένας μηχανισμός που να δηλώνεις αν θα επιλέξεις την μειωμένη εισφορά κατά 25% ή το πλήρες ποσό. Απλα στο ειδοποιητήριο αναγράφονται δύο ποσά αντίστοιχα.

Έχοντας επιλέξει την μειωμένη εισφορά (αφού πρώτα έτρεξα όλα τα σενάρια για το πόσο θα μειωθεί η σύνταξη και βάζοντας μέσα ακόμη και την πιθανότητα υπερπληθωρισμού λόγω Covid-19 - εντάξει αστειεύομαι) στρογγυλοποίησα προς τα πάνω το μειωμένο ποσό.

Το ερώτημα μου είναι αν θα το καταλάβει το σύστημα και αν θα συμπεριληφθεί στην εξόφληση του μήνα ή θα θεωρήσει ότι δεν έχει εξοφληθεί το πλήρες ποσό οπότε θα μου χρεώσει ως πιστωτικό υπόλοιπο ολόκληρη την καταβολή μου και τις προσαυξήσεις κλπ τον επόμενο μήνα στο πλήρες ποσό.

Να το θέσω διαφορετικά: αν κάποιος έκανε καταβολή ακριβώς στον μέσο όρο των δύο ποσών τι θα έκανε το σύστημα;

Είδωμεν, γιατί μέχρι τώρα το ΕΦΚΑ δεν έχει συμπεριλάβει καμία καταβολή εισφορών με επιλογή ασφαλιστικής κλάσης στην εξόφληση.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος αλλά υποθέτω ότι το σύστημα βασίζεται κυρίως στην ερώτηση "υπάρχουν τα χρήματα στις καταβολές την ημερομηνία που χρειάζονται;". Για το 25% υπονοείται από την ιστοσελίδα ότι αν δει μέσα στις καταβολές τουλάχιστον το 75% την κατάλληλη ημερομηνία τότε θα θεωρήσει ότι θα εξοφληθεί μόνο με αυτό. 

ΥΓ δεν ξέρω αν μπερδευτεί το σύστημα από τη στιγμή που οι καταβολές υπάρχουν αλλά δεν έχουν γίνει εξοφλήσεις αλλά υποθέτω θα δει αναδρομικά τις ημερομηνίες καταβολών και θα γίνει έκπτωση μόνο σε αυτούς που είχαν καταβολές σε προβλεπόμενες ημερομηνίες (αυτό ίσως να προκαλεί την καθυστέρηση στην αναβάθμιση).

Edited by curzondax
Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα του ΕΤΕΑΕΠ είναι πως δεν έγινε e-ΕΤΕΑΕΠ, εν αντιθέσει με τον ΕΦΚΑ..................... εξ ου και οι δυσλειτουργίες ρε παιδιά...............

Link to comment
Share on other sites

Αν και το νήμα αυτό δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα της επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας ΕΤΕΑΕΠ νομίζω ότι μπορεί να ενταχθεί η ερώτησή μου σε αυτό λόγω τίτλου.

Σε λίγο καιρό οι αυταπασχολούμενοι θα κληθούν να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία ΕΤΕΑΕΠ ενώ επίσης οι μισθωτοί μπορούν να επιλέγουν ύψος εισφορών πρόνοιας. Προσωπικά σα μισθωτός μπορώ να παίξω μόνο με την πρόνοια και έχω αρχικά επιλέξει το ελάχιστο (26 ευρώ) αλλά προβληματίζομαι για το αν είναι σωστή επιλογή τελικά, με το δεδομένο βέβαια ότι δε μου είναι και τόσο απαραίτητο ένα ποσό λίγων δεκάδων ευρώ το μήνα.

Είναι ξεκάθαρο τελικά πόσο ανταποδοτικά θα αποδίδονται τα εφάπαξ σε σχέση με το ύψος των εισφορών;

Αυτό που φαίνεται να κάνει συμφέρουσα την αύξηση των εισφορών είναι ότι όταν δοθεί θα έχει φορολογία 10% (μέχρι 40Κ) ενώ τώρα το εισόδημα (που αντιστοιχεί στις εισφορές που δε δίνω) έχει 20+%. Επίσης αν θεωρηθεί ότι τα χρήματα αποταμιεύονται, τα επιτόκια είναι τραγικά χαμηλά και δεν ξέρω και εγώ σε πόσα χρόνια θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν αυτό το όφελος λόγω του φόρου.

Αυτά βέβαια με το ισχύον φορολογικό/ασφαλιστικό/τραπεζικό πλαίσιο και ό,τι αβεβαιότητα μπορεί αυτό να σημαίνει.

Edited by andreas-p
Link to comment
Share on other sites

On ‎5‎/‎29‎/‎2020 at 6:58 PM, andreas-p said:

ενώ επίσης οι μισθωτοί μπορούν να επιλέγουν ύψος εισφορών πρόνοιας. Προσωπικά σα μισθωτός μπορώ να παίξω μόνο με την πρόνοια και έχω αρχικά επιλέξει το ελάχιστο (26 ευρώ)

Καλησπέρα, μπορείς να μας πεις πως ως μισθωτός έχεις επιλέξει το ελάχιστο?

Εδώ και 1 χρόνο θέλω να κάνω το ίδιο, καλώ και στέλνω μέιλ στον ΕΦΚΑ και μου λένε πως δε γίνεται γιατί δεν έχουν γίνει update τα πακέτα ασφάλισης μισθωτών.

Link to comment
Share on other sites

54 λεπτά πριν, Panais312 said:

Καλησπέρα, μπορείς να μας πεις πως ως μισθωτός έχεις επιλέξει το ελάχιστο?

Εδώ και 1 χρόνο θέλω να κάνω το ίδιο, καλώ και στέλνω μέιλ στον ΕΦΚΑ και μου λένε πως δε γίνεται γιατί δεν έχουν γίνει update τα πακέτα ασφάλισης μισθωτών.

Αυτό είναι θέμα που το έχω συζητήσει εδώ συνάδελφε: 

Το χειρίστηκαν από το λογιστήριο λίγο μετά αφότου τους έστειλα την εγκύκλιο αλλά επειδή η έδρα του λογιστηρίου είναι αλλού δεν ξέρω πώς το έκαναν.

Link to comment
Share on other sites

Ρωτάω κι εδώ μήπως γνωρίζει κάποιος άλλος συνάδελφος πως μπορούμε να ζητήσουμε εφαρμογή του νόμου για  να πληρώνουμε στην πρόνοια το ελάχιστο (26 ευρώ) μιας και άκρη από ΕΦΚΑ και λογιστήριο δεν έχω βγάλει..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.