Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Κόψιμο πρεκιών


Guest House keeper

Recommended Posts

(μεταφέρθηκε στους ιδιώτες. Pavlos33)

Καλημέρα σας.

θα ήθελα να σας ρωτήσω αναφορικά με ένα σοβαρό θέμα για μένα. πρόσφατα ένας εργολάβος μου έχτισε ένα διαμέρισμα γύρω στα 80 τετραγωνικά. Η κάτοψη είχε σχεδιαστεί από έναν μηχανικό, παρόλα αυτά οι εργάτες του έκαναν τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα λίγο πιο κοντά από ότι έπρεπε με αποτέλεσμα όταν ήρθε ο κουφωματάς να περάσει τα κουφώματα, παρατήρησε ότι ήταν πολύ κοντά. Οπότε αν έμπαινε και το ρολό, θα κόνταιναν ακόμα περισσότερο τα ανοίγματα. Όταν το είπα στον εργολάβο, την άλλη μέρα πήγε έκοψε τα πρέκια που υπήρχαν από πάνω ώστε να μεγαλώσει τα ανοίγματα και να μπορεί να χωράει το ρολό ώστε να ψηλώσει το τελικό άνοιγμα των κουφωμάτων. Κόβοντας λοιπόν τα πρέκια από το παράθυρο και από τις 2 μπαλκονόπορτες των δωματίων βρήκε σχεδόν δοκάρι. Μόνο στο παράθυρο του σαλονιού  που το ρολό   είναι λίγο πιο κοντό από ότι στις μπαλκονόπορτες, πρέπει να έμεινε λίγο τούβλο κάτω από το δοκάρι περίπου 6 πόντους. Το θέμα είναι ότι στην μπαλκονόπορτα του σαλονιού που δεν υπάρχει δοκάρι από πάνω (δηλαδή τα τούβλα υπάρχουν μέχρι το ταβάνι, δεν τοποθέτησε νέο πρέκι αφού έκοψε το παλιό. Οπότε αυτήν την στιγμή (που έχουν ήδη μπει και τα κουφώματα και μετά παρατήρησα το τι έγινε καθότι άσχετος) έχουμε την μπαλκονόπορτα με μήκος 1,80m και από πάνω μόνο τούβλα (περιπου 40 cm) μέχρι το ταβάνι, που όπως λέει είναι τόσο κολλημένα μεταξύ τους, που δεν έχουν πρόβλημα που δεν υπάρχει πρέκι από πάνω.

Σημειώσεις: Τα τ.μ. του σπιτιού είναι 80 περίπου. Υπάρχουν 3 μπαλκονόπορτες, 1 παράθυρο μεγάλο και 2 παράθυρα μικρά στα μπάνια. Το κτίσμα είναι με κολόνες και πλάκα (όχι φέρουσας τοιχοποιίας) και χτίστηκε με 20ποντα τούβλα με εξωτερική μόνωση. Στις δύο μπαλκονόπορτες το κόψιμο των πρεκιών έφτασε μέχρι το οριζόντιο δοκάρι. Στο μεγάλο παράθυρο κόπηκε το πρέκι και έμεινε πάρα πολύ λίγο τούβλο από επάνω και στη μεγάλη μπαλκονόπορτα (1,80 μ.) κόπηκε το πρέκι και υπάρχουν 40 πόντοι τούβλο από επάνω μέχρι το ταβάνι.

 

Σας παρακαλώ διαφωτίστε με αν έχει γίνει κάποιο λάθος σε όλο το παραπάνω. Είναι όντως αλήθεια ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα που δεν υπάρχει πρέκι πάνω από την μπαλκονόπορτα? Παρακαλώ δώστε ιδιαίτερη σημασία στις απαντήσεις σας γιατί το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό για εμένα.

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Edited by House keeper
Link to comment
Share on other sites

Αν χτίζετε νόμιμα με άδεια, απαραίτητα υπάρχει υπεύθυνος επιβλέπων μηχανικός, που θα υπογράψει ότι όλα έγιναν όπως πρέπει.

Αυτός τι λέει? Θα υπογράψει??

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, House keeper said:

.....

Σας παρακαλώ διαφωτίστε με αν έχει γίνει κάποιο λάθος σε όλο το παραπάνω.....

Έχω την αίσθηση ότι δεν έχει γίνει «κάποιο» λάθος σε όλο το παραπάνω…. Αλλά πολλά λάθη ή πιο σωστά πολλές τσαπατσουλιές….

Διάγνωση εξ αποστάσεως για κακή κατασκευή και πως μπορεί να θεραπευτεί δεν μπορεί να γίνει.

Η έναρξη των λαθών το πιο πιθανό είναι να ξεκίνησε όταν η κατασκευή έγινε από τους εκάστοτε μαστόρους και ότι βόλευε τον καθένα και όχι έχοντας φροντίσει να έχετε σχέδια εφαρμογής και απουσία έντονης επιστασίας από επιβλέποντα εφαρμογής τους έργου.

Ενδεικτικά αυτό είναι εμφανές όταν γράφεις είχα σχέδιο κάτοψη από μηχανικό (άρα νομίζεις πως η κάτοψη περιλαμβάνει τα πάντα) οπότε τι να τον κάνω άλλο τον μηχανικό τώρα είσαι εσυ ο επιβλέποντας και η μαστοράντζα ....

Οπότε ούτε πρόβλεψη δεν είχατε για το αν θα μπουν ρολά ή όχι, πιθανά τελικές στάθμες δαπέδων κλπ.….

Αποτέλεσμα ο τουβλάς έχτιζε οπου έχτιζε, μετα ο αλουμινάς όταν αποφάσισες να βάλεις ρολά πχ σου λεει δεν χωράει (σωστά αφού δεν είχατε κάνει πρόβλεψη), μετά πάει και γκρεμίζει πρέκια …. Στο τέλος θα γκρεμίσει και ότι άλλο βρεθεί επειδή δεν θα χωράει κάτι άλλο….

