Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αναρτώνται τα ειδοποιητήρια για εισφορές επικουρικού και εφάπαξ του ΕΤΕΑΕΠ


Engineer

Recommended Posts

Έρχονται τα πρώτα ειδοποιητήρια του επικουρικού υπερταμείου για τις εισφορές 250.000 ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το "Έθνος", τα πρώτα "ραβασάκια" του ΕΤΕΑΕΠ θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του οργανισμού την ερχόμενη εβδομάδα και πιθανότατα εντός των ημερών: από την Τετάρτη 13 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 15 Μαρτίου.

Με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας, το ποσοστιαίο ασφάλιστρο (7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ) αποσυνδέθηκε από το εισόδημα και πλέον υπολογίζεται για όλους αναδρομικά από 2017 με βάση των κατώτατο μισθό. Οι οφειλές για τα 24 μηνιάτικα του 2017 και του 2018 θα εξοφληθούν σε 36 δόσεις. Συνεπώς οι μη μισθωτοί θα δουν την άλλη φορά για πρώτη φορά τρία ειδοποιητήρια:

- ένα ειδοποιητήριο για τις τρέχουσες εισφορές του Ιανουαρίου 2019 και του Φεβρουαρίου 2019. Οι μεν εισφορές Ιανουαρίου έχουν υπολογιστεί με βάση τα 586,08 ευρώ ενώ αυτές του Φεβρουαρίου με βάση τα 650 ευρώ.

- ένα ειδοποιητήριο για την πρώτη δόση από τις 36 οφειλές του 2017.

- ένα ειδοποιητήριο για την πρώτη δόση από τις 36 οφειλές του 2018.

Οι ασφαλιστικές εισφορές του ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, όπως συμβαίνει και με τον ΕΦΚΑ, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα.

Για τα πρώτα ειδοποιητήρια, εξετάζεται το ενδεχόμενο τρέχουσες εισφορές και δόσεις οφειλών να καταστούν πληρωτέες μέχρι τα μέσα Απριλίου, δεδομένου ότι συσσωρεύονται πολλές υποχρεώσεις σε μια πληρωμή.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι που έχουν και μισθωτή απασχόληση. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα πρέπει να λάβουν υπόψη το εκδοθέν ειδοποιητήριο καθώς θα ακολουθήσουν διασταύρωση και εκκαθάριση με τις εισφορές από τη μισθωτή εργασία, ώστε να εκδοθεί εκ νέου ειδοποιητήριο εφόσον απαιτηθεί.

Η δόση για την επικουρική ασφάλιση κλειδώνει στα 13,67 ευρώ το μήνα για όσους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους έχουν πάνω από μια 5ετία ασφάλισης. Η μια δόση για το εφάπαξ (πρόνοια) κλειδώνει στα 7,81 ευρώ το μήνα για όσους ασφαλίζονται για πρόνοια και έχουν πάνω από 5ετία ασφάλισης.
Έτσι, οι υπόχρεοι σε ασφάλιση επικουρικής και εφάπαξ θα καταβάλλουν κάθε μήνα από τον Απρίλιο και μετά 21,48 ευρώ το μήνα δόση για τα οφειλόμενα του 2017 και την ίδια δόση για τα οφειλόμενα του 2018, δηλαδή 42,96 ευρώ το μήνα για τα χρέη της προηγούμενης διετίας. Όσοι ασφαλίζονται μόνο για επικουρική θα δίνουν 27,34 ευρώ το μήνα, ενώ όσοι ασφαλίζονται μόνο για πρόνοια θα πληρώνουν 15,62 ευρώ το μήνα.

Με πληροφορίες από εφημερίδα Έθνος


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

 .... "Σε τέσσερις δόσεις από τον Σεπτέμβριο έως το τέλος του έτους, προσανατολίζεται ο ΕΦΚΑ να ζητήσει τα αναδρομικά από τις εισφορές υπέρ εφάπαξ (4%) και επικούρησης (7%) που δεν επέβαλλε από την αρχή του έτους σε δεκάδες χιλιάδες μη μισθωτούς ασφαλισμένους." ... που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο ... του 2017 ... κυκλοφορούσαν τότε κι άλλα...παρόμοια...

 .... "Διπλές εισφορές επί 13 μήνες για 250.000 μη μισθωτούς" ... δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο... του 2018... κυκλοφορούσαν τότε κι άλλα...παρόμοια...

