Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μηχανικός Σουηδία - Νέα εγγραφη σε ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ


lyapunov31

Recommended Posts

Γειά χαρά!

Είμαι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ απο το 2012. Δεν είχα γραφτεί ποτέ σε ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ καθώς από τότε  κατοικώ μόνομιμα στη Σουηδία και εργάζομαι ως μισθωτός μηχανικός. Δηλώνω μηδενικά εισοδήματα στην ελληνική εφορία και δεν έχω κάποιο περιουσιακό στοιχείο στην Ελλάδα. Έχω επίσης υπαχθεί στην ΔΟΥ εξωτερικού.

Θα ήθελα να κάνω εγγραφή σε ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ κυρίως για τον κλάδο σύνταξης. Γνωρίζεται αν σε αυτή την περίπτωση οι εισφοεές ΤΣΜΕΔΕ που θα πρέπει να πληρώσω είναι οι ελάχιστες που ισχύουν τώρα (167 ευρώ το μήνα) ή υπάγομαι σε κάποια διαφορετική κατηγορία ασφάλισης?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια.

 

 

Edited by lyapunov31
typo corrected
Link to comment
Share on other sites

On 27/2/2019 at 4:08 ΜΜ, lyapunov31 said:

Δεν είχα γραφτεί ποτέ σε ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ καθώς από τότε  κατοικώ μόνομιμα στη Σουηδία και εργάζομαι ως μισθωτός μηχανικός. Δηλώνω μηδενικά εισοδήματα στην ελληνική εφορία και δεν έχω κάποιο περιουσιακό στοιχείο στην Ελλάδα. Έχω επίσης υπαχθεί στην ΔΟΥ εξωτερικού.

Ως εδώ καλά. 

 

On 27/2/2019 at 4:08 ΜΜ, lyapunov31 said:

Θα ήθελα να κάνω εγγραφή σε ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ κυρίως για τον κλάδο σύνταξης.

Δεν καταλαβαίνω γιατί θέλεις να μπλέξεις. Αυτό μπορείς να το κάνεις αν κάποια στιγμή αποφασίσεις να επιστρέψεις.

Δεν γνωρίζω το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό σύστημα της Σουηδίας, αλλά υποθέτω οτι ήδη πληρωνεις για την κρατική συνταξή σου στη Σουηδία (1ος πυλώνας). Αν έχεις και την ευκαιρία να συνεισφέρεις σε κάποιο επαγγελματικό ταμείο με ταυτόχρονη συνεισφορά του εργοδότη, κάν'το (2ος πυλώνας). Αν μετά απο όλα αυτά σου περισσεύουν χρήματα, βάλτα σε ενα προσωπικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα (3ος πυλώνας).

Σημ.: Σύντομα τα PEPP θα γίνουν ο κανόνας στην Ευρώπη. Αν δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στη Σουηδία ακόμα, επέλεξε κάτι σαν κι αυτό. Μείνε μακριά από συνταξιοδοτικά προγράμματα που συνδιάζουν επενδύσεις με ασφάλειες ζωής και γενικά προγράμματα υψηλού κόστους.

 

On 27/2/2019 at 4:08 ΜΜ, lyapunov31 said:

Γνωρίζεται αν σε αυτή την περίπτωση οι εισφοεές ΤΣΜΕΔΕ που θα πρέπει να πληρώσω είναι οι ελάχιστες που ισχύουν τώρα (167 ευρώ το μήνα) ή υπάγομαι σε κάποια διαφορετική κατηγορία ασφάλισης?

Αυτό δεν το γνωρίζει κανένας. Κάποια στιγμή στο μέλλον ίσως να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Προς το παρόν τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα για τους κατοίκους Ελλάδας...

 

 

Link to comment
Share on other sites

Γιατί να μπλέξεις με το ΤΣΜΕΔΕ; Πλέον εάν δεν έχεις ανοιχτά βιβλία δεν χρειάζεται να πληρώνεις εισφορές. Μπορείς να ασφαλιστείς προαιρετικά και να πληρώνεις ένα ποσό για να πάρεις μια ελληνική σύνταξη κάποτε.

 

Δε βλέπω γιατί να γραφτείς στο ΤΣΜΕΔΕ όμως. Είναι άθλιοι στην εξυπηρέτηση (μακράν χειρότεροι από ΙΚΑ/ΟΑΕΕ) και δε θα μπορείς να συνενοηθείς από απόσταση. Να φανταστείς το τμήμα ασφάλισης δέχεται κοινό μόνο 11 με 1! Πρέπει να πας στις 8, να γράψεις το όνομά σου σε ένα χαρτί για να έχεις καλή θέση στην ουρά και να πας στις 11. Σε άλλα ταμεία αρκεί να πας πρωί πρωί για να μην έχεις ουρά. Οπότε καταλαβαίνεις ότι όποτε έχεις θέμα θα δυσκολευτείς πολύ να το λύσεις.

 

Επίσης δε σου προσφέρει το πλεονέκτημα της καλύτερης σύνταξης ή της καλύτερης διαχείρισης των κεφαλαίων σου ή της καλύτερης περίθαλψης πλέον αφού όλα τα ταμεία είναι ΕΦΚΑ.

 

Οπότε αν ντε και καλά θες ελληνική σύνταξη θα σου πρότεινα να ψαχτείς με αυτασφάλιση στο ΙΚΑ (νομίζω πρέπει να έχεις καποια χρόνια εργασίας βέβαια τώρα που το είδα οπότε μάλλον άκυρο - καλύτερα μη μπλέξεις με Ελληνικό σύστημα γενικά :P). Μη γραφτείς ΤΣΜΕΔΕ αν δεν ασκείς δραστηριότητα μηχανικού στην Ελλάδα κατ' εμέ.

Edited by leftkox
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.