Όποτε άποψη μου, στοπ σε ολους και όλα. Ανάθεσε στον μηχανικό σου να σου κάνει τελική μελέτη εφαρμογής με βάση την τώρα υφιστάμενη κατάσταση (ναι έχει κόστος αυτό), ανάθεσε να έχει την επιστασία στην εφαρμογή (κι αυτό έχει κόστος) και στο τέλος θα βγει η λύση και οσο κόστος να είχαν τα άλλα θα σου στοιχίσει λιγότερο αν συνεχίσεις τα μπαλώματα και το κόψε ράψε…

Το πρόβλημα δεν είναι τα πρέκια… το πρόβλημα είναι το πώς καταλήξατε να τα κόβει ο καθένας

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας και ευχαριστώ πολύ για την συζήτηση που έχουμε. Να σας ενημερώσω ότι εγώ δεν είμαι μηχανικός. Είμαι άσχετος με το θέμα. Το χτίσιμο είναι νόμιμο κανονικα με άδεια. Υπηρξε επιβλέπων μηχανικός, ο οποιος ήταν λογικά μόνο στα λόγια επιβλέπων. Εννοείται πως δεν τον παρέκαμψα με κανέναν  τρόπο  θέλοντας να κάνω τον  εξυπνο. Ίσα ίσα ζητούσα  συνέχεια  συμβουλες. Ο  εργολάβος ομως είναι αυτός που δίνει τις εντολές. Και από ότι κατάλαβα καθώς περνούσε ο καιρος, έχετε δίκιο ότι γίναν πολλές τσαπατσουλιες. Αυτός είναι και ο λόγος που ψαχνόμουν και εγώ και ρωτουσα. Λάθη έγιναν πολλά. Το θέμα είναι τώρα αν θα έχω πρόβλημα με αυτό το θέμα των πρεκιών. Αναζητώ την γνώμη σας αναφορικά με το αν το κόψιμο του πρεκιου στην μεγάλη μπαλκονόπορτα μπορεί να μου δημιουργήσει όντως πρόβλημα ή αν όντως αν μπορεί να μην έχω κάποιο πρόβλημα. Σε περίπτωση σεισμού ας πούμε να δημιουργηθούν ρωγμές ή ακόμα και να ξεκολλήσουν τα τούβλα. Σας ξαναλέω ότι είμαι άσχετος με το θέμα και ζητώ την γνώμη σας σαν ειδικούς όσον αφορά αυτό το θέμα με τα πρεκια συγκεκριμένα. Ότι εγινε, έγινε όσον αφορά με τις τσαπατσουλιες. Ισχύει ότι το πρεκι δεν είναι υποχρεωτικό; υπάρχει πιθανότητα να έχουν κολλήσει τόσο καλά τα τούβλα που να μην μου εμφανίσουν πρόβλημα;;  Σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον που δείχνετε...

Link to comment
Share on other sites

6 λεπτά πριν, House keeper said:

.......Ότι εγινε, έγινε όσον αφορά με τις τσαπατσουλιες. .....

 

Όχι φίλε μου δεν είναι έτσι! Δεν είναι τόσο απλό!! Δεν αρκεί να βάλεις τα σκουπίδια κάτω από το χαλί και να "φαίνεται" το σπίτι καθαρό... Όλα τα λάθη (τσαπατσουλιές όπως τα λες) έρχεται η κατάλληλη ώρα και πληρώνονται!! Και πληρώνονται ακριβά.....

 

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου Ιασωνα. Γνωρίζω ότι έγιναν λαθη. Και εφόσον την πάτησα με την συγκεκριμένη περίπτωση, θα πληρωσω. Απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα μπορείς να μου δώσεις σε παρακαλώ;; 

Link to comment
Share on other sites

17 λεπτά πριν, House keeper said:

....Ο  εργολάβος ομως είναι αυτός που δίνει τις εντολές....

Αυτός τα ξέρει όλα.... Αυτόν να ρωτήσεις....  Εξάλλου, αυτόν πληρώνεις κι απ' αυτόν έχεις απαίτηση να σου πει..... Για προβληματίσου λίγο...

Καλή Σαρακοστή!!!

 

Link to comment
Share on other sites

Ιασωνα, τον εργολαβο τον ρωτησα και μου ειπε οτι δεν εχουν κανενα προβλημα. Απλα θελω να παρω γνωμες και απο αλλους ειδικους για να καταλαβω τι γινεται. Εγω με το δικο μου το μυαλο και χωρις βεβαια να γνωριζω, αμφιβαλλω για αυτο που μου ειπε. Γιαυτο σας ρωταω αν εχει δικιο σε αυτο που μου λεει.

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, House keeper said:

Ιασωνα, τον εργολαβο τον ρωτησα και μου ειπε οτι δεν εχουν κανενα προβλημα. Απλα θελω να παρω γνωμες και απο αλλους ειδικους για να καταλαβω τι γινεται. Εγω με το δικο μου το μυαλο και χωρις βεβαια να γνωριζω, αμφιβαλλω για αυτο που μου ειπε. Γιαυτο σας ρωταω αν εχει δικιο σε αυτο που μου λεει.

Αμφιβάλλετε για την ορθότητα της 'άποψης του εργολάβου, αλλά είναι αυτός στον οποίο αναθέσατε την κατασκευή του σπιτιού σας. Σκεφτείτε λιγάκι και βρείτε τι πήγε στραβά με τα πρέκια σας.

Συμβουλή: Ακολουθήστε την συμβουλή του Didonis.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.