.... "Μέχρι το τέλος Μαίου, όσοι από τους 1,15 εκατομμύρια επαγγελματίες πρέπει να πληρώσουν αναδρομικά για τη χρήση του 2017 (σ.σ αυτό συμβαίνει αν στη φορολογική δήλωση του 2017 εμφάνισαν κέρδη υψηλότερα σε σχέση με αυτά της φορολογικής δήλωσης του 2016) θα πρέπει να πληρώσουν την 1η από τις 5 δόσεις των αναδρομικών. ." ... που δημοσιεύθηκε τον Μάιο... του 2018... κυκλοφορούσαν τότε κι άλλα...παρόμοια...

Πρακτικά κάθε 4-5 μήνες .... από την αρχή εφαρμογής του ΕΦΚΑ ...το 2017... που εξ' αρχής δήλωνε αναρμόδιος ... ανακοινώνουν διάφορες πηγές την είσπραξή τους .... τουλάχιστον σταδιακά αυξάνονται και δόσεις ... τώρα έχουμε φτάσει στις 36 .... και με συγκεκριμένες ημερομηνίες .... εμφάνισης της απαίτησης ....

Καλό ΣΚΔ...

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Θα σταματήσουν ποτέ να μας γδέρνουν;Ως πότε θα σταματήσουμε να δεχόμαστε επιθέσεις;Πότε θα τους πει ο "φορέας" μας ότι ΔΕΝ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΠΕΡΑ;;;;;

Link to comment
Share on other sites

Εδώ το ΕΦΚΑ πληρώνεται με το ζόρι και σε πολλές περιπτώσεις και καθόλου, δεν το συζητώ για τα αναδρομικά του τσμδε που υπάρχει πολύς κόσμος που δεν το πήρε χαμπάρι πως τα χρωστάει.

Τώρα ξεπετιέται και αυτό το χαράτσι από νέο σαιτ. 3 σαιτ με λογαριασμούς !!! Παρανοϊκές καταστάσεις .

Νομίζω με αυτό θα χάσει την υπομονή του και ο πιο ζεν μηχανικός.

 

Link to comment
Share on other sites

... ας δούμε και την θετική πλευρά ... όσο πιθανά ασήμαντη μπορεί να είναι ...του γεγονότος ότι ενώ ήταν απαιτητά ως κλάδοι (και επί τ.ΤΣΜΕΔΕ) και επί ΕΦΚΑ-ΕΤΕΑΕΠ που μας ενδιαφέρει, δεν αναζητήθηκαν ως έπρεπε και αναζητούνται τώρα.

---Το ποσό αυτό ως μηνιαίο που δεν γινόταν απαιτητό υπήρχε ως κεφάλαιο κίνησης για τα δύο αυτά χρόνια (2017-2018)

---Αν είχε γίνει τότε απαιτητό θα ήταν αρκετά μεγαλύτερο από ότι γίνεται σήμερα απαιτητό, διότι τότε υπολογίζονταν ως (4%+10%) επί του ασφαλιστέου εισοδήματος με ελάχιστο τα 586,08€ επί των προηγούμενων ποσοστών, ενώ τώρα υπολογίζεται μόνο με βάση το ελάχιστο

---Επίσης αν είχε γίνει απαιτητό τότε ανά μήνα πέραν του ότι θα ήταν υψηλότερο (όπως είπα πριν), ενώ τώρα ,το νέο μικρότερο μηνιαίο ποσό (όπως είπα πριν), θα γίνει απαιτητό σε 3 δόσεις... θα σπάσει σε τρεις δόσεις... αφού το κάθε έτος (12 μήνες) θα γίνει απαιτητό σε 36 μήνες.

π.χ. για το διάστημα 2017-2018 θα ήταν με ασφαλιστέο εισόδημα 15.000€, που αντιστοιχεί σε μειωμένο (σύμφωνα με το άρθρο 98, παράγρ.1 του ν.4387/2016) σε ποσό 11.046,50€, οι εισφορές επικουρικού και εφάπαξ θα ήταν ανά μήνα ποσό 63,98€+36,82€=100,80€ ανά μήνα ή 2.419,20€ στην διετία.
Τώρα για το διάστημα των δύο αυτών ετών αντιστοιχεί σε μηνιαίο (σταθερό, ανεξάρτητο του ασφαλιστέου εισοδήματος) ποσό 64,47€ το οποίο όμως θα καταβάλλεται σε 3 δόσεις των 21,48€   .... ή αν το δούμε συνολικά για τα έτη 2017-2018 θα απαιτηθούν 64,47*12*2=1.547,28€ (αντί για 2.419,20€ ήτοι 1.000€ λιγότερα).

