Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τι προβλέπει η εγκύκλιος για παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση


πετρος748

Recommended Posts

Τι προβλέπει η εγκύκλιος για παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019 16:26

 

Εγκύκλιο στην οποία καταγράφονται οι τρόποι αξιοποίησης υπέρ του ασφαλισμένου, του χρόνου της παράλληλης και της διαδοχικής ασφάλισης για συνταξιοδότηση με βάση τις διατάξεις του ν. 4387/16, υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος. 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

  • Κανένας χρόνος ασφάλισης και καμία καταβληθείσα εισφορά δεν χάνονται.
  • Οι χρόνοι ασφάλισης, παράλληλοι και μη παράλληλοι, που δεν λαμβάνονται υπόψη στη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης, προσαυξάνουν το ποσό της σύνταξης κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 30 του ν. 4387/2016.
  • Στις περιπτώσεις που έχει διανυθεί παράλληλα χρόνος ασφάλισης σε περισσότερους του ενός ενταχθέντες στον Ε.Φ.Κ.Α. φορείς πριν την ένταξή τους στον Ε.Φ.Κ.Α., ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, για το παράλληλο αυτό διάστημα, το χρόνο ασφάλισης που επιθυμεί να συνυπολογίσει, σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.
  • Για τον διαδοχικά ασφαλισμένο, που κατά τη λήξη της υποχρεωτικής ασφάλισής του μετά την 01.01.2017, προκύπτει πολλαπλή δραστηριότητα, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τις προϋποθέσεις του ενταχθέντος φορέα με τις οποίες επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί.
  • Οι χρόνοι ασφάλισης με τους οποίους θεμελιώνεται το δικαίωμα, καθώς και ο χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ποσού της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης.

 

https://www.naftemporiki.gr/story/1453897/ti-problepei-i-egkuklios-gia-parallili-kai-diadoxiki-asfalisi

 

 

Link to comment
Share on other sites

οπότε όσοι πλήρωναν ΤΣΜΕΔΕ και για κάποιους λόγους ασφαλίζονταν και στο ΙΚΑ ταυτόχρονα, θα έχουν όφελος,

 

παλαιότερα κάποιος εδώ είχε πει ότι τα ασφάλιστρα που είχαν καταβληθεί στο ΙΚΑ πήγαιναν χαμένα.

Edited by πετρος748
Link to comment
Share on other sites

13 λεπτά πριν, πετρος748 said:

οπότε όσοι πλήρωναν ΤΣΜΕΔΕ και για κάποιους λόγους ασφαλίζονταν και στο ΙΚΑ ταυτόχρονα, θα έχουν όφελος,

 

παλαιότερα κάποιος εδώ είχε πει ότι τα ασφάλιστρα που είχαν καταβληθεί στο ΙΚΑ πήγαιναν χαμένα.

Τίποτα δεν χάνεται, απλά στο τέλος την ώρα της αίτησης συνταξιοδότησης μπορούμε να επιλέξουμε σε ποιο πρώην Ταμείο (ΤΣΜΕΔΕ ή ΙΚΑ) θέλουμε να προσμετρηθούν τα χρόνια που διανύσαμε στον ΕΦΚΑ και ανάλογα αν συμπληρώνουμε προυποθέσεις αυτοτελούς ασφάλισης σε κάθε ένα πρώην ταμείο παίρνουμε 2 ή και περισσότερες συντάξεις.  Παίρνουμε δηλαδή μία εθνική σύνταξη και δύο ανταποδοτικές.

Αν δεν θεμελιώνουμε 2 ή περισσότερες αυτοτελείς συντάξεις, έχουμε μία σύνταξη με αθροιζόμενα τα χρόνια ασφάλισης στα 2 ταμεία για να υπολογιστεί ο αυξημένος συντελεστής αναπλήρωσης για την ανταποδοτική σύνταξη. Άρα εδώ λαμβάνουμε μία εθνική και μία ανταποδοτική...

Edited by brakon
Link to comment
Share on other sites

Μακάρι, με κάποιο τρόπο να ξεκαθαρίσει το θέμα....

Πριν μία εβδομάδα, 17 μήνες μετά από την αίτησή μου για συνταξιοδότηση χωρίς να έχω πάρει ούτε λεπτό της δραχμής, ούτε για προσωρινή, μου είπαν ότι έβγαλαν σύνταξη μόνο σε 2 μηχανικούς που έκαναν αίτηση το 2017, και οι δύο συντάξεις ήταν λάθος!

Link to comment
Share on other sites

Τρία χρόνια μετά την δημιουργία του ΕΦΚΑ δεν εφαρμόζεται οποιαδήποτε εγκύκλιος λόγω μη ύπαρξης αντίστοιχου λογισμικου.

Ο ΕΦΚΑ γνωρίζει ότι η εφαρμογή των εγκυκλιων που εκδίδει εξαρτάται από την δημιουργία αντίστοιχου λογισμικού ΑΛΛΑ δεν αναθετει σε κάποια εταιρεία την δημιουργία των απαραίτητων λογισμικών και αυτή η κατάσταση επιδεινωνεται από την λευκή απεργία των υπαλλήλων που έχουν απομείνει στα ασφαλιστικά ταμεία (ούτε καν σηκώνουν τηλέφωνα)  .

ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ 

Καμία σύνταξη δεν έχει εκδοθεί τρία χρόνια τώρα από ΠΡΟΘΕΣΗ.

Link to comment
Share on other sites

@antloukidis αν μπορείς ενημέρωσέ μας από που άντλησες αυτή την πληροφορία. Από Αθήνα από τα κεντρικά; έχω δύο περιπτώσεις (των γονέων μου) , 16 μήνες με διαδοχική η μητέρα και 9 μήνες μονοσυνταξιούχος τσμεδε ο πατέρας και ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

Link to comment
Share on other sites

Από Αθήνα.

Σήμερα κατάφερα να μου επεκτείνουν την ασφαλιστική ικανότητα προσωρινά μέχρι 29/2/2020 (αφού αναγκάστηκα να πληρώσω 100% για ιατρικές εξετάσεις, αφού ήμουν "ανασφάλιστος")

Όταν είπα ότι δεν θα χρειαστεί ξανά προσωρινή ανανέωση γιατί θα έχει βγεί τουλάχιστον προσωρινή σύνταξη, η κοπέλα κούνησε το κεφάλι με αμφιβολία.... :mrgreen:

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

@brakon

@antloukidis

να σκεφτείς ότι υπάρχουν Μηχανικοί που έχουν πληρώσει για καμιά 30αριά χρόνια τον Ειδικό Λογαριασμό/Ειδική Προσαύξηση και επίσης από το 2007 πληρώνουν και το Επικουρικό, 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.