... ας βλέπουμε και την καλή πλευρά ... ας είμαστε λίγο αισιόδοξοι ... ας βλέπουμε την καραμπίνα μισογεμάτη ...

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

<<... οι αυτοαπασχολούμενοι που έχουν και μισθωτή απασχόληση. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα πρέπει να λάβουν υπόψη το εκδοθέν ειδοποιητήριο καθώς θα ακολουθήσουν διασταύρωση και εκκαθάριση με τις εισφορές από τη μισθωτή εργασία ...>>

Να μη βγει ειδοποιητήριο μέχρι να γίνει η εκκαθάριση το καταλαβαίνω.

Να βγει, να πληρωθεί και μετά να γίνουν επιστροφές κλπ, πάλι το καταλαβαίνω.

Το να βγάλουν ειδοποιητήριο και να ζητάνε να αγνοηθεί...

αυτό δυσκολεύομαι να το καταλάβω.

Καταλαβαίνει κανείς γιατί υπάρχει περίπτωση να το κάνουν;

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά μην ξεχνάς ότι είναι άποψη του συντάκτη και αυτό με βάση πληροφορίες του και όχι κάτι επίσημο.

Παρ' όλα αυτά μια πιθανή αιτία σε αυτό που ρωτάς είναι να μην είναι "στημένο" το λογισμικό του ΕΤΕΑΕΠ έτσι ώστε να μπορεί να κάνει τον διαχωρισμό και συνεπώς τον αποκλεισμό έκδοσης ειδοποιητηρίου για αυτές τις περιπτώσεις που γράφει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.... επίσης το να βρεθούν (αν ισχύει το δημοσίευμα) κάποιοι που θα πληρώσουν ... (είτε διότι δεν το γνωρίζουν είτε διότι πρέπει πιθανά να πληρώσουν για να παραμείνουν ---να τους βλέπει το σύστημα-- ασφαλιστικά ενήμεροι) ... κέρδος του ταμείου θα είναι ... αφού άγνωστο το πότε θα κάνει συμψηφισμούς ή/και επιστροφές ....

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Ρε συ Γιώργο, δεν είμαι ειδικός αλλά από μια γενική ιδέα που έχω,

είναι δυνατόν να μην μπορεί το πρόγραμμα της πλατφόρμας να διαβάζει το πεδίο <<ΜΙΣΘΩΤΟΣ-ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΣ>> ;

Δεν μπορώ να το πιστέψω. Πως σκατά το στήσανε;

Από την άλλη ας πούνε <<πληρώστε και στα καπνά θα σας κάνουμε τις επιστροφές>>.

Αυτό το <<θα αναρτηθούν αλλά αγνοήστε τα>> δε μου κάθεται. :)

Κάποιος <<από μέσα>> έδωσε τις πληροφορίες στον συντάκτη αλλά όπως είπες ανά 4μηνο βγαίνει και κάτι.

Που μπλέξαμε...

Link to comment
Share on other sites

On 10/3/2019 at 12:24 ΜΜ, hkamp said:

Ρε συ Γιώργο, δεν είμαι ειδικός αλλά από μια γενική ιδέα που έχω,

είναι δυνατόν να μην μπορεί το πρόγραμμα της πλατφόρμας να διαβάζει το πεδίο <<ΜΙΣΘΩΤΟΣ-ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΣ>> ;

 

Αυτό το πεδίο "Μισθωτός-Παράλληλα αυτοαπασχολούμενος" εν τω μεταξύ για μισθωτό μηχανικό είναι ΛΑΘΟΣ εν τη γενέσει του μετά την αποσύνδεση ασφάλισης από ιδιότητα. Ο μισθωτός είναι μόνο μισθωτός, πάει και τελείωσε, εκτός αν ανοίξει βιβλία στην ΔΟΥ. Σε όσους το έχουν περάσει σωστά λέει "Μισθ. ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ-Ιδιότητα".